Newsflash
Diverse

Noi frontiere în insuficiența cardiacă

de Dr. Camelia DIACONU - iul. 20 2018
Noi frontiere în insuficiența cardiacă
    În perioada 26–29 mai, la Viena, a avut loc un dublu eveniment – Congresul european de insuficiență cardiacă (European Congress of Heart Failure) și Congresul mondial de insuficiență cardiacă acută (World Congress on Acute Heart Failure). Manifestația a fost organizată de Asociația de insuficiență cardiacă a Societății europene de cardiologie.    
    Prof. Frank Ruschitzka (Elveția), președintele asociației, a menționat, la debutul evenimentului, că această reuniune este extrem de valoroasă, întrucât oferă participanților un forum la care pot avea acces și pot discuta cele mai recente progrese în diagnosticul și tratamentul insuficienței cardiace, atât cu colegii, cât și cu experții în domeniu. Potrivit acestuia, în prezent s-a trecut de la perioada în care medicamentele erau prima linie de tratament al insuficienței cardiace la cea în care specialiștii utilizează o paletă largă de dispozitive și intervenții pentru a ameliora prognosticul acestei boli.

Abordarea integrată a cardiologiei

    Tema congresului a fost „Insuficiența cardiacă: repertoriu clasic, instrumente moderne”, evidențiind obiectivul acestei manifestări științifice, de a discuta modul în care utilizarea celor mai noi tehnici, combinată cu optimizarea terapiei medicamentoase și intervenționale, poate conduce la ameliorarea simptomelor și prognosticului pacienților cu insuficiență cardiacă. Necesitatea unei abordări integrate, multidisciplinare, a managementului insuficienței cardiace a fost vizibilă în programul din acest an, care a inclus conferințe din toate subspecialitățile cardiologiei: electrofiziologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, dar și prezentări ale medicilor de familie, asistenților medicali, psihologilor etc.
    Congresul a reunit un număr de aproximativ 6.000 de participanți, prof. Mitja Lainscak (Slovenia), președintele comitetului de organizare, încercând să alcătuiască un program științific cât mai divers, care a inclus prezentarea rezultatelor celor mai noi trialuri de insuficiență cardiacă (o atracție majoră a congresului), axate pe patru teme: insuficiența cardiacă acută, insuficiența cardiacă cronică, terapii inovative și device-uri, registre de insuficiență cardiacă. Foarte apreciate au fost sesiunile de tip „Hub”, care au permis discuții interactive, uneori chiar foarte aprinse, pe teme selectate, controversate, din domeniul insuficienței cardiace.

Rolul statinelor în cardiologie

    Prof. Eugene Braunwald, o adevărată legendă vie a cardiologiei mondiale, născut la Viena, dar care trăiește în SUA din 1939, a fost prezent la congres, audiența având oportunitatea excepțională de a interacționa cu el. De-a lungul carierei sale fabuloase, profesorul Braunwald a fost martorul unor progrese semnificative în domeniul cardiologiei. Fiind întrebat care este în opinia sa cel mai important progres, a răspuns fără ezitare: „statinele”. El a explicat că statinele au redus colesterolul și au prelungit viața a milioane de oameni peste tot în lume. Potrivit acestuia, ele sunt foarte eficiente, în general bine tolerate de organism și relativ ieftine, ceea ce le face accesibile multor pacienți. De fapt, prof. Eugene Braunwald consideră statinele ca fiind a doua cea mai importantă clasă medicamentoasă descoperită în secolul XX, după penicilină. În opinia sa, prevenția insuficienței cardiace este una dintre cele mai mari provocări ale cardiologiei. „LDL-colesterolul este un ucigaș silențios”, spune profesorul Braunwald. El a vorbit despre necesitatea de a întrerupe succesiunea de evenimente care conduc de la niveluri chiar ușor crescute ale LDL-colesterolului la ateroscleroză, iar de la aceasta la infarct miocardic și insuficiență cardiacă. În opinia sa, reducerea nivelului LDL-colesterolului în adolescență și în perioada de adult tânăr ar putea prelungi speranța de viață cu zeci de ani. Prof. Eugene Braunwald a amintit că nivelul LDL-colesterolului rareori este scăzut doar prin modificarea dietei, de aceea este nevoie de statine. Totuși, el a atras atenția că aderența este o problemă majoră, pacienții care nu au probleme cardiace și care nu se simt bolnavi fiind dificil de convins că acest tratament le poate salva viața la un moment dat.

Noutăți în schemele de tratament

    La congresul de la Viena a fost prezentat de către prof. Burkert Pieske (Germania) cel mai recent consens referitor la diagnosticul insuficienței cardiace cu fracție de ejecție păstrată. Acest consens, care urmează să fie publicat sub forma unui „Position Paper” în European Heart Journal, a fost elaborat de o echipă internațională de experți, fiind construit în jurul a patru pași diagnostici.
    Primul pas este de a stabili probabilitatea ca simptomatologia pacientului să fie cauzată de insuficiența cardiacă, necesitând evaluarea combinată a factorilor de risc și a istoricului medical, analiza electrocardiogramei și teste de laborator, inclusiv hemoglobina și peptidele natriuretice, precum și o ecocardiografie standard pentru evaluarea fracției de ejecție a ventriculului stâng și un test de efort. Dacă în urma acestor investigații se stabilește ca posibil diagnostic insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție păstrată, urmează al doilea pas, o ecocardiografie mai sofisticată combinată cu nivelul peptidelor natriuretice (stratificat în funcție de prezența sau absența fibrilației atriale), care vor conduce la calcularea unui scor de probabilitate: fără elemente de insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată – 0 puncte, cu elemente înalt sugestive – 6 puncte. Un scor de 5 sau 6 confirmă diagnosticul, un scor <2 infirmă diagnosticul. Pacienții care au un scor de probabilitate de 2–4 vor urma al treilea pas, în care se utilizează testare la efort plus ecocardiografie sau investigații hemodinamice invazive. Ultimul pas constă în evaluarea etiologiei și a fiziopatologiei, prin imagistică de rezonanță magnetică nucleară, teste sofisticate de laborator și/sau scintigrafie miocardică sau biopsie. Nu numai diagnosticul, ci și tratamentul insuficienței cardiace cu fracție de ejecție păstrată a beneficiat de dezbateri cu prilejul congresului. Sunt în desfășurare studii de fază 3 cu sacubitril/valsartan (PARAGON), inhibitori de SGLT2 și spironolactonă (SPIRIT-HF), iar la orizont se prefigurează tratamente ca vericiguat (studiat în SOCRATES-Preserved, VITALITY), dar și fier intravenos (un studiu început în Germania).

Frontiere noi în tratament

    Noul președinte al Asociației europene de insuficiență cardiacă este prof. Petar M. Seferovic (Belgrade University Medicale Center, Serbia). Într-una dintre prezentările sale, el a subliniat că tratamentul insuficienței cardiace cronice tinde să exploreze noi frontiere. Recent, există foarte mare interes legat de medicamentele antidiabetice și rolul lor în tratamentul complicațiilor cardiovasculare ale diabetului zaharat. Introducerea inhibitorilor de SGLT2 la sfârșitul anilor 1990 a constituit un punct de turnură pentru tratamentul complicațiilor diabetului. Aceste medicamente sunt singurele antidiabetice cu rezultate favorabile în tratamentul bolilor cardiovasculare, demonstrate de mai multe trialuri mari randomizate controlate, cum ar fi EMPA-REG, primul studiu care a demonstrat reducerea semnificativă atât a mortalității cardiovasculare, cât și a internărilor pentru insuficiență cardiacă ale pacienților tratați cu empaglifozin, un inhibitor de SGLT2. Inhibitorii de SGLT2 sunt recomandați acum de unele ghiduri pentru prevenția insuficienței cardiace și a mortalității asociate la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
    Congestia hemodinamică a pacientului cu insuficiență cardiacă a fost abordată de speakeri din Europa și SUA. La ora actuală, pe lângă terapia diuretică, există sisteme cum este cel prezentat la Viena, RenalGuard System, de management al fluidelor în timpul terapiei diuretice la bolnavii cu insuficiență cardiacă congestivă și supraîncărcare fluidică. Inițial dezvoltat pentru tratamentul injuriei renale acute induse de substanța de contrast, sistemul RenalGuard poate fi o soluție pentru ameliorarea impactului terapiei diuretice la pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă. Acest sistem măsoară diureza pacientului, apoi infuzează un volum de soluție salină pentru a menține balanța fluidică. Medicul are posibilitatea de a seta o rată maximă de pierdere fluidică, limitând în acest fel pierderile excesive de fluide. Aceasta permite creșterea dozei de diuretic fără a crește riscul de apariție a rezistenței la diuretic.

Tratamentul cu fier intravenos

    Deficitul de fier al bolnavului cu insuficiență cardiacă a fost dezbătut într-o serie de sesiuni. Această problemă este întâlnită la aproximativ jumătate dintre pacienții cu insuficiență cardiacă și se asociază cu un prognostic mai rezervat. Tratamentul cu fier intravenos la bolnavul cu insuficiență cardiacă induce o ameliorare semnificativă a simptomelor și creșterea toleranței la efort, fără legătură cu creșterea valorii hemoglobinei, potrivit rezultatelor studiului FERRIC-HF II. Tratamentul cu fier intravenos poate fi o soluție eficientă de reducere a spitalizărilor pentru insuficiență cardiacă.
    Un alt studiu prezentat la Viena a aparținut cercetătorilor de la Institutul de Biotehnologie Moleculară Vienna BioCenter, care au studiat primele sisteme de regenerare cardiacă după infarct miocardic la mamifere. Modelele neonatale in vivo au arătat că, după un infarct miocardic, șoarecii au prezentat o reparare totală a injuriei cardiace. Acest tip de reparare a fost întâlnit în prealabil la pești, dar nu la mamifere. Acești cercetători pun la punct acum sisteme genetice pentru identificarea semnalelor moleculare care intermediază regenerarea cordului. Biotehnologiile pot deveni viitorul tratamentului insuficienței cardiace.
    Formatul congresului, foarte complex, a inclus sesiuni de tipul Late-Breaking Trials, sesiuni de discuții aplicate ale ghidurilor de insuficiență cardiacă, în special pentru bolnavii cu numeroase comorbidități, prezentări interactive de cazuri clinice, Meet the Experts, sesiuni practice de resuscitare cardio-pulmonară, sesiuni dedicate tinerilor specialiști în insuficiența cardiacă (Heart Failure Specialists of Tomorrow – HoT), cercetare fundamentală și translațională, postere, postere moderate etc.
    În 2019, Congresul european de insuficiență cardiacă va fi găzduit de Grecia, la Atena, având tema „Insuficiența cardiacă: de la alpha la omega”.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe