Newsflash
Diverse

Nu orice greşeală medicală este malpraxis

de Dr. Ioana SOARE - dec. 27 2012
Nu orice greşeală medicală este malpraxis
   Conferinţa „Malpraxis medical – metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical“, desfăşurată la sfârşitul toamnei, a reunit la Bucureşti medici, alte cadre medicale, asiguratori, mediatori, avocaţi, jurişti, ziarişti, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, ai asociaţiilor medicilor, ai Colegiului Medicilor din România şi ai Colegiului Medicilor Dentişti din România. Deşi conferinţa a fost intens mediatizată, din cei 150 de participanţi doar 30 au fost medici; am remarcat o reţinere a cadrelor medicale privind discutarea unor astfel de cazuri, chiar dacă ele fuseseră soluţionate in instanţă definitiv şi irevocabil.
   Gabrielle Planes, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Mediatorilor din Franţa, a prezentat pe larg sistemul francez de mediere a cazurilor de greşeli medicale. Având o bogată experienţă în domeniu, a detaliat pertinent mai multe cazuri întâlnite. Din partea CMR au participat Dana Dicianu şi Florentina Nemoianu, consilieri juridici. Alte asociaţii ale medicilor au fost reprezentate de prof. dr. Monica Pop, prof. dr. Dan Mircea Enescu şi conf. dr. Laurenţiu Beluşică. S-au discutat aprins diverse cazuri care au apărut şi în mass-media. Juriştii, în general, au o aprehensiune, o anxietate anticipativă privind rolul prea autoritar, paternalist al medicului în faţa pacientului. Medicii acuză condiţiile proaste în care sunt constrânşi să lucreze, salariile mici care îi împing spre ore suplimentare, epuizante, sau un al doilea serviciu. Asistentele medicale din spitale acuză lipsa de comunicare cu medicii, încărcarea cu pacienţi peste norma admisă, precum şi gestionarea defectuoasă a conflictelor în interiorul colectivelor. Greşelile medicale nu sunt semnalate doar în spitale, dar acolo apar în majoritatea lor, conform statisticilor. Acest fapt este şi urmarea internării cazurilor foarte grave, a lipsei unei forme de asistenţă medicală pentru cazurile cronice cu exacerbări frecvente sau pentru muribunzi. Greşeli medicale pot apărea şi în medicina muncii, după cum a prezentat dr. Mircea Ştefănescu, din Franţa. Lucrând într-un domeniu de graniţă, medicul este expus nemulţumirilor pacientului, dar şi celor ale angajatorului, care încearcă să scadă cheltuielile cu controalele medicale.
   Asociaţiile de pacienţi, reprezentate de Vasile Barbu, preşedintele COPAC, au cerut o mai mare implicare a mediatorilor în rezolvarea conflictelor din domeniul medical, prezentând o serie de cazuri rezolvate cu succes. Din 731 de sesizări primite în ultimul an la sediul COPAC, doar 17 au ajuns în instanţă, restul fiind mediate de membrii asociaţiei.
   Şi mai bine ar fi dacă, în timpul facultăţii, studenţii la medicină ar fi preveniţi la fiecare materie despre „ce ar putea merge rău“ în fiecare moment al actului medical. Dr. Dinu Petru şi dr. Răzvan Constantinescu au comentat pe larg importanţa introducerii noţiunilor de drept medical în programa universitară, alături de noţiunea de greşeală/neglijenţă medicală, malpraxis medical, studiate în prezent la Disciplina etică medicală.
   Discuţiile privind companiile de asigurări au fost deschise de Yigal Sagie, din Israel, care a prezentat tendinţele pieţii asigurărilor de malpraxis din România, comparativ cu alte state. Asiguratorii vin în întâmpinarea modificării legislaţiei, propunând modificarea contractului de asigurare al cadrelor medicale, în sensul acceptării plăţii despăgubirilor şi pe baza procesului verbal încheiat de mediator, şi nu numai pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
   Dr. Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti, a prezentat lucrarea: „Malpraxis – impact şi consecinţe asupra practicii medicale în cabinetul stomatologic“. La această secţiune a participat şi prof. dr. Ion Coca, din Germania, care a atras atenţia asupra malpraxisului generat de o protezare dentară restaurativ-reabilitativă deficitară.
   Credem că se impune crearea unei liste de vulnerabilităţi în fiecare domeniu medical, de exemplu în chirurgia abdominală, chirurgia plastică, neurologie, ATI, medicină de urgenţă, stomatologie. Acestea ar trebui discutate în cadrul reuniunilor societăţilor ştiinţifice de profil, urmând (pe cât posibil) să fie supravegheate şi neutralizate în fiecare specialitate.
   Toţi participanţii au fost de acord cu două puncte importante: îmbunătăţirea comunicării între cadrele medicale şi pacient, precum şi necesitatea modificării legislaţiei actuale privind malpraxisul medical. De curând, a apărut şi o lege privind obligativitatea medierii în orice conflict, deci se impune cel puţin armonizarea cu legislaţia în vigoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe