Newsflash
Diverse

Nutriția și obezitatea în țările balcanice

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - sept. 25 2015
Nutriția și obezitatea în țările balcanice
     Al 14-lea simpozion internațional „Acad. Tasho Tashev“ – Nutriție și obezitate s-a desfășurat la Albena (Bulgaria), între 4 și 6 septembrie 2015, în organizarea Asociației bulgare pentru studiul obezității și al bolilor asociate (BASORD). În cadrul acestei reuniuni au fost prezentate peste 70 de lucrări de către lectori din România, Franța, Grecia, Israel, Marea Britanie, Bulgaria etc.
     Studiile epidemiologice au arătat că incidența obezității și a bolilor metabolice și cardiovasculare asociate obezității este în creștere nu numai în rândul adulților, ci și în cel al copiilor. Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (mai 2015), Bulgaria și Albania se numără printre primele cinci țări europene cu risc mare de obezitate în rândul copiilor. Aceste date epidemiologice subliniază necesitatea unor măsuri preventive împotriva obezității.
     Prof. dr. Fanny Ribarova, secretarul secției naționale bulgare a Uniunii Medicale Balcanice, s-a adresat audienței, vorbind despre realizările și cercetările medicului Tasho Tashev. „Multe dintre cercetările sale în domeniul medicinii interne și gastroenterologiei sunt bine cunoscute în lumea medicală, însă ceea ce nu se cunoaște poate suficient este faptul că profesorul Tashev este întemeietorul științei nutriției în Bulgaria. Meritele sale în cadrul comunității medicale balcanice, în perioada cât a fost președinte al secției naționale bulgare a Uniunii Medicale Balcanice, sunt în mod particular excepționale. Relațiile de colaborare și prietenie în acei ani erau destul de restricționate, însă profesorul Tashev împreună cu profesorul Mitică Popescu-Buzeu (România, fondatorul Uniunii Medicale Balcanice în 1932), profesorul Stergiopoulos (Grecia), profesorul Ones (Turcia) și cu alți reprezentanți importanți ai comunității medicale din Balcani au reușit să depășească aceste limite și să permită schimbul de experiență, precum și stabilirea unor relații de prietenie între țările balcanice. Ne aflăm astăzi aici pentru a continua aceste relații, pentru a duce mai departe știința medicală, puterea prieteniei, cu scopul final de a proteja sănătatea oamenilor“.
     Temele principale ale manifestării au fost nutriția și obezitatea în țările balcanice, problemele de nutriție ale copiilor și adolescenților, obezitatea la copii, nutriția în prevenția bolilor metabolice și cardiovasculare, suplimentele nutritive, probioticele etc. De asemenea, au fost prezentate rezultatele preliminare ale unor importante proiecte europene de prevenție a obezității la copil și adult: PREVIEW (PREVention of diabetes through lifestyle Intervention and population studies in Europe and around the World), EPHE, VITAL, NIRDIABO etc. PREVIEW (2013–2018) are ca scop principal identificarea celui mai eficient mod de viață pentru prevenția diabetului zaharat tip 2 la populația supraponderală și obeză cu prediabet. Acest proiect, coordonat de Universitatea din Copenhaga, are ca parteneri universități din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Bulgaria, Germania, Elveția, Austria, Noua Zeelandă și Canada, finanțarea din partea Uniunii Europene fiind pe măsură: peste 14 milioane de euro. Proiectul încearcă să stabilească dacă o dietă bogată în proteine, cu un indice glicemic mic, în combinație cu activitatea fizică de intensitate moderată sau mare pot reduce incidența diabetului zaharat tip 2 la indivizii supraponderali prediabetici, adulți sau copii. De asemenea, proiectul încearcă să găsească rolul interacțiunii stilului de viață cu stresul și somnul, precum și rolul factorilor comportamentali și sociali. Până la sfârșitul lui ianuarie 2015, aproximativ 15.000 de adulți fuseseră deja incluși în studiu.
     La Albena s-a discutat și despre importanța dietei tradiționale balcanice (bogată în antioxidanți) în prevenția obezității, importanța flavonoidelor din alimente pentru prevenția cancerului colorectal, importanța educației în rândul copiilor, părinților și profesorilor referitoare la un mod de viață sănătos, despre posibilul rol al Lactobacillus bulgaricus în prevenția obezității. L. bulgaricus este o bacterie Gram pozitivă utilizată la producția iaurtului, descoperită în 1905 de medicul bulgar Stamen Grigorov și studiată mai departe de Metchnikoff la Institutul Pasteur din Paris; acesta a încercat să găsească o relație între longevitatea populației bulgare și consumul de iaurt.
     La simpozion au participat cercetători din Grecia (Maria Hasapidou), Israel (Maximo Maislos), Bulgaria (Svetoslav Handjiev, Teodora Handjieva-Darlenska), România (Cristina Glavce), Marea Britanie (Ivaylo Tzvetkov), Franța (F. Roville-Sausse) etc.
     Participanții la simpozion au hotărât reluarea activităților din cadrul rețelei balcanice de obezitate și organizarea, împreună cu Uniunea Medicală Balcanică, a celui de‑al patrulea congres balcanic de obezitate, la Albena, probabil la sfârșitul lunii septembrie 2016.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe