De şase decenii, la Lindau (Germania), are loc întâlnirea anuală dintre laureaţi Nobel în Medicină/Fiziologie, Chimie, Fizică şi cei mai promiţători tineri în cercetarea ştiinţifică, din întreaga lume. Printre aceştia din urmă s-a numărat şi dna dr. Crina Samarghitean, de la Institutul de Biomedicină şi Tehnologie, Universitatea Tampere (Finlanda), care împărtăşeşte cititorilor noştri experienţa de anul acesta.

"> O săptămână printre laureaţii Nobel - Viața Medicală
Diverse

O săptămână printre laureaţii Nobel

de Dr. Crina SAMARGHITEAN - sept. 21 2011
O săptămână printre laureaţii Nobel

De şase decenii, la Lindau (Germania), are loc întâlnirea anuală dintre laureaţi Nobel în Medicină/Fiziologie, Chimie, Fizică şi cei mai promiţători tineri în cercetarea ştiinţifică, din întreaga lume. Printre aceştia din urmă s-a numărat şi dna dr. Crina Samarghitean, de la Institutul de Biomedicină şi Tehnologie, Universitatea Tampere (Finlanda), care împărtăşeşte cititorilor noştri experienţa de anul acesta.

Primul pas spre Stockholm: Baden-Wurttemberg

   Începând din 1951, popularul orăşel turistic Lindau, la graniţa dintre Elveţia, Austria şi Germania, se transformă pentru o săptămână într-o adevărata oază ştiinţifică, în care materia cenuşie de pe toate cele cinci continente e concentrată la maximum. Pe bună dreptate, se poate spune că devine „cel mai inteligent oraş din lume“… A devenit acum o tradiţie, iniţiată de doi doctori din Lindau, dr. Franz Karl Hein şi prof. dr. Gustav Wilhelm Parade, alături de contele Lennart Bernadotte af Wisborg, spiritus rector al acestor prestigioase întruniri, continuate cu succes de fiica lui, contesa Bettina Bernadotte, ca, în fiecare an, 25 de laureaţi Nobel în Medicină/Fiziologie, Chimie sau Fizică să întâlnească tinerii cei mai promiţători în cercetarea ştiinţifică din întreaga lume. Procesul de selecţie e dificil şi foarte competitiv, trebuind îndeplinite anumite condiţii riguroase. Apoi, fiecare ţară propune cei mai buni candidaţi. În final, Consiliul şi Fundaţia Nobel selectează cele mai bune aplicaţii dintre cele propuse. Anul acesta, din 20.000 de aplicaţii au fost selectaţi 570 de tineri cercetători din 80 de ţări, pentru a schimba idei, discuta proiecte şi pune bazele unor colaborări internaţionale. Am reuşit să mă calific în această selecţie globală şi să fac parte din delegaţia Finlandei, alături de alţi trei tineri cercetători.
   Spre deosebire de alte conferinţe, aici, timp de o săptămână, nu numai că poţi audia cele mai importante descoperiri ştiinţifice făcute în ultimii ani, dar poţi avea şi discuţii libere cu diferiţi laureaţi Nobel şi tineri cercetători. Această modalitate de interacţiune creează o atmosferă unică, foarte educativă şi inspirantă pentru tineri. Pentru că, aşa cum contesa Bettina Bernadotte spunea, „Tinerii au nevoie de modele. Ei au nevoie de a interacţiona unii cu alţii şi, în special, cu cei care au avut succes în ştiinţă. Ştiinţa este importantă şi utilă pentru societate, dar necesită un mare efort zi de zi, pentru a reuşi şi a rezista în domeniul ştiinţific; de aceea, e nevoie să o faci cu plăcere şi să fii motivat“.
   Anul acesta, Conferinţa a fost dedicată Medicinii/Fiziologiei, iar tema principală, atât în prima, cât şi în ultima zi, a fost sănătatea globală. În panelul de discuţie al ceremoniei de deschidere din prima zi au participat: Bill Gates, preşedintele Microsoft şi cofondatorul Fundaţiei „Bill şi Melinda Gates“, membru onorific al Senatului Fundaţiei Lindau Nobel; Ada Yonath, laureat Nobel pentru Chimie (2009), pentru contribuţia importantă legată de structura şi funcţia ribozomului; Sandra Chishimba, cercetător în domeniul malariei din Zambia; Jonathan Carlson, cercetător la Microsoft în domeniul HIV/SIDA. În opinia lui Bill Gates, „ar trebui să se acorde mai multă atenţie ţărilor mai puţin dezvoltate, în care nevoile medicale nu sunt îndeplinite de guverne sau de companii naţionale. E nevoie de mai multă investiţie în cercetarea de bază, pentru a rezolva probleme importante din sănătatea globală“.
   Ceremonia din ultima zi s-a desfăşurat pe insula Mainau. În panelul de discuţie au fost prof. dr. Harald zur Hausen, laureat Nobel în Fiziologie şi Medicină 2008, pentru descoperirea că HPV cauzează cancer cervical; Unni Karunakara, preşedintele organizaţiei „Doctori fără frontiere“; prof. dr. Hans Rosling, consultant ştiinţific OMS şi UNICEF, şeful Catedrei de sănătate globală de la Karolinska Institutet (Suedia); Georg Schutte, secretarul general al Fundaţiei „Alexander von Humboldt“ şi secretar de stat în Ministerul german al Educaţiei şi Cercetării; James W. Vaupel, directorul Fundaţiei „Max Planck Institute pentru cercetare demografică“ din Rostock, Germania.

Discuţii intense, profesori inspiranţi

   Conferinţa propriu-zisă a fost deschisă cu subiecte diverse, de la sinapse care permit celulelor nervoase să comunice, la telomere care stabilizează capetele cromozomilor sau la ribozomii care construiesc proteine din aminoacizi în conformitate cu instrucţiunile înscrise în codul genetic din nucleul celulei. Toate prezentările au fost excelente şi s-a putut acumula o multitudine de informaţii din diferite domenii. Ca medic, am fost impresionată în special de prezentările cu aplicaţii directe în medicină. Pe lângă acestea, subiectele abordate de prof. dr. Christian de Duve – „The future of life“ şi sir Harold W. Kroto – „Créativité sans Frontières“ au marcat audienţa într-un mod deosebit, prin originalitate şi dinamism.
   Lucrările au fost deschise de prof. dr. Elizabeth Blackburn, premiul Nobel în 2009 pentru descoperirea telomerelor, considerate „fântâna tinereţii“. Gena mutantă a telomerazei e implicată în diabet, cancer, degenerescenţă şi îmbătrânire, deficit al sistemului imunitar. Stresul cronic este implicat în scurtarea telomerelor, iar nivelul de educaţie este corelat cu o lungire a telomerelor. Prof. dr. Elizabeth Blackburn a fost favorita de anul acesta a tinerilor cercetători, fiind tot timpul înconjurată de audienţă.
   Ada E. Yonath primea, împreună cu Venkatraman Ramakrishnan şi Thomas A. Steitz, Premiul Nobel pentru Chimie (2009) pentru contribuţii la structura ribozomilor. Ada Yonath este un exemplu de reuşită atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală, demonstrând că poţi face cercetare de calitate şi, în acelaşi timp, să fii „cea mai bună bunică din lume“.
   Prof. dr. Peter Agre a primit Premiul Nobel pentru descoperirea canalelor de apă, în 2003. Pe lângă o scurtă descriere a acestora, a prezentat şi importanţa aquagliceporinei la Plasmodium falciparum, malaria constituind un subiect de interes la ora actuală.
   Sir Harold W. Kroto, Premiul Nobel pentru descoperirea C60 (1986), recomandă prezentările video educaţionale online despre cercetarea pe care o faci, care ajută mult în cariera ştiinţifică. Laureatul ne sfătuieşte: „Multe din descoperiri au fost făcute din întâmplare – aveţi grijă să nu fiţi prea limitaţi. Întotdeauna studiaţi ceea ce vă interesează“. „Ca om de ştiinţă, îţi revine o responsabilitate, de a fi sigur că tot ceea ce faci nu este folosit în detrimentul rasei umane“, mai avertizează profesorul Kroto.
   Prof. dr. Roger Tsien (Premiul Nobel pentru Chimie în 2008) a dat, pe lângă exemple din propria cercetare despre proteine fluorescente cu rol în tumori şi nervi, câteva sfaturi utile tinerilor cercetători: „Premiile sunt, la urma urmei, în funcţie de noroc; evitaţi să fiţi motivaţi şi impresionaţi de ele“; e important cum lucrezi, „mai bine să lucrezi mai inteligent decât mai mult“.
   Pentru laureatul Nobel Oliver Smithies „nu contează ce faci când faci ştiinţă de calitate – chiar şi din experimente nereuşite se poate învăţa. E nevoie să poţi să te bucuri când faci experimente: chiar dacă pentru asta înseamnă să schimbi proiecte şi supervizori. Dacă nu-ţi place cercetarea pe care o faci, întreabă-ţi îndrumătorul dacă poţi schimba subiectul. Dacă asta nu reuşeşte, atunci schimbă îndrumătorul!“.
   Prof. dr. Ferid Murad primea Premiul Nobel pentru Medicină/Fiziologie în 1998, pentru descoperirea oxidului nitric ca moleculă de semnalizare în sistemul cardiovascular. Rolul NO în procesele celulare a devenit, în ultimele trei decenii, una din cele mai rapid dezvoltate direcţii în biologie.
   Prof. dr. Christian de Duve a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină alături de Albert Claude şi George Palade, pentru peroxizomi, organite celulare implicate în producerea peroxidului de hidrogen la nivel celular. În prezentarea lui, „The future of Life“, a prezentat câteva scenarii ale viitorului, dar şi preţul pe care societatea trebuie să-l plătească pentru dezvoltare.
   Programul ştiinţific a cuprins diverse teme interdisciplinare, seminarii şi discuţii libere cu laureaţii Nobel.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe