Newsflash
Diverse

Patologia endodontică, în abordare interdisciplinară

de Dorina PÎRĂU - dec. 12 2017
Patologia endodontică, în abordare interdisciplinară
     Tratamentele endodontice câștigă din ce în ce mai mult teren în România, medicii dentiști fiind foarte receptivi la noutățile tehnologice în domeniu. Simpozionul UNAS, ediția a treia, desfășurat pe parcursul a două zile (17–18 noiembrie) la București, a reunit peste 300 de participanți, care au asistat la lucrări teoretice și practice din domeniul endodonției.
     Tema simpozionului, „Abordarea interdisciplinară a dinților cu patologie endodontică”, a fost abordată global cu concursul unor renumiți lectori din domenii precum: endodonție, ORL, anestezie, urgențe medicale, genetică, ortodonție, implantologie, medicină legală, drept medical, stomatologie pediatrică, odontoterapie restaurativă, profilaxie și microscopie dentară.
     Realizarea corectă a tratamentului de canal presupune, de cele mai multe ori, respectarea unui protocol simplu de lucru prin care medicul dentist asigură curățarea mecanică și dezinfecția spațiului endodontic. În cazuri mai complicate, fie din punctul de vedere al diagnosticului, fie din cauza anatomiei dentare complexe sau pentru că este vorba de un retratament dificil, medicul stomatolog apelează la colaborarea cu un specialist în endodonție.
     În cele două zile, au fost abordate teme importante privind patologia endodontică, și anume: „Diagnosticul coronar, pulpar și periapical în endodonția modernă. Investigații imagistice în endodonție. Durerea neodontogenă în sfera maxilo-facială” (dr. Roberto Cristian Cristescu), „Restaurări protetice fixe pe dinți naturali vs. implanturi; o analiză retrospectivă a activității din ultimii 17 ani” (dr. Radu Baston), „Sindroame genetice cu implicație endodontică” (dr. Elena Braha), „Protocoale de irigație endodontică la îndemâna stomatologului generalist” (dr. Daniel Liviu Căminescu), „Instrumentarea canalelor radiculare – prezent și perspective” (prof. dr. Bogdan Dimitriu), „Abordarea modernă a patologiei endodontice în cazul dinților tineri” (prof. dr. Rodica Luca), „Single vs. Two visit treatment. O abordare practică a unei eterne dileme. Utilizarea magnificației în diagnosticul și tratamentul endodontic” (dr. Sergiu Nicola), „Extruzia ortodontică în scopul alungirii coronare” (dr. Alexandru Nicolau), „Celulele stem din pulpa dentară – premisele regenerării endogene” (dr. Mihnea Ioan Nicolescu), „Sinuzita maxilară (ne)odontogenă. Diagnostic și protocoale de tratament interdisciplinar endo-ORL” (prof. dr. Codruț Sarafoleanu), „Tratamentul leziunilor carioase profunde în vecinătatea camerei pulpare. Restaurarea dinților tratați endodontic” (dr. Miguel Seruca Marques).
   Tratamentul de canal este o procedură medicală care, mai întâi de toate, presupune un diagnostic riguros în urma căruia stomatologul stabilește necesitatea de a interveni, dintele sau dinții ce necesită acest tip de tratament, gradul de dificultate al cazului precum și modul în care unitățile dentare tratate pot fi reintegrate în contextul funcțional al arcadelor dentare. Medicul pleacă de la un protocol de lucru standard, ce presupune respectarea cu strictețe a unei succesiuni de etape clinice, pe care îl adaptează particularităților fiecărui caz clinic în parte. Dincolo de manopera propriu-zisă, endodontică, practicianul trebuie să țină seama de patologia generală a pacientului, aceasta putând influența la rândul ei protocolul terapeutic.
     În programul simpozionului a fost inclusă și o masă rotundă despre aspectele medico-legale generate de tratamentul endodontic, moderată de prof. dr. Bogdan Dimitriu, șeful Disciplinei endodonție din cadrul Facultății de Medicină Dentară a UMF „Carol Davila” București, cu concursul dr. Alexandru Brezoescu, președintele Colegiului Medicilor Dentiști din București, și al prof. dr. Valentin Iftenie din partea INML. De asemenea, a fost organizat și un workshop cu tema „Instrumentarea rotativă corectă a canalelor radiculare cu sistemul TF Adaptive și obturarea lor prin tehnica Continuous Wawe”, susținut de dr. Daniel Liviu Căminescu.
     „A fost o ediție interesantă, care a evidențiat rolul endodonției în tratamentul stomatologic încurajând generațiile mai tinere să abordeze cu încredere acest domeniu și a adus în prim-plan atât principiile de bază care guvernează această specialitate de zeci de ani, cât și cele mai noi recomandări elaborate de forurile de decizie naționale și internaționale. Nu au fost omise nici informațiile privind cele mai recente apariții tehnologice și ultimele progrese la nivel de cercetare fundamentală în domeniu”, a declarat dr. Daniel Liviu Căminescu, președintele Asociației Medicilor Stomatologi din București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe