A treia Conferinţă Naţională de Neurofiziologie Clinică, organizată de Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER) în parteneriat cu Federaţia Internaţională de Neurofiziologie Clinică (IFCN), Societatea de Neurologie din România şi Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, s-a desfăşurat în perioada 24–25 septembrie 2011, la Bucureşti. Invitat de onoare a fost dl prof. dr. Paolo Maria Rossini (Roma), preşedintele IFCN. Cele mai importante momente ale reuniunii, principalele idei şi concluzii desprinse din lucrările Conferinţei sunt prezentate într-un grupaj pregătit în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“.

 "> Neurofiziologie electrodiagnostică, a treia Conferinţă Naţională ASNER - Viața Medicală
Diverse

Neurofiziologie electrodiagnostică, a treia Conferinţă Naţională ASNER

de - oct. 12 2011
Neurofiziologie electrodiagnostică, a treia Conferinţă Naţională ASNER

A treia Conferinţă Naţională de Neurofiziologie Clinică, organizată de Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER) în parteneriat cu Federaţia Internaţională de Neurofiziologie Clinică (IFCN), Societatea de Neurologie din România şi Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, s-a desfăşurat în perioada 24–25 septembrie 2011, la Bucureşti. Invitat de onoare a fost dl prof. dr. Paolo Maria Rossini (Roma), preşedintele IFCN. Cele mai importante momente ale reuniunii, principalele idei şi concluzii desprinse din lucrările Conferinţei sunt prezentate într-un grupaj pregătit în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“.

 

A treia Conferinţă Naţională de Neurofiziologie Clinică, organizată de Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER) în parteneriat cu Federaţia Internaţională de Neurofiziologie Clinică (IFCN), Societatea de Neurologie din România şi Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), s-adesfăşurat în perioada 24–25 septembrie 2011, la Bucureşti. Am remarcat prezenţa, ca invitat de onoare, a dlui prof. dr. Paolo M. Rossini (Roma), preşedintele IFCN, dovadă a recunoaşterii şi sprijinului de care ASNER se bucură la nivel internaţional. Au fost, de asemenea, prezente, o serie de alte personalităţi internaţionale din domeniu, a căror expertiză valoroasă s-a adăugat celei din ţară, contribuind la succesul reuniunii.
Le-am adresat membrilor conducerii ASNER – o echipă entuziastă, energică şi de o nedezminţită coeziune în privinţa progresului neurofiziologiei clinice în România – invitaţia de a prezenta, în exclusivitate pentru cititorii săptămânalului „Viaţa medicală“, principalele concluzii şi idei desprinse din lucrările Conferinţei. S-a alăturat acestui demers şi dl prof. dr. Florin Amzica (Montréal), neobosit susţinător al tinerei societăţi ştiinţifice. Vă prezentăm, în grupajul alăturat, cele mai importante momente ale reuniunii ASNER de la Bucureşti. (Dr. A. M.)

Abordări integrate

   Între 23 şi 25 septembrie 2011, ASNER – Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România a organizat două evenimente de larg interes pentru medici.
   Astfel, la 23 septembrie au avut loc două cursuri preconferinţă, unul dedicat electromiografiei şi leziunilor traumatice de nervi periferici, celălalt electroencefalografiei şi epilepsiei. Cursul dedicat patologiei traumatice a nervilor a cuprins o parte introductivă, care a definit mecanismele patogenice şi fiziopatologice principale şi valoarea explorării neurofiziologice. Apoi, dr. Andreas Schiller, care conduce Laboratorul de neurofiziologie al Clinicii de chirurgie a mâinii la Spitalul Universitar din Zürich, a prezentat metodologia şi valoarea explorării electrofiziologice intraoperatorii, iar dr. Silviu Bădoiu, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă la Spitalul de Urgenţă „Prof. dr. Agrippa Ionescu“, a adus în dezbatere aspectele chirurgicale în leziunile de nerv. Din discuţiile rezultate s-au tras concluzii interesante şi utile în ceea ce priveşte diagnosticul şi managementul pacienţilor cu acest tip de patologie, demonstrând încă o dată valoarea superioară rezultată din abordarea integrată a suferinţei traumatice a nervilor periferici. S-au discutat cazuri concrete, utile cursanţilor pentru înţelegerea şi consolidarea noţiunilor generale discutate în prealabil.
   În celelalte două zile ale reuniunii s-au desfăşurat lucrările propriu-zise ale celei de-a treia Conferinţe Naţionale de Neurofiziologie Clinică, onorată în acest an de un oaspete de seamă – profesorul Paolo Maria Rossini, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Neurofiziologie Clinică. Dsa a avut amabilitatea să sublinieze disponibilitatea Federaţiei Internaţionale pentru susţinerea ASNER, apreciind totodată rigoarea şi perseverenţa de care a dat dovadă Societatea noastră în ultimii trei ani, în ceea ce priveşte menţinerea unei activităţi ştiinţifice susţinute pe plan naţional, dar şi integrarea noastră în Capitolul european al Federaţiei Internaţionale de Neurofiziologie Clinică. Dl prof. dr. Paolo Rossini a susţinut o lucrare de referinţă pentru neurofiziologia clinică, intitulată: „Corelaţii neurofiziologice ale plasticităţii corticale la om“. În continuare, profesorul Florin Amzica, de la Universitatea din Montréal, personalitate recunoscută a comunităţii ştiinţifice în domeniu şi prieten necondiţionat al ASNER, a prezentat în cea mai originală manieră „Traumă – Epilepsie – Comă: un triunghi al neurofiziologiei“, lucrare asemănătoare unui documentar în care noţiunile din cercetarea fundamentală explicau manifestările clinice întâlnite la patul bolnavului.
   Ultima zi a Conferinţei a găzduit o sesiune interactivă şi foarte originală, în care au curs – într-o manieră firească – noţiunile de neurofiziologie fundamentală prezentate de profesorul Florin Amzica, cele de neuroplasticitate expuse de profesorul Dafin Mureşanu şi prezentările din experienţa clinică a profesorului Dumitru Constantin.

Epileptologie teoretică şi clinică

   Secţiunea de electroencefalografie a fost, în cea mai mare parte, dedicată anul acesta epileptologiei şi monitorizării video-EEG pe termen lung a pacienţilor cu crize epileptice. ASNER, în colaborare cu SNR, iniţiază un program de educaţie în epileptologie pentru neurologi, cu durata de un an, creditat cu ore de educaţie medicală continuă.
   S-a urmărit, de asemenea, discutarea diverselor aspecte privind standardizarea raportului monitorizării video-EEG, în acord cu ghidurile ILAE (International League Against Epilepsy). Invitatul nostru, dr. Sandor Beniczky (Dianalund, Danemarca) a discutat avantajele standardizării şi a prezentat direct metoda propusă de proiectul SCORE (Standardised computered-based organised reporting of EEG). Recent, acest prestigios organism internaţional, care girează activitatea clinică, de explorare, educaţia şi cercetarea în domeniul epilepsiei în întreaga lume, a propus o nouă clasificare a epilepsiilor şi sindroamelor epileptice, mai adaptată nu doar practicii clinice, ci şi paradigmelor cu care se lucrează în cercetare.
   Cursul de EEG în epileptologie a urmărit familiarizarea participanţilor cu datele noi privind încadrarea electro-clinică a epilepsiilor şi sindroamelor epileptice, conform cu noua propunere de clasificare (Berg, 2010). Alături de dr. Sandor Beniczky, am moderat şi discutat datele teoretice şi am adus exemple din experienţa clinică. Un colectiv din departamentul de neurologie al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (dr. Adina Roceanu, dr. Ana Cobzaru, dr. Alina Dumitriu, dr. Laura Crăciun) au prezentat cazuri explorate în Unitatea de monitorizare a epilepsiei din acest spital şi au exemplificat aplicarea noii clasificări.
   Un alt teritoriu al explorării neurofiziologice – studiul somnului – este prezent din ce în ce mai mult în preocupările ASNER şi, în acest context, anul acesta am avut-o invitată pe dr. Irina Constantinescu (Geneva), care ne-a prezentat cercetările personale în domeniul legăturii dintre cogniţie şi somn. Ca întotdeauna, profesorul Florin Amzica a patronat discuţiile despre mecanismele fundamentale ale somnului şi crizelor epileptice.
 
Limbajul metodologiei ştiinţifice
   Conferinţa ASNER este prin excelenţă locul de întâlnire al neurologiei cu fiziologia. Neurologii care folosesc tehnici de neurofiziologie în scop diagnostic (electrodiagnostic) descoperă că abordarea axiomatică de tip „protocoale de investigaţie“ nu poate substitui o bună cunoaştere a fiziologiei. Analog, fiziologii descoperă că multe dintre tehnicile şi conceptele neurofiziologice dezvoltate pe modele animale nu sunt direct aplicabile sau relevan

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe