Newsflash
Diverse

Neuronavigaţie şi neuroendoscopie

de Dr. Marius DABIJA - apr. 16 2015
Neuronavigaţie şi neuroendoscopie
Al doilea simpozion internaţional de neuronavigaţie şi neuroendoscopie, organizat de Institutul Internaţional de Neuroştiinţe Hannover şi Clinica de Neurochirurgie „N. Oblu“, s-a desfăşurat în perioada 25–28.03.2015 la hotelul Internaţional Iaşi. Ca în anul precedent, simpozionul a fost organizat sub coordonarea directă a Comitetului tehnologic neurochirurgical al WFNS (World Federation of Neurosurgical Societies).
Programul ştiinţific a inclus procedeele noi moderne de neuronavigaţie şi neuroendoscopie, dar şi o zi întreagă dedicată neurochirurgiei pediatrice. Timp de două zile, s-au dezbătut multiplele faţete cu avantaje, dezavantaje în neuronavigaţie şi ulterior în neuroendoscopie. Datele prezentate de echipa germană au fost completate cu datele echipei de la Clinica de Neurochirurgie „Prof. dr. N. Oblu“ condusă de prof. dr. Ion Poeată. Coordonatorii simpozionului au fost prof. dr. Amir Samii, prof. dr. A. V. Ciurea şi prof. dr. Ion Poeată. În a doua zi de congres, s-a făcut o simulare pe calculator, de câteva ore, pentru aplicarea şi aprofundarea procedeelor de neuronavigaţie în intervenţiile neurochirurgicale. Cea de-a treia zi a fost dedicată în totalitate neurochirurgiei pediatrice. Coordonatorii sesiunii, prof. dr. Nabavi şi prof. dr. A. V. Ciurea, au deschis multiple coridoare ale acestui dificil domeniu al neurochirurgiei la copil, ca tumorile de fosă craniană posterioară, traumatismele cranio-cerebrale, traumatismele vertebro-medulare, craniofaringioame, meduloblastoame.
Participarea auditoriului a fost, de asemenea, impresionantă, cu peste 150 de participanţi, din toate centrele universitare din ţară şi din opt ţări adiacente: Republica Moldova, Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Irak, Siria, Turcia. Au fost incitante schimburile de păreri, controversele şi multiplele comentarii şi discuţii iscate de fiecare din subiecte. Interesantă a fost şi vizitarea Spitalului Clinic de Neurochirurgie „Prof. dr. N. Oblu“. Managerul dr. Lucian Eva şi prof. dr. Nicolae Ianovici au relevat noile metode tehnologice active în această unitate spitalicească.
Anul viitor, în luna martie, va avea loc al treilea simpozion de neuronavigaţie şi neuroendoscopie cu implementarea exhaustivă a subiectului de patologie spinală din toate punctele de vedere (biomecanică, malformaţii, traumatisme vertebro-medulare, patologie medulară, vasculară etc.).
 

„Nu mai există limite în neuroştiinţe“

Prof. dr. A. V. Ciurea, coordonatorul Simpozionului internaţional de neuronavigaţie şi neuroendoscopie, oferă detalii despre programul acestei ediţii, dar şi despre evoluţia neurochirurgiei pe plan mondial şi naţional.
 
Cum aţi gândit programul cursului de neuronavigaţie? În ce secţiuni a fost structurat?
Este un eveniment deosebit pentru care o echipă din Germania, impresionantă şi foarte bine pregătită, a venit la Iaşi. Cursul a avut trei secţiuni majore. În primul rând vorbim despre neuronavigaţie. Exact cum se navighează la nivel de submarin, se navighează şi în creier, fără a atinge structurile cerebrale. Concret, navigaţia este doar simulativă, ca să ştii unde şi cum te afli, pentru ca apoi să ştii ce trebuie să scoţi, să tai, să lipeşti sau să coşi şi cât de aproape eşti de leziune sau de structurile vitale. Neuronavigaţia urmăreşte să nu atingi elemente elocvente pentru organism. A doua temă dezbătută în cadrul manifestării s-a referit la neuroendoscopie. Toată lumea medicală merge pe endoscopie. Aceasta este un procedeu minim invaziv, prin care urmăreşti şi vezi pe un ecran, prin introducerea unui tub la nivelul leziunii, şi poţi urmări exact ce s-a întâmplat la nivelul leziunii şi, apoi, începi să faci extracţia leziunii respective. Neuroendoscopia a evoluat de la creier până la măduva spinării. În acest context, Iaşiul are o deschidere deosebită în neuroendoscopia pentru hernia de disc lombar. A treia temă a manifestării a fost dedicată afecţiunilor pediatrice. În cadrul acesteia, toate echipele au prezentat o mulţime de leziuni malformative, tumorale, vasculare, traumatice ale copilului.
Cât de frecvente sunt aceste tipuri de afecţiuni pediatrice?
– Am constatat că au crescut afecţiunile grave tumorale la copii. În afară de depistarea pe care o avem, diagnosticul, trebuie spus că s-a schimbat structura genetică. Celula umană s-a modificat, pentru că poluarea, aerul, apa, mâncarea aduc o serie întreagă de elemente care modifică genomul uman. Acesta nu mai este curat şi atunci copilul moşteneşte, de la bunici şi părinţi, o mulţime de influenţe negative, care, în condiţiile pe care le avem la toate nivelurile (acustic, fonic şi aşa mai departe), duc la o dereglare a structurilor genetice ale copilului. Am întâlnit tumori extrem de grave care apar în primii trei ani de viaţă şi, care, cu toate eforturile pe care le face medicina şi, desigur, neurochirurgia, nu pot fi stăpânite. Apar tot felul de leucemii, boli de sânge şi apar tumori în organism iar noi ne luptăm cu acestea.
Cum evoluează de la ediţie la ediţie comunicarea cu specialiştii din afara ţării?
– În acest context avem două mari avantaje. În primul rând, fiindcă suntem în UE, discuţiile între noi capătă o mare deschidere, iar apoi, atât la noi, cât şi în majoritatea ţărilor Uniunii, se doreşte o reglementare, respectiv o standardizare a protocoalelor. Aceasta se doreşte pentru a fi corecţi atât faţă de noi, cât şi faţă de pacienţi.
Cum au decurs segmentele practice ale cursului?
Nu putem spune niciodată că am învăţat totul. Un neurochirurg nu trebuie să ştie doar teoretic, dar trebuie să se implice şi practic. Aceste secţiuni practice, simulatoare, s-au făcut pe calculator. S-au introdus, treptat, imaginile cu leziuni cerebrale, apoi au început întrebările şi discuţiile: „Acum ce boală este?”“ „Cum vreţi să operaţi?“, „Ce leziuni în plus găsim?“, „Veţi putea scoate toată leziunea? Cu ce va rămâne pacientul?“, „Va putea merge? Va putea vorbi?”. Aceste discuţii au fost extrem de interesante şi provocatoare pentru auditoriu şi stimulative pentru participanţi, indiferent de vârstă.
În urma acestor acţiuni practice, până unde poate merge specialistul în cazul unei operaţii?
Limitele neurochirurgiei sunt incredibile. Acum 10–15 ani nu credeam că vom ajunge aici, iar peste alţi zece ani va fi un nou salt, pentru că lumea evoluează. Nu putem să mai spunem că există limite în neuroştiinţe, iar neurochirurgia profită de aceste deschideri deosebite. Astfel, puţin câte puţin, începem să cunoaştem din creier, dar acesta este un organ care încă nu şi-a dezvăluit toate secretele. 
Găsim în Iaşi o infrastructură potrivită pentru a întâmpina pacienţii cu tumori cerebrale?
Eforturile din ultimii patru ani din partea managementului Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. N. Oblu“ au început să se vadă. În momentul de faţă, la unitatea spitalicească despre care vorbim, serviciul de primiri urgenţe este perfect, funcţionează la înălţime.
Intraţi în contact cu foarte mulţi medici tineri. Există o generaţie tânără pe care societatea să se poată baza?
Vine din urmă o generaţie de medici motivată. Tinerii medici pe care i-am văzut la conferinţe, dar şi în sălile de operaţie, nu pun problema „şpăgii” sau „ciubucului”, ci vin motivaţi că au cu ce lucra, au condiţii de muncă, lucrează la acelaşi nivel cu medicii din ţările UE. Şi rezultatele se văd.

 

Dumitru ŞERBAN

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe