Newsflash
Diverse

Neurochirurgie la Soci

de Dr. Aurel MOHAN - mar. 25 2016
Neurochirurgie la Soci
     World Federation of Neurosurgical Societies (WFNS) organizează de câteva ori pe an cursuri de educație pentru tinerii neurochirurgi din întreaga lume. Astfel, cursurile au loc în diferite perioade ale anului, în mai multe zone ale mapamondului, încercând să crească nivelul de pregătire al neurochirurgilor din întreaga lume. Cursurile sunt promovate în general în țările unde neurochirurgia nu este suficient de bine dezvoltată și acolo unde este nevoie de un suport de dezvoltare și aprofundare a noțiunilor din acest domeniu atât de dificil. Președinții Comitetului de Educație al WFNS sunt prof. dr. Concezio Di Rocco și prof. dr. Helmut Bertalanffy, amândoi fiind în plină activitate la Institutul internațional de neuroștiințe (INI) din Hanovra, Germania.
     Cursul pe care îl vom prezenta în următoarele rânduri a fost programat și anunțat încă din anul 2015, cu sprijinul Ministerului Sănătății din Rusia, Asociației neurochirurgilor din Rusia, Institutului de neurochirurgie „N. N. Burdenko“ din Moscova și Spitalului municipal din Soci. Președintele de onoare al întregului forum a fost acad. A. Konovalov, personalitate în domeniul neurochirurgiei recunoscută la nivel internațional.
     Dintre invitații străini, au fost, alături de cei menționați mai sus, următorii: prof. dr. Evaldas Cesnulis – Elveția, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea – România, prof. dr. Svetlana Dambinova – SUA, prof. dr. Yoko Kato – Japonia, dr. Vincenzo Paterno – Germania, prof. dr. Lukas Rasulić – Serbia. Totodată, un număr mare de lectori din Federația Rusă au contribuit la realizarea obiectivelor cursului WFNS. Temele abordate au fost din cele mai diferite domenii ale neurochirurgiei: tumori de trunchi cerebral, tumori de ventricul cerebral, craniofaringioame, anevrisme intracraniene, malformații arterio-venoase intracraniene, patologia de joncțiune cranio-cervicală și, desigur, patologia spinal degenerativă și tumorală.
     Cursul WFNS a fost urmat de Simpozionul internațional satelit „Sport și Neurotraumă“, în care au fost abordate fațetele multiple ale traumatismelor cranio-cerebrale, vertebro-medulare și ale nervilor periferici, în diferitele activități sportive. Dr. Thomas Gennarelli (SUA) a avut un aport major în acoperirea aspectelor clinice, de diagnostic și tratament din cadrul neurotraumatologiei din activitățile sportive competiționale. Odată cu Jocurile Olimpice de Vară, o serie întreagă de aspecte noi referitoare la patologia neurotraumei au fost evidențiate. În ceea ce privește neurotrauma, întotdeauna sunt căutate cele mai eficiente și rapide moduri de diagnostic și cea mai minim invazivă terapie operatorie.
     Coordonatorul întregului program al cursului a fost prof. dr. A. Potapov, directorul actual al Institutului de neurochirurgie „N. N. Burdenko“ din Moscova. Soci a fost aleasă drept locație a evenimentului, atât pentru condițiile bune de cazare, cât și pentru activitatea sportivă intensă în toate anotimpurile anului. Toți participanții la congres au efectuat și o vizită de agrement la cunoscuta locație de schi – Krasnaya Polyana.
     Delegația română a fost reprezentată de prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, care a prezentat două lucrări în plen, referitor la patologia neurochirurgicală. Acesta s-a referit la aspectele clinice, diagnosticul și terapia malformațiilor arterio-venoase și craniofaringioamelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe