Newsflash
Diverse

O profesie pentru picioare sănătoase

de Monica GEORGESCU - apr. 6 2018
O profesie pentru picioare sănătoase
    La fiecare 30 de secunde, în lume, un picior sau un segment al membrului inferior este amputat din cauza diabetului, amputațiile fiind de zece până la douăzeci de ori mai frecvente în rândul persoanelor cu diabet față de populația generală. În România, la nivelul anului 2010, se realizau în medie 14 amputații pe zi la nivelul membrelor inferioare (aproximativ 5.080 de amputații în fiecare lună), conform declarațiilor conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie.

    Costurile asociate serviciilor medicale ce țin de amputarea membrelor inferioare depășesc 6,5 milioane de euro anual în România. Ele ar putea fi semnificativ reduse și un număr mare din amputații ar putea fi evitate dacă s-ar acorda mai multă grijă piciorului diabetic și complicațiilor acestuia. Federația internațională de diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijește piciorul diabetic, numărul amputațiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%.

    Profesia de podiatru este dezvoltată și reglementată la nivel internațional în 30 de țări. În România, această profesie nu există încă, dar se fac eforturi pentru introducerea ei în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România). O conferință-dezbatere pe acest subiect a avut loc la București, în ziua de 29 martie. „Primul lucru care s-ar putea face ar fi un model de cursuri postuniversitare de specializare”, consideră Nicolae Postăvaru, vicepreședintele Autorității Naționale de Calificări (ANC) – instituția care recunoaște și autorizează profesiile din România și care concepe standardele ocupaționale. „Pentru a introduce această specializare la nivelul învățământului superior, ține tot de universități, dar e nevoie și de sprijinul Ministerului Sănătății și de cel al Educației”, a continuat acesta.

    La rândul său, prof. dr. Gabriela Radulian (UMF „Carol Davila” București) a propus introducerea unor cursuri masterale pentru absolvenții facultăților de medicină, considerând că în acest fel s-ar putea obține cel mai ușor calificarea necesară formării viitorilor podiatri. Această decizie se poate lua la nivelul Senatului fiecărei universități, calificarea putând fi ulterior introdusă în registrul calificărilor și autorizată la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior. Pe de altă parte, crearea de asistenți medicali în acest domeniu presupune introducerea acestei ocupații în COR printr-o procedură existentă la Ministerul Muncii. Ulterior, ANC elaborează standardul aferent acesteia. La conferință au participat și specialiști internaționali, care au prezentat politici de îngrijire a piciorului diabetic adoptate la nivel mondial: dr. Kristien Van Acker (Belgia) și dr. David Dunning (Marea Britanie).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe