Newsflash
Diverse

Moș Crăciun și echipa lui

de Dr. Cornelia TÎRÎŞ - dec. 24 2021
Moș Crăciun și echipa lui

În fiecare an, tărâmul poveștilor se deschide negreșit, lăsându-l pe Bătrânul Crăciun să zburde nestingherit prin lume. Nimeni nu știe câţi ani are și cum face să ajungă la timp la fiecare copil.

mos craciunToate poveștile din vremea magică a copilăriei, fie ele cu zâne, balauri, spiriduși, voinici sau păsări vorbitoare, încep cu ,,A fost odată ca niciodată...”. Mărturie eternă despre minunatele lucruri care nu se văd, mai statornice și mai cuminţi decât orice realitatate.

Din lumea suprafirească, a inimii, a coborât Spiritul Crăciunului și s-a lăsat descoperit de Charles Dickens, care s-a grăbit să-i zugrăvească faptele. De atunci și dintotdeauna, lucrează tainic, cu bunătate și iertare pe Pământ... Tărâmul poveștilor se deschide minunat, la capătul fiecărui an, pentru a-i îngădui lui Moș Crăciun să ne treacă pragul, cu aceeași emoţie.

Nimeni nu știe câţi ani are și cum face, la vârsta lui, să ajungă la timp la fiecare copil. E cert că circulă cu sania cu reni (a fost văzut), dar nu i s-au verificat nici permisul de conducere și nici certificatul verde. Moșul conduce prudent și nu răcește niciodată. La dânsul acasă, în Laponia Orientală, Crăciunul se pregătește minuţios, pe tot parcursul anului, de o echipă serioasă și competentă formată din reni și spiriduși.

Ajutoare vesele și poznașe

Spiridușii și-au căpătat de-a lungul timpului faima de ajutoare vesele și poznașe ale Moșului. Se recomandă ca fiind stră-stră-strănepoţii piticilor scandinavi, „cei-cu-inimă-bună”, care alungau spiritele rele spre Nord, în ceaţă și frig, departe de casele oamenilor. În primul rând, ei citesc atent și cu dragoste toate scrisorile care ajung la adresa: SANTA CLAUS, MAIN POST OFFICE; Cercul Arctic, Rovaniemi, Finlanda.

Apoi, spiridușul-șef, Alabaster Snowball, întocmește cele două liste: a copiilor cuminţi și a celor obraznici, care vor primi numai nuielușe și bomboane cu mentă.

Darurile care nu se pot confecţiona în Laponia (tablete, calculatoare, telefoane mobile, instrumente muzicale etc.) se cumpără de la cel mai apropiat mall. Lucrurile mai deosebite se aduc cu avionul de la Paris. Nu există limită de buget. Totul trebuie să arate ca în gândurile și
scrisorile copiilor.

Fabrica de jucării e condusă, tradiţional, de Bushy Evergreen, spiriduș tehnic, inginer de formaţie. Atât ca manager, cât și ca designer deosebit, are, pe an ce trece, din ce în ce mai mult de lucru. Desigur, nu se
plânge...

Securitatea spiriduș-vigilentă

De paza și de buna rânduială a lucrurilor se ocupă Pepper Minstix, șeful securităţii, spiriduș-vigilent. Satul lui Moș Crăciun din Laponia, locul unde se petrece totul, este primitor și atemporal. Concepţia și realizarea lui îi aparţin lui Shinny Upatree, spiriduș-arhitect și cel mai bun prieten al Moșului. Chiar și exigenta Crăiasă a Zăpezii, uimită de talentul său, l-a angajat anul trecut să-i modernizeze Palatul de Cleștar. Mare belea!

Toate sandviciurile, prăjiturile, ceaiurile și limonadele din Rovaniemi cad în sarcina lui Sugarplum Mary, spiridușa-cofetăreasă. E renumită pentru mesele de Crăciun pe care le oferă în casa Moșului. Gâscă umplută cu prune, curcan cu castane, fripturi de tot felul, raţă cu portocale, șunculiţe, sarmale, munţi de cartofi prăjiţi, gogoși, cozonaci, torturi franţuzești, baclavale și sarailii – iată lista de motive pentru care cei mici o iubesc... definitiv.

De curând, după un training în Belgia, Sugarplum și-a deschis un mic atelier de bomboane artizanale. Pune câteva în fiecare cadou, cu
încredere și speranţă.

Cel mai de treabă spiriduș pare a fi Wunorse Openslae. Se ocupă de sania Moșului. Îi verifică permanent starea tehnică și îi schimbă designul în funcţie de modă. Le procură renilor mâncarea lor favorită (porumb vrăjit) și le aduce apă. Le face curăţenie și îi încurajează când sunt obosiţi. Oricând poţi găsi la el aspirină și paracetamol. Pentru că înţelege ce vorbesc renii, e practic de neînlocuit.

La fel de faimoși ca Moșul

Deoarece apar mereu în fotografii alături de Moș Crăciun, renii au deja un renume. Renul-șef al saniei polare a fost desemnat Rudolph, pentru experienţa sa în călătoriile în jurul lumii. Nasul său roșu și luminos, acum celebru, ghidează echipajul printre stele. Romantic și înţelept, a fost auzit adesea sfătuindu-l pe Moș Crăciun.

Fratele său, Comet, s-a remarcat prin curaj. Se povestește că, odată, ar fi îndepărtat o cometă din calea saniei, salvând astfel Crăciunul. Drept răsplată, a fost înzestrat cu darul de a putea vedea stelele chiar și ziua.

Renul Cupid s-a născut de Sfântul Valentin și i s-a repartizat dragostea. Îi ajută pe cei timizi să-și găsească perechea. E fermecător și imprevizibil. Vixen a fost salvată odată de dumnealui, la începutul carierei, dintr-o „situaţie delicată”... E o reniţă-fotomodel, care se remarcă prin rafinament și eleganţă. Verifică zilnic dacă renii au copitele lustruite și blana periată.

De serbările fără egal din casa lui Moș Crăciun se ocupă Dancer și Prancer. Despre dânșii putem spune cu mâna pe inimă că au talent. Recită, dansează și îi pot plimba pe copii, pe spinarea lor sau cu sania, în jurul satului lui Moș Crăciun. Vorbesc mai multe limbi de circulaţie internaţională și sunt foarte prietenoși.

Cel mai aprig zburător

Renul „electric” se numește Blitzen. Are baterii vrăjite pe care le conectează în zbor, pe vreme nefavorabilă. Îl călăuzește pe Moș
Crăciun prin furtună sau ninsoare deasă. Nu se teme de nimic.

Dasher, campionul renilor zburători, arată bine și are un aer sofisticat.
Vorbește lumea că înainte de această slujbă ar fi avut o carieră în showbiz. De aceea e așa ,,cool” și sigur pe el. Poartă întotdeauna în buzunarul de la piept o agendă electronică cu adresele copiilor.

Instructor de zbor a fost numită Donner, o reniţă ambiţioasă, dar sensibilă. Dânsa a absolvit magna cum laudae Academia Scandinavă de Trăgători de Sanie. Blândă, dar conștiincioasă, se ocupă pe tot parcursul anului de menţinerea condiţiei fizice a renilor.

Ea stabilește un program de antrenamente destul de strict, fie vorba între noi. De asemenea, verifică zilnic numărul de fursecuri cu stafide permise ca desert oficial fiecărui ren. Porumbul vrăjit nu influenţează cântarul...

Pe 6 ianuarie, în zori, după o muncă și o călătorie cât un an întreg, Moșul și prietenii lui se întorc în Laponia natală. Spiridușii aprind torţe, iar de departe se aud cântece vechi care vestesc încheierea cu bine a
Sărbătorilor Crăciunului.

Citiți și: Cât de sănătos este Moș Crăciun

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe