Newsflash
Diverse

Neuroendocrinologie: dincolo de linia orizontului

de Conf. dr. Corin BADIU - mai 26 2014
Neuroendocrinologie: dincolo de linia orizontului
     Aflată în zona de interferenţă multidisciplinară, Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie (RPNES) se reuneşte în acest an cu ocazia celui de al cincilea congres naţional de neuroendocrinologie, ce va avea loc la Bucureşti, între 4 şi 7 iunie. Realizată la fiecare patru ani, această manifestare RPNES aduce câteva noutăţi importante.
     Evoluţia actuală a disciplinelor medicale este caracterizată de o înaltă tehnicitate şi de studii multicentrice documentate statistic pe un număr mare de pacienţi, realizând conceptul medicinii bazate pe dovezi. În acest context, patologia metabolică, dar şi cea a tumorilor neuroendocrine se află printre cele mai importante. Drumul de la patologia metabolică – dislipidemii şi obezitate, alterarea profilului glicemic şi afecţiunile cardiovasculare asociate – până la creşterea prevalenţei tumorilor neuroendocrine este realizat de hormoni sau factori de intervenţie metabolică, unii din ei relativ recent descoperiţi. Un alt element caracteristic, în atenţia comunităţii medicale internaţionale şi a forurilor europene, este acela că multe din bolile menţionate sunt rare, necesitând prin excelenţă o abordare multidisciplinară şi politici de sănătate speciale. Acestea dau şi tema celui de-al cincilea congres naţional de neuroendocrinologie. Printre altele, reuniunea îşi propune să ajute tinerii medici (şi nu numai) să privească dincolo de linia orizontului şi să-şi desăvârşească pregătirea profesională.
     În acest sens, manifestarea beneficiază de prezenţa unor oaspeţi de seamă din importante centre de cercetare din străinătate: Mircea Ivan (Indianapolis), Morten Moller (Copenhaga), Florin Grigorescu (Montpellier), Valentinas Matulevièius (Lituania), dar şi a specialiştilor de prestigiu din centrele de endocrinologie şi psihiatrie din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Tg. Mureş, Craiova, Timişoara. Programul congresului RPNES include abordarea patologiei psihoneuroendocrine cu baza genetică, de la cea a comportamentului (documentarea genetică a depresiei – Maria Grigoroiu-Şerbănescu) la cea a tumorilor neuroendocrine sau neuroendocrinologiei ritmurilor. De aceea, o latură importantă a reuniunii vizează medicina translaţională, care permite o valorificare cât mai rapidă a rezultatelor fundamentale în clinică. De asemenea, putem discuta, în domeniul de interferenţă psihoneuroendocrină, de cazuri aparţinând unor sindroame rare, care necesită abordare interdisciplinară. În acest sens, vor fi prezentate rezultatele unor programe europene de cercetare, în care sunt implicaţi membrii RPNES, cum este consorţiul european al hipogonadismului hipogonadotrop hipotalamic congenital (Acţiunea e-COST BM 1105).
     O altă temă aflată în centrul atenţiei este cea a reţelelor neuroendocrine, în sensul reţelelor de specialişti pentru diagnosticul şi terapia tumorilor neuroendocrine. În cadrul congresului, vor fi mai multe sesiuni dedicate acestora: tumorile hipofizare şi de regiune selară – endocrinologie, neurochirugie şi imagistică; tumorile suprarenale şi alte tumori endocrine vor fi discutate în spirit multidisciplinar de către specialişti de renume din domeniile implicate.
     La congresul de neuroendocrinologie, vom aduce în discuţie şi neuroendocrinologia ritmurilor, care arată interferenţa între ritmul biologic, stabilit prin evoluţie în decurs de milioane de ani, şi ritmul social, stabilit prin evoluţia societăţii. Astfel, adaptarea la noile ritmuri presupune modificări neuroendocrine profunde.
     În ansamblu, manifestarea beneficiază de tradiţia unor echipe formate în decenii, dar şi de perspectivele deschise de biologia moleculară şi de impactul geneticii în diagnosticul şi tratamentul patologiei neuroendocrine.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe