Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Neuropatia diabetică crește numărul amputaţiilor

Viața Medicală
Bianca PÂNZARU vineri, 2 noiembrie 2018
Având ca teme principale cele mai noi abordări în problematica neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic, provocările clinice și importanţa colaborării multidisciplinare în tratamentul acestor afecţiuni, Societatea de Neuropatie Diabetică a organizat în Capitală a șasea ediţie a  Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic.
 
R etinopatia diabetică este principala cormobiditate legată de pierderea vederii la pacienţii cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani. Din punctul de vedere al mecanismului care stă la baza alterării retinei în diabetul zaharat, este cunoscut faptul că hiperglicemia conduce la o creștere a fluxului la nivelul vaselor retiniene, având ca efect distrugerea pericitelor, a spus dr. Sînziana Istrate (București), în cadrul celei de-a șasea ediţii a Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, desfășurat recent la București. În orice etapă a retinopatiei diabetice de tip proliferativ pot apărea exsudate la nivelul maculei și îngroșarea retinei, care, conform studiilor clinice, sunt corelate cu diabetul zaharat dezechilibrat. Tomografia în coerenţă optică (OCT) este foarte importantă în evaluarea pacientului diabetic, ea permiţând vizualizarea fibrelor retiniene și examinarea fundului de ochi.
    Diabetul zaharat prezintă un risc crescut de declin fizic și cognitiv. Depresia poate crește riscul de diabet, conducând la moarte neuronală la nivelul hipocampului, principala localizare pentru modificările care justifică simptoma­tologia pacientului. Atât depresia, cât și diabetul sunt afecţiuni cronice subdiagnosticate, afirmă prof. dr. Mirela Manea (București). În acest context, iniţierea tratamentului este de cele mai multe ori tardivă.
    Mortalitatea pacienţilor cu intervenţii la nivelul membrelor inferioare este un aspect care ar trebui să tragă un semnal de alarmă atât în rândul specialiștilor, cât și al pacienţilor cu diabet zaharat. Studiile epidemiologice arată că între 50% și 90% din persoanele cu diabet zaharat dezvoltă neuropatie diabetică, iar aproximativ 20% din aceștia prezintă neuropatie diabetică dureroasă. Conform unui studiu realizat pe baza a 25.000 de chestionare, s-a concluzionat că 19.892 din participanţi au răspuns cu „da” la întrebarea „aveţi diabet?”, precizează conf. dr. Ioan Vereșiu (Cluj Napoca), președintele Asociaţiei de Podiatrie.
    O analiză regională reflectă faptul că prevalenţa pacienţilor care au raportat antecedente privind ulceraţii la nivelul picioarelor este de 13,7% în nord-vestul ţării, 22,3% în nord-est, 11% în sud-est și 13,1% în sud-vest. În ceea ce privește numărul amputaţiilor care se realizează anual în ţara noastră, în intervalul 2006–2010 s-a înregistrat o creștere cu 39,7%. Din păcate, unul din zece pacienţi cu simptome de neuropatie diabetică nu știe că suferă de această afecţiune. În contextul în care asistăm la o creștere a amputaţiilor la nivel naţional, existând zone ale ţării în care, într-un interval de doi ani, s-a dublat numărul acestor intervenţii, neuropatia a devenit una dintre principalele preocupări ale specialiștilor. Potrivit medicului clujean, amputaţiile în rândul pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă jumătate din totalul amputaţiilor care se efectuează în spitalele din România.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.