Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Noi valenţe neurochirurgicale în lumea arabă

Viața Medicală
Dr. Aurel MOHAN miercuri, 23 ianuarie 2013
Viața Medicală
Stud. Horaţiu-Alexandru MOISĂ miercuri, 23 ianuarie 2013
   Ultimul mare congres neurochirurgical al anului trecut a avut loc în Kuwait, sub patro­najul Societăţii Panarabe de Neurochirurgie. Congresul vine ca o încununare a calităţii ştiinţifice a activităţii medicale desfăşurate în Orientul Mijlociu şi reprezintă totodată o do­vadă de înaltă conduită profesională mani­fes­tată de medicii neurochirurgi din ţările arabe.
   Dintre invitaţii de seamă ai congresului, îi menţionăm pe prof. dr. Juha Hernesniemi (Finlanda), prof. dr. Saleem Abdulrauf (SUA), prof. dr. Maurice Choux (Franţa), prof. dr. Ibrahim Sbeih (Iordania), prof. dr. Marc Sindou (Franţa), prof. dr. Nabil Abd Elrahman (Egipt), prof. dr. K. Benhamouda (Emiratele Arabe Unite), prof. dr. J. Moret (Franţa), prof. dr. F. Charbel (SUA), prof. dr. A. El-Hakim (Egipt), prof. dr. M. Bassiony (Egipt), prof. dr. O. Al-Mefty (SUA), prof. dr. O Krotenkov, prof. dr. L. Kostadin (Rusia) şi, nu în ultimul rând, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea (România).
   Subiectele tratate în cadrul congresului au fost organizate în secţiuni majore, care au abordat patologia tumorală neurochirurgicală, patologia vasculară neurochirurgicală, chirur­gia bazei craniului, aplicaţiile de ultimă oră ale neuronavigaţiei, formarea tinerilor medici în domeniul neurochirurgiei, implementarea unor tipuri noi de aborduri neurochirurgicale, chirurgie spinală, chirurgia epilepsiei etc.
   Congresul a fost deschis în mod oficial de lucrarea semnată de prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea şi stud. Horaţiu Moisă, intitulată „Codul lui Michelangelo. Idei noi cu privire la neuroanatomia ascunsă din pictura lui Michelangelo“. Prezentarea a fost foarte apreciată de audienţă şi a stârnit multiple discuţii în rândul neurochirurgilor, mai ales de origine arabă. Lucrarea a fost invitată de organizatori, pe de o parte, în contextul împlinirii a 500 de ani de la terminarea lucrărilor la Capela Sixtină şi, pe de altă parte, datorită notorietăţii dobândite în urma prezentării la congresul mondial de neurochirurgie din Brazilia. Autorii au pledat pentru existenţa unor elemente noi de neuroanatomie, faţă de cele deja consacrate în literatură, şi au stârnit imaginaţia tuturor participanţilor cu metaanaliza operelor lui Michelangelo şi a contextului în care au apărut, dar şi prin ilustrarea clară a unor aspecte neobservate anterior de alţi cercetători. Concluzia lucrării a fost ideea că Michelangelo era un fin cunoscător al neuroanatomiei, iar opera sa reprezintă un afront adus ideii „Crede şi nu cerceta“, fiind totodată un tribut adus lui Dumnezeu şi uneia dintre cele mai mari creaţii ale sale – sistemul nervos central uman.
   Timp de trei zile, participanţii la congres au fost protagoniştii unor dezbateri intense cu privire la tratamentul modern al anevrismelor intracraniene, managementul neurofibroamelor cervicale superioare, tratamentul nevralgiilor trigeminale, tratamentul meningioamelor petro-clivale, tratamentul tumorilor pineale etc. S-au stârnit discuţii – uneori chiar vehemente – între partizanii embolizării malformaţiilor vasculare şi promotorii abordului microchirurgical direct. Au impresionat, ca de obicei, cazuistica deosebită a profesorului Juha Hernesniemi şi, în mod neobişnuit, prezentarea amănunţită a patologiei spinale, care a reprezentat un subiect deosebit, prin procedeele inovatoare prezentate şi prezentările excepţionale ale autorilor locali.
   Congresul a fost organizat în condiţii foarte bune, într-un centru de conferinţe modern, iar programul ştiinţific a fost organizat optim. Este de remarcat faptul că, în timpul şedinţelor în plen, lucrările de tip poster erau proiectate electronic în sălile anexe.
   Delegaţia română a prezentat o serie de lucrări foarte atent urmărite, care abordează malformaţiile arteriovenoase şi anevrismele intracraniene, lucrări de altfel foarte bine primite.
   În concluzie, acest al IX-lea Congres panarab a reunit un număr important de neurochirurgi care-şi desfăşoară activitatea atât în nordul Africii şi Peninsula Arabă, cât şi în mari centre neurochirurgicale din Asia, Europa şi SUA. Manifestarea ştiinţifică a reprezentat un excelent prilej de a aduce la zi cunoştinţele neurochirurgicale ale partici­panţilor, de a observa progresele înregistrate în domeniile neurochirurgicale majore şi a furnizat participanţilor oportunitatea de a-şi sincroniza cunoştinţele cu metodele moderne de tratament practicate în ţările dezvoltate. Ca de fiecare dată, neurochirurgia românească a fost la înălţime, iar modelul de organizare este unul care, fără îndoială, va fi folosit şi în România, în cadrul congreselor internaţionale de chirurgie ce vor urma.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.