Newsflash
Diverse

Neuropatia diabetică crește numărul amputaţiilor

de Bianca PÂNZARU - nov. 2 2018
Neuropatia diabetică  crește numărul amputaţiilor
Având ca teme principale cele mai noi abordări în problematica neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic, provocările clinice și importanţa colaborării multidisciplinare în tratamentul acestor afecţiuni, Societatea de Neuropatie Diabetică a organizat în Capitală a șasea ediţie a  Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic.
 
R etinopatia diabetică este principala cormobiditate legată de pierderea vederii la pacienţii cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani. Din punctul de vedere al mecanismului care stă la baza alterării retinei în diabetul zaharat, este cunoscut faptul că hiperglicemia conduce la o creștere a fluxului la nivelul vaselor retiniene, având ca efect distrugerea pericitelor, a spus dr. Sînziana Istrate (București), în cadrul celei de-a șasea ediţii a Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, desfășurat recent la București. În orice etapă a retinopatiei diabetice de tip proliferativ pot apărea exsudate la nivelul maculei și îngroșarea retinei, care, conform studiilor clinice, sunt corelate cu diabetul zaharat dezechilibrat. Tomografia în coerenţă optică (OCT) este foarte importantă în evaluarea pacientului diabetic, ea permiţând vizualizarea fibrelor retiniene și examinarea fundului de ochi.
    Diabetul zaharat prezintă un risc crescut de declin fizic și cognitiv. Depresia poate crește riscul de diabet, conducând la moarte neuronală la nivelul hipocampului, principala localizare pentru modificările care justifică simptoma­tologia pacientului. Atât depresia, cât și diabetul sunt afecţiuni cronice subdiagnosticate, afirmă prof. dr. Mirela Manea (București). În acest context, iniţierea tratamentului este de cele mai multe ori tardivă.
    Mortalitatea pacienţilor cu intervenţii la nivelul membrelor inferioare este un aspect care ar trebui să tragă un semnal de alarmă atât în rândul specialiștilor, cât și al pacienţilor cu diabet zaharat. Studiile epidemiologice arată că între 50% și 90% din persoanele cu diabet zaharat dezvoltă neuropatie diabetică, iar aproximativ 20% din aceștia prezintă neuropatie diabetică dureroasă. Conform unui studiu realizat pe baza a 25.000 de chestionare, s-a concluzionat că 19.892 din participanţi au răspuns cu „da” la întrebarea „aveţi diabet?”, precizează conf. dr. Ioan Vereșiu (Cluj Napoca), președintele Asociaţiei de Podiatrie.
    O analiză regională reflectă faptul că prevalenţa pacienţilor care au raportat antecedente privind ulceraţii la nivelul picioarelor este de 13,7% în nord-vestul ţării, 22,3% în nord-est, 11% în sud-est și 13,1% în sud-vest. În ceea ce privește numărul amputaţiilor care se realizează anual în ţara noastră, în intervalul 2006–2010 s-a înregistrat o creștere cu 39,7%. Din păcate, unul din zece pacienţi cu simptome de neuropatie diabetică nu știe că suferă de această afecţiune. În contextul în care asistăm la o creștere a amputaţiilor la nivel naţional, existând zone ale ţării în care, într-un interval de doi ani, s-a dublat numărul acestor intervenţii, neuropatia a devenit una dintre principalele preocupări ale specialiștilor. Potrivit medicului clujean, amputaţiile în rândul pacienţilor cu diabet zaharat reprezintă jumătate din totalul amputaţiilor care se efectuează în spitalele din România.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe