Newsflash
Diverse

O nouă amânare a listei de compensate. Până când?

de Alexandra NISTOROIU - apr. 30 2014
O nouă amânare a listei de compensate. Până când?
Noua listă de medicamente compensate şi gratuite care trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie a primit încă o amânare. Subiectul a fost rediscutat în cadrul Intact Health Forum, desfăşurat la 10 aprilie a.c., la Palatul Parlamentului. Cu această ocazie, ministrul sănătăţii a anunţat că moleculele propuse spre compensare vor fi evaluate din nou (?!) pe baza unor criterii ce urmează să fie stabilite de Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicamentelor (ANMDM) până la Paşte. Care vor fi aceste criterii, cât va dura procesul de reevaluare şi când vor beneficia, în sfârşit, cele trei milioane de pacienţi de tratamentele pe care le aşteaptă de peste şase ani, nu putem încă şti. Cert este că dr. Nicolae Bănicioiu, noul ministru al sănătăţii, promite să creeze „un mecanism care să supravieţuiască fiecărui mandat de ministru“. Sună cunoscut, nu-i aşa? Poate pentru că şi predecesorii săi au făcut promisiuni similare. Despre lista de compensate lăsată moştenire de vechea conducere a ministerului, Bănicioiu afirmă: „Pentru mine ar fi fost simplu să găsesc o listă la cheie, cu finanţările asigurate şi să-i dau drumul, dar, în forma în care ne-a fost propusă, lista cea nouă risca să pună în pericol chiar sănătatea pacienţilor, pentru că nu ar fi putut dura mai mult de o lună sau două“.
Noutatea propusă de Nicolae Bănicioiu şi Marius Savu, preşedintele ANMDM, constă în faptul că, pe măsură ce în lista de compensate vor pătrunde molecule noi, vor fi „delistate“ medicamentele vechi care şi-au pierdut eficienţa (fie nu mai sunt folosite în protocoalele terapeutice, fie sunt mai scumpe chiar decât cele noi). Cei doi susţin că mecanismul pe care îl propun va asigura sustenabilitatea financiară a noii liste.
Într-o încercare timidă de a-i convinge pe producătorii de medicamente că merită să aştepte reevaluarea, Savu a atins un subiect extrem de sensibil, explicând că „introducerea unei liste fără un control financiar atent ar fi implicat la un moment dat un clawback de peste 30 de procente“. Un procent mare şi înspăimântător şi totuşi numai cu zece procente mai mult decât clawback-ul suportat în prezent de industrie (20%). Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM, a ţinut să le reamintească participanţilor că „în 2013, doi din zece pacienţi români au fost trataţi din clawback, iar anul acesta pornim din nou de la un deficit de 20% al bugetului pentru medicamente compensate şi gratuite faţă de nevoia reală de consum“. Producătorii susţin că, în România, clawback-ul s-a transformat într-un mecanism de rectificare bugetară şi că presiunea pusă astfel pe industrie împiedică dezvoltarea ei firească. Reprezentantul ARPIM a întrebat dacă reformele preconizate în sănătate vizează şi modificarea taxei clawback, dar a primit un răspuns evaziv: Ruxandra Petrescu, directorul Direcţiei de Buget din Ministerul de Finanţe a precizat doar că nu se are în vedere creşterea taxei clawback.
În timp ce atât ministerul, cât şi Casa şi ANDM au insistat asupra faptului că întârzierea listei este o dovadă de prudenţă pe plan financiar, reprezentanţii producătorilor au venit cu propriile argumente de natură financiară. Potrivit unui studiu prezentat de asociaţia farmaceutică Local American Working Group, din cele 110 molecule propuse pentru lista de compensate, 30% nu adaugă costuri noi, iar la 25%, costurile sunt chiar reduse faţă de soluţiile terapeutice folosite în prezent. Cifrele au fost prezentate de Ileana Diraţian (reprezentant LAWG), care a recomandat autorităţilor din sănătate să ţină cont, în primul rând, de impactul bugetar pe termen lung al măsurilor pe care le întreprind: „Populaţia aptă de muncă a României are în acest moment cel mai slab nivel de sănătate din Europa. Fără să investim în această forţă de muncă, susţinătoare mai departe a fondului de asigurări sociale, va creşte numărul celor care vor avea nevoie de protecţie socială (…) Am crescut pragul de pensionare, dar vom vedea că oamenii sunt prea bolnavi ca să mai poată munci“.
La toate plângerile vehement pronunţate de producători, ministrul răspunde senin, cu zâmbetul neangajat al celui care ştie că poate încă să dea vina pe cei care au ocupat înaintea sa fotoliul de ministru şi le reaminteşte, de fiecare dată, reprezentanţilor industriei că mecanismul pe care îl propune este unul „probat în Europa, transparent şi predictibil, care va permite criterii clare de acces şi de continuitate“. Încearcă, totuşi, să le întindă o ramură de măslin atât producătorilor de medicamente, cât şi pacienţilor, promiţându-le că în cel mai scurt timp vor fi operate excepţii pentru a facilita accesul la medicamentele destinate tratamentului bolilor rare: „Pentru situaţiile urgente, cum ar fi bolile rare, nu există amânare, nici câteva zile. Aştept o soluţie la care ştiu că se lucrează şi cred că vom putea să dăm acces rapid“.
Lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. Cele mai multe molecule noi sunt destinate tratării unor afecţiuni grave precum cancerul, diabetul, bolile de inimă, afecţiunile psihice, hepatitele cronice virale, precum şi bolilor rare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe