Newsflash
Diverse

Parteneriate medico-culturale pentru prevenirea cariei dentare

de Dr. Nicoleta van Gelder - feb. 25 2022
Parteneriate medico-culturale pentru prevenirea cariei dentare

Finlanda derulează din 2010 un proiect ce recunoaște impactul benefic al artei și culturii asupra bunăstării și sănătăţii generale, inclusiv a celei dentare.

dentistDe ceva vreme, de când sănătatea individuală este revalorizată și fiecare zi de sănătate este cu recunoștinţă celebrată ca pe un dar divin, eu am ales să mă ancorez informaţional de o sursă culturală: Radio România Cultural.

Pentru că acolo, totul fiind cultură, mă refugiez, identificând repere și resurse energetice alternative pentru starea mea de bine și pentru sănătate. Acolo, așadar, am auzit pentru prima dată, deși credeam că în profesia mea de medic dentist de copii le știu deja pe toate, despre luna februarie ca fiind Luna Internaţională a Sănătăţii Dentare a Copiilor (1,2)!

La 8 februarie 1949, American Dental Association (ADA) a celebrat pentru prima dată Ziua Sănătăţii Dentare a Copiilor, urmând ca din 1981, întreaga lună să aibă ca temă pentru promovare și conștientizare caria dentară – boala care, deși prevenibilă, este încă cea mai frecventă afecţiune cronică netratată a grupurilor vulnerabile, în special a copiilor.

Așadar, un bun prilej, unul în plus pentru a vorbi despre sănătatea dentară a copiilor în România! Deci, cultură, și dinţi, și sănătate dentară pentru copii? Ei bine, da!

Dar dacă faptul de a vorbi despre cultură la un eveniment medico-cultural are precedent (de exemplu, la Galele „Medicină, Artă, Cultură” organizate de UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca), a valoriza sănătatea orală într-un magazin radiofonic cultural precum Radio România
Cultural este cu totul altceva.

Și asta pentru că:

1. pe de o parte, în România lipsesc astfel de parteneriate conceptuale sanogene, precum cultură-medicină. Roata aceasta nu am inventat-o eu, având în vedere că în Finlanda există un proiect ce recunoaște încă din anul 2010 impactul benefic al artei și culturii asupra bunăstării și sănătăţii generale, inclusiv a celei dentare.

Proiectul este oficial recunoscut și la nivel politic, administrativ și structural (3,4). A nu se înţelege că este vorba doar de finanţare, pentru că, citez: Societatea finlandeză a devenit mai prosperă, deși bunăstarea crește doar într-o măsură limitată odată cu bogăţia materială (5).

2. pe de altă parte, noi, ca societate, credem în mod eronat că:

2a. specialiștii în medicină dentară pot face totul privind sănătatea orală a copiilor noștri, și asta doar în zona de confort a cabinetelor, majoritar private și înfiinţate din fonduri proprii și plătitoare de mai mult de 100 de taxe anuale;

2b. sau, invers, este la fel de eronat a crede că părinţii pot face totul pentru sănătatea dentară a copiilor lor, doar prin a merge periodic la dentist, chiar la dentistul cel mai bun.

Medicul și familia nu pot face totul

În ecuaţia prevenţiei cariei dentare sunt importanţi și alţi factori decât cele două elemente alimentare din nutriţia umană, care până acum au avut cea mai mare semnificaţie în iniţierea şi dezvoltarea cariei: fluorul (cu rol inhibitor şi carioprotector) și zaharoza (rol cariogen) (figura) (6).

La parteneriatele de prevenţie și tratament al cariei dentare la copii trebuie să participe mai mult de doi parteneri (medicul dentist și familia). În strategiile de prevenţie și tratament al cariei dentare trebuie incluse mai multe obiective decât… sloganul spălatului pe dinţi de două ori pe zi!

Așadar, e vorba nu doar de peria de dinţi, ci și despre igienă, nu doar despre prea multă ciocolată, ci și despre alimentaţie carioprofilactică, nu doar despre fondurile familiei ca o finanţatoare constantă a tratamentelor stomatologice, ci și despre fondurile guvernamentale și asigurările de sănătate dentară disponibile, și nu fictive, complete, și nu parţiale, dedicate categoriilor de vârstă 0-18 ani…

Iar asta pentru că e vorba nu doar despre dinţi, ci și despre... cultură! Cultura nu doar a dinţilor curaţi și sănătoși, ci și a stării de bine!

Citiți și: Testul Bolam și acuzaţia de neglijenţă medicală


Notă autor:

1. https://www.colgate.com/en-us/oral-health/special-occasions/naţional-childrens-dental-health-month
2. https://naţionaldaycalendar.com/naţional-childrens-dental-health-month-february/
3. https://eurohealthnet-magazine.eu/ro/the-role-of-art-and-culture-in-health-care-and-health-promotion/
4. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75529/OKM9.pdf?sequence=1&isAllowed=y
5. https://www.theguardian.com/society/2015/sep/10/excess-sugar-in-food-needs-tackling-by-law
6. https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/sugars-sweeteners_en#nav_Tocch8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe