Newsflash
Diverse

Nasul și patologia asociată

de Dan Dumitru MIHALACHE - iul. 30 2015
Nasul și patologia asociată
    A treia ediție a congresului Societății Române de Rinologie (SRR), organizată la Sighișoara între 1 și 3 iulie, s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Casei Regale a României. Prezentă la ceremonia de deschidere, Principesa Maria a adresat felicitări Societății Române de Rinologie și organizatorilor congresului.
     Reuniunea a avut ca temă principală nasul și patologia asociată și a reunit 450 de participanți din România, Anglia, Italia, Olanda, Germania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Malaezia, Spania, China, Rusia, Egipt, SUA, Republica Moldova etc. Programul a cuprins două sesiuni plenare, trei mese rotunde, 13 simpozioane, 11 prelegeri, două workshopuri și patru sesiuni de comunicări libere. De asemenea, în prima zi au fost programate două cursuri de perfecționare (de chirurgie endoscopică rinosinusală, respectiv de rinoplastie) susținute de echipe de specialiști români și străini.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
La deschiderea congresului SRR a fost prezentă Principesa Maria (centru), flancată în stânga de prof. dr. Mihail Dan Cobzeanu (Iași), fost președinte SRR, și prof. dr. Valerie Lund (Londra), secretar general al Societății europene de rinologie și președinte de onoare al congresului SRR, iar în dreapta de dr. Adriana Neagoș (Tg. Mureș), președinta SRR și a congresului, și de prof. dr. Codruț Sarafoleanu (București), secretarul general al SRR
 

Antibiotice cu măsură

 

     Profesorul Dorin Sarafoleanu, președinte de onoare al SRR, arată că prin acest congres s-a încercat o promovare a limitelor până la care rinologii se pot „întinde“ cu actualele dezvoltări tehnice, care „sunt atât de bune și evoluează atât de repede, încât uneori surprind. De la an la an, posibilitățile de extindere ale acestei chirurgii au crescut – dacă la început se intitula chirurgie minim invazivă, acum ea este minim invaziv extensivă, pentru că se poate ajunge la baza craniului, se pot închide fistule de lichid cefalorahidian, se ajunge în orbită și chiar în anumite zone ale creierului, la glanda hipofiză“.
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu
     Prof. dr. Wytske Fokkens (Olanda), președinta Societății europene de rinologie, a atras atenția asupra importanței identificării reperelor anatomice în chirurgia endoscopică rinosinusală de revizie și mai ales asupra abuzului în utilizarea tratamentului antibiotic în cazul rinosinuzitelor: „Sunt unul dintre susținătorii ideii că în rinosinuzitele acute nu trebuie instituit tratamentul antibiotic, deoarece creștem foarte mult riscul de apariție a rezistenței la antibiotice. Studii făcute în Franța, unde este înregistrată o utilizare la scară largă a antibioticelor, și Olanda, unde utilizarea acestor principii medicamentoase este mult limitată, au arătat că riscul unei rinosinuzite acute de a dezvolta complicații este mult mai mare dacă, în antecedente, fiecare episod acut a fost tratat cu antibiotice. Educația medicală contează foarte mult, iar în Olanda aceasta a început în urmă cu 30–40 de ani“. În România încă se face exces de prescripții medicale cu antibiotice pentru infecții virale sau fără dovada clinică sau paraclinică a infecției bacteriene.
Prof. dr. Wytske Fokkens
 
     Implicarea statusului imun în vindecarea rinosinuzitelor și mai ales rolul anumitor principii active în tratamentul acestei patologii a fost susținut și de profesorul Pontus Stierna, de la Spitalul Karolinska (Suedia).

 

Un scurt bilanț

 

     De interes au fost și subiecte precum patologia tumorală rinosinusală, abordarea endoscopică multidisciplinară a sinusurilor paranazale și a bazei craniului, chirurgia cu laser și radiofrecvență a vegetațiilor adenoide, chirurgia cornetelor nazale inferioare, dar și patologia respiratorie în somn (apneea, sforăitul). Nu au lipsit din program nici prelegerile interdisciplinare legate de noutățile din patologia respiratorie alergică sau din tratamentul chirurgical al anomaliilor dentomaxilare.
Prof. dr. Codruț Sarafoleanu
     În cadrul congresului a avut loc și ședința SRR, în care prof. dr. Codruț Sarafoleanu (București), secretarul general al SRR, a făcut rezumatul celor cinci ani de activitate: 253 de membri români și străini, 24 de membri de onoare – personalități internaționale din domeniul rinologiei, drept de veto în cadrul Societății europene de rinologie (la care SRR este afiliată), trei congrese internaționale și nouă cursuri de perfecționare. De asemenea, s-au aniversat patru ani de existență a Romanian Journal of Rhinology, publicație de specialitate indexată în baze de date internaționale și apărută în regim open access.

 

Marea familie a rinologiei europene

 

     Prof. dr. Valerie Lund (University College, Londra), secretar general al Societății europene de rinologie și președinte de onoare al congresului SRR, ne-a declarat: „Congresul a fost de o înaltă ținută științifică și trebuie să mulțumesc pentru ospitalitatea și căldura cu care am fost primită. Unul dintre subiectele pe care le‑am abordat a fost rinosinuzita cronică; am fost implicată într-un mare studiu al acestei patologii, soldat cu elaborarea și publicarea unui ghid de tratament al rinosinuzitelor – EPOS în 2005, 2007 și 2012. Sindromul «sinusului silențios» este o altă topică abordată. Experiența mea se bazează pe o strânsă colaborare cu oftalmologii și de multe ori pacienții cu afecțiuni rare, cum ar fi acest sindrom, ajung în atenția mea. Un alt treilea subiect a fost reprezentat de imagistica în rinologie. Am scris numeroase articole și cărți pe această temă, alături de colegii mei radiologi. M-am axat în special pe diagnosticul radiologic al afecțiunilor rinosinusale rare“.
Prof. dr. Valerie Lund
     „Având în vedere că rinologia românească are în spate o vastă și lungă istorie, marcată de numeroase realizări pozitive, nu este o surpriză că s-au pus bazele SRR. Este încurajator că s-a reușit înființarea unei organizații separate de cea mare de ORL. În numeroase țări, sunt societăți de rinologie ca entitate distinctă. Și în Marea Britanie este la fel. Știm foarte bine că rinologia este o ramură a otorinolaringologiei, dar, la un moment dat, am simțit că putem face mult mai mult pentru specialitate ca societate separată. Cred că și în România s-a întâmplat exact același lucru, ceea ce a dus la apariția unei organizații tinere, entuziaste, care în scurt timp a devenit afiliată Societății europene de rinologie. Această afiliere este importantă atât pentru SRR, cât și pentru rinologia europeană. Cu cât suntem mai mulți în această mare familie, cu atât putem avea parte de un acces mai bun și mai rapid la informația medicală, la congrese, conferințe sau cursuri.“

 

Obstrucția nazală și funcția respiratorie

 

     Prof. dr. Klaus Vogt (Germania), președintele comitetului internațional de standardizare a evaluării căilor respiratorii superioare (ISCOANA) din cadrul Societății internaționale de rinologie, ne-a declarat că are o colaborare strânsă cu specialiștii rinologi români, participând la toate congresele SRR de până acum.
Prof. dr. Klaus Vogt
     „De actualitate în rinologie este legătura dintre funcția respiratorie nazală și patologia somnului – sforăitul, sindromul de apnee în somn. Din acest motiv, am decis să abordez acest subiect și să prezint concluziile noastre de până acum. Se știe că nasul reprezintă poarta de intrare către căile aeriene superioare și că funcționalitatea lui poate influența semnificativ statusul căilor aeriene inferioare. Din această cauză, funcția respiratorie nazală trebuie cuantificată obiectiv în cazul pacienților cu tulburări respiratorii în somn. Această evaluare obiectivă poate fi făcută cu ajutorul rinomanometriei în patru faze, test în a cărui dezvoltare am fost și sunt implicat. Împreună cu un grup de cercetare format din specialiști din Germania, China, Letonia, SUA și, nu în ultimul rând, România, studiem această legătură dintre patologia nazală și cea a somnului. Prin studiile efectuate, am demonstrat obiectiv existența unei legături strânse între poziția corpului și rezistența nazală – obstrucția nazală. Astfel, există o creștere a gradului de obstrucție nazală în decubit dorsal și o descreștere în ortostatism, în apariția acestui fenomen fiind implicate cornetele nazale inferioare. Implicarea valvei nazale în patologia somnului este încă puțin cunoscută, grupul pe care îl coordonez fiind preocupat în prezent de acest subiect.“

 

Proiecte ambițioase

 

     Pentru a sintetiza cel de-al treilea congres al SRR și activitatea științifică a societății pe care o conduce, profesorul Codruț Sarafoleanu afirmă că „tema principală a congresului a fost rezistența la antibiotice și riscurile globale de dezvoltare a unor infecții cu potențial evolutiv grav, dar și îngrijorarea lumii medicale referitoare la epidemii rezistente și lipsa elaborării unor noi clase de antibiotice. De asemenea, abordul interdisciplinar și individualizarea fiecărui caz reprezintă obiectivul oricărui medic specialist ORL în epoca modernă“.
     După cum afirmă profesorul bucureștean, „SRR continuă să dorească reprezentarea reală a membrilor săi, atât în țară, cât și în cadrul Societății europene de rinologie, promovarea și educarea tinerilor pe programe concordante cu cele europene și implicarea colegilor din străinătate, figuri proeminente ale specialității, în proiecte comune de cercetare de anvergură cu SRR sau cu centrele de cercetare din România (unul dintre acestea fiind cel de la Spitalul Clinic „Sf. Maria“ București)“.
     Al patrulea congres SRR va avea loc la Brașov, în mai 2017.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe