Newsflash
Diverse

Ne temem de firesc?

de Dr. Alexandru TRIFAN - oct. 19 2011
Ne temem de firesc?
   Un septembrie văratec a „climatizat“ anul acesta cel de-al XII-lea Congres al Societăţii de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România,desfăşurat la Poiana Braşov, în perioada 21–25 septembrie a.c. Temele alese au fost: • Anxietatea la copil şi adolescent • Sindroame neurocutanate • Sindromul de hipertensiune intracraniană.
   În dezbaterile legate de problema anxietăţii s-au conturat două curente de opinie, ca două feţe ale lui Janus. Primul o decantează de supernatantul patologic luminând doar aspectul fenomenologic natural similar cu neliniştea, teama, îngrijorarea, ba chiar prudenţa şi mai puţin angoasa, fobia, depresia şi teama. Acest punct de vedere, susţinut de prof. dr. Ştefan Milea (Anxietatea şi faţetele sale inconsecvent delimitate), care vede în ele un câmp cognitiv şi în mai mică măsură unul afectiv, se bazează pe stâlpii care susţin conceptul: • universalitatea prezenţei sale • complexitatea manifestărilor unor sindroame în care se constituie ca „parte civilă“ • multiplele sensuri influenţate de variatele domenii ale cunoaşterii, începând cu cel filosofic (anxietatea existenţială, psihosomatică, neurovegetativă etc.). În alte comunicări, cum ar fi aceea intitulată „Neurobiologia şi psihopatologia developmentală a anxietăţii la copil şi adolescent“ (prof. dr. Tiberiu Mircea, dr. Axinia Corcheş şi psih. Laura Nussbaum) luminează faţa lui Janus care plânge, adică rolul infaust pe care-l joacă în sănătatea mentală. Recunoscute ca tulburările cu cea mai mare prevalenţă, diferitele forme clinice de exprimare ale anxietăţii la copii şi adolescenţi, pe lângă etiologia genetică au şi cauze neurobiologice determinate de modificări ale funcţionalităţii neuronale la nivel infrastructural. Ipotezele neurobiologice sunt din ce în ce mai mult confirmate de cercetările moderne privind mecanismele neurobiochimice ce generează şi întreţin anxietatea. Apărută în circuitele creierului odată cu prelucrarea reprezentărilor, anxietatea, ca mecanism de apărare, poate lua forma strategiei defensive adoptate (explorare, fugă, inhibiţie, evitare) prin influenţe genetice sau învăţare. În anumite condiţii şi prin implicarea unor formaţiuni şi circuite neuronale, prin jocul neuromediatorilor (GABA, noradrenalină, serotonină, dopamină) şi sistemul neuropeptidelor, pot exista evoluţii spre o anumită formă a tulburărilor anxioase (generalizată, fobii, atac de panică, fobie socială). Corelarea acestor modificări cu perioada sinaptogenezei (intrauterin şi perioada de dezvoltare precoce) şi evoluţia ulterioară prin mecanisme diverse (psihotraumă, învăţare, memorare etc.) oferă tabloul complex al psihopatologiei developmentale a anxietăţii.
   În ţara noastră, termenul de anxietate a fost „scos în faţă“ de articolul „Anxietatea infantilă“ (dr. Alexandru Trifan), apărut la începutul anilor ’70, la vremea respectivă primit cu răceală datorită confuziei care se făcea de către şefii de catedră de atunci cu tulburările de comportament. În anii ’80, pânza freatică a psihanalizei ieşind mai mult sau mai puţin vizibil la lumină, a fost completată definiţia dată de Jaspers anxietăţii ca „teamă fără obiect“ prin aceea de ameninţare interioară instinctuală. În sfârşit, o ultimă perioadă, cea a ultimului deceniu, a fost cea în care, prin numeroasele articole publicate în „Viaţa medicală“, s-a dovedit necesitatea înţelegerii categoriei nosologice nu ca o nevroză, o boală, ci ca un sindrom, tulburarea de anxietate generalizată.
   Întărind ideea că literatura este o a doua semiologie psihopatologică, la congres a fost prezentat eseul „Anxietatea în mitologie şi literatură“ (dr. Constantin Lupu). Au fost alese spre exemplificare scrierile lui Sören Kirkegaard, Franz Kafka şi Herta Müller. Cauzele anxietăţii au fost listate, în funcţie de recunoscute modele conceptuale, în comunicarea „Teorii etiopatogenice ale anxietăţii“ (Elena Predescu şi Roxana Sipoş). Aceleaşi autoare au oferit un ghid al evaluării clinice şi paraclinice a tulburărilor anxioase. Este posibil să se vorbească şi despre „Genetica anxietăţii – abordare moleculară“ (Octavian Popescu). În calitate de cercetător la Institutul de Biologie al Academiei Române, comunicatorul a arătat că abodările genomice şi proteomice au permis identificarea mai multor gene care ar putea fi corelate cu anxietatea, cu controlul şi exprimarea ei, ca şi cu predispoziţia la acest gen de tulburări psihice. Rezilienţa privită ca o elasticitate la psihotraume face obiectul analizei: „Amintirile autobiografice şi rolul lor în istorizarea copilului rezilient“ (dr. Violeta Ştefan). Anxietatea se poate manifesta diurn sau nocturn. Despre aceasta am aflat în comunicarea „Anxietăţile somnului şi anxietăţile nopţii“ (dr. Constantin Lupu).
   Nu încape nicio îndoială că în „Tulburarea posttraumatică de stres cronicizată“ (conf. dr. Constantin Oancea şi dr. R. Budişteanu) tabloul clinic este mai atipic, ceea ce face ca, la prima consultaţie, diagnosticul diferenţial şi pozitiv să fie mai dificil de realizat datorită simptomatologiei de intensitate psihotică, atacurilor de panică şi tulburărilor disociative. Pentru a traversa „subteranele“ trăirilor copilului a trebuit să trecem, împreună cu prof. dr. Ruxandra Răşcanu şi psih. Alexandra Piroiu, „De la negativism la elemente de anxietate ale preşcolarului şi şcolarului mic“.
   Două lucrări au fost dedicate temerilor ce însoţesc bolile cronice: „Abordarea anxietăţii în familiile copiilor cu boli cronice“ (dr. Violeta Stan) şi „Anxietatea şi depresia la copilul cu cancer“ (psih. Ioan Gabriel Cornea şi psih. Claudiu Barbatei).
   Un eveniment ştiinţific demn de semnalat l-a constituit comunicarea: „Evaluarea şi tratamentul în anxietatea prin metode de realitate virtuală“ susţinută de prof. univ. Daniel David, cunoscută autoritate în psihoterapia cognitiv-comportamentală. Tot în specificul modernizărilor în domeniu s-a înscris workshopul: „Utilizarea biofeedbackului în controlul tulburărilor anxioase“ (conf. dr. Viorel Lupu), iar în domeniul cercetărilor de amănunt s-a situat comunicarea „Anxietatea la jucătorul patologic de noroc la copii şi adolescenţi“ (psih. Izabela Ramona Todiriţă).
   Neurologia pediatrică s-a afirmat cu numeroase lucrări din care am selectat: „Unele particularităţi clinico-electroencefalografice în sindromul West la sugari“ (dr. Svetlana Hadjiu); „HIC – Etiologie şi diagnostic clinic“ (dr. Axinia Corcheş, dr. Cătălina Tocea); „Hipertensiunea intracraniană în traumatismele cerebrale. Corelaţii clinico-imagistice“ (dr. Gabriela Vişa şi colab.); „Astrocitomul subependimal cu celule gigante: criterii de diagnostic şi management“ (dr. Carmen Burloiu şi colab.); „Neurofibromatoza tip I – Recomandări de evaluare diagnostică şi urmărire“ (dr. Daniela Stoian şi colab.); „Diagnosticul, tratamentul şi urmărirea pacienţilor cu ataxie-telangiectaxie“ (dr. Diana Bârcă şi colab.); „Modificări cerebrale produse de tulburări ale metabolismului cuprului“ (conf. dr. Dana Craiu); „Principii de tratament în epilepsie. Studii colaborative în România. Reţeaua română de epilepsie“ (conf. dr. Dana Craiu). Ultima lucrare este un referat în care se arată că în prezent, pe baza programelor naţionale de sănătate au fost create şi sunt funcţionale patru registre naţionale unice pentru DMD/DMB, pentru amiotrofii spinale (curatori: dr. Nina Butoianu şi dr. Elena Neagu), epilepsie, paralizii cerebrale. Aceste registre pot deveni baza materială pentru numeroase cercetări – epidemiologice sau clinice, genetice etc. Trebuie create reguli de colaborare clare pentru publicaţii comune între medicii români. Clinica de Neurologie Pediatrică a Spitalului „Al. Obregia“ Bucureşti a aderat la Consorţiul european de cercetare în domeniul epilepsiei, format din 11 ţări, şi împreună s-a depus şi câştigat un proiect european. Proiectul român vizează crearea unei reţele române de epilepsie, iar centrele interesate pot adera la acest grup.
   Ca şi în ceilalţi ani, ştacheta valorică a lucrărilor congresului a fost mult ridicată de comunicările dlui prof. dr. A. V. Ciurea şi colab.: • Meduloblastoame infantile. Aspecte clinice şi terapeutice • Meduloblastoamele infantile (21 de ani de experienţă). Tratament multimodal şi rezultate globale. În pas cu tehnica neurochirurgicală de vârf a fost şi prezentarea Radiochirurgia Gamma-Knife – o metodă eficientă de tratament a malformaţiilor arteriovenoase la copil (dr. Fery Stoica şi colab.).
   Adunarea membrilor SNPCAR a discutat probleme legate de specificul profesiei şi managementul specializării, cu focalizare pe rezidenţiatul de neurologie pediatrică, alegând, într-un nou mandat, în funcţia de preşedinte al SNPCAR, pe dna dr. Axinia Corcheş; s-a stabilit că viitorul congres se va desfăşura în anul următor la Piatra Neamţ.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe