Newsflash
Diverse

Patru ani de noutăţi farmaceutice

Patru ani de noutăţi farmaceutice

Congresul naţional de farmacie – ediţia XV – va avea loc în perioada 24–27 septembrie 2014, la Iaşi. Manifestarea organizată de Societatea de Ştiinţe Farmaceutice din România şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi se desfăşoară sub egida Federaţiei Europene pentru Ştiinţe Farmaceutice, având ca temă principală: „Viziune şi inovaţie în practica farmaceutică – Orizont 2020“. Prof. dr. Monica Hăncianu, preşedintele comitetului de organizare şi decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF Iaşi, ne-a povestit despre coordonatele care definesc această ediţie a congresului şi propunerile programului ştiinţific pentru diferite categorii de participanţi.

 

 

 

   – Ce aduce nou această ediţie a congresului?
   – Congresul se desfăşoară din patru în patru ani, iar acum îi revine Iaşiului onoarea de a organiza acest eveniment ce reuneşte toate speciile de profesii de farmacist. În această perioadă se acumulează o serie de schimbări în ceea ce priveşte medicamentele, apar substanţe şi metode farmaceutice noi, scheme de tratament noi şi moderne, dispozitive medicale speciale. Despre toate aceste progrese în dezvoltarea medicamentelor vor putea afla mai multe farmaciştii, şi nu numai, în cadrul congresului.
   – Cum vor fi reflectate noutăţile din cercetare în programul ştiinţific?
   – În cadrul sesiunilor ştiinţifice vor fi prezentate rezultatele cercetării farma­ceutice în România pe fiecare dintre cele şase teme centrale ale con­gresului. Vor prezenta atât cercetători din toate centrele universitare din ţară, cât şi producătorii autohtoni de medicamente care fac cercetare în România. Până în acest moment, am înregistrat deja 420 de lucrări, care vor fi prezentate de specialişti din toate centrele universitare din ţară. De exemplu, în cadrul sesiunii despre evaluări preclinice şi clinice ale substanţelor bioactive intră discuţii despre măsurarea efectelor farmaco­logice ale diferitelor substanţe. În sesiunea dedicată designului medica­mentului se vor comunica lucrări referitoare la sinteza de noi molecule cu acţiune biologică cu potenţiale efecte farmacologice. O altă sesiune se numeşte „Plantele medicinale, de la empiric la medicina cultă“, în care discutăm despre valorificarea substanţelor de origine vegetală. Astăzi, nimeni nu se mai aşteaptă la efecte terapeutice de la un simplu ceai. Toată lumea îşi doreşte ca medicamentul, indiferent dacă e de origine vegetală sau de sinteză, să aibă rezultate terapeutice cât mai ample pentru pacient. Şi-atunci, substanţele de origine naturală sunt privite ca şi celelalte substanţe de sinteză: în toată complexitatea lor, începând de la acţiune, interacţiuni medicamentoase, efecte secundare, manieră de includere în formele farmaceutice şi aşa mai departe. O sesiune este dedicată marketingului farmaceutic şi tehnologiei informaţionale, pentru că astăzi, şi în farmaciile cu circuit deschis şi în cele de spital, există foarte multe programe, o informatizare extraordinară, ceea ce face ca farmacistul să aibă nevoie de o serie de cunoştinţe. El trebuie să exploateze aceste sisteme informatice ca instrumente de lucru în farmacie pentru a satisface optim nevoile pacienţilor şi, în general, ale tuturor persoanelor care intră în farmacie, dorind să menţină un anumit standard de sănătate. În sesiunea „Profesia de farmacist“, ne aşteptăm la lucrări care să urmărească evoluţia profesiei, începând cu istoria farmaciei până la situaţia contemporană, incluzând, printre altele, evocări ale traiectoriei unor farmacişti celebri din ţară.
   – În premieră, programul include şi un simpozion dedicat farmaciştilor de spital. Ce rol are acest simpozion satelit?
   – Este menit să adune, să concentreze interesele farmaciştilor de spital din punctul de vedere al specificului acestei ramuri dezvoltate în cadrul profesiei de farmacist, pentru că farmaciştii de spital se lovesc în practica de zi cu zi de nişte chestiuni mai deosebite pe plan profesional. Există medicamente care se administrează doar în spital şi-atunci ei trebuie să fie specialişti în domeniul acestor medicamente şi să cunoască foarte bine interacţiunile care pot să apară între aceste substanţe şi alte substanţe administrate pacienţilor spitalizaţi. Acest prim simpozion nu va avea o temă în sine, pentru că momentan dorim să aflăm ce îi interesează pe farmaciştii de spital, să le oferim un loc de exprimare a interesului lor ştiinţific.
   – Seria simpozioanelor-satelit cu­prinde şi o sesiune pe tema politicilor europene în domeniul medica­men­tului. Ce subiecte vor fi discutate?
   – Da, acest simpozion păstrează structura celui organizat la ediţia anterioară, la Târgu Mureş, pe aceeaşi temă. Momentan, vă pot spune doar că avem o serie de invitaţi surpriză, din alte ţări europene, care vor prezenta farmaciştilor din România experienţa lor, experienţa colegilor şi a asociaţiilor de farmacişti din ţările respective.
   – Cum vor fi reprezentate ariile biofarmaciei şi farmacocineticii în cadrul manifestării?
   – Avem ediţia jubiliară, a zecea, a simpozionului satelit pe tema biofarmaciei şi biocineticii. Vom fi privilegiaţi să avem printre noi profesori care şi-au dedicat viaţa acestor studii de farmacocinetică, interesante atât pentru farmacişti, cât şi pentru colegii care lucrează în industria de medicamente.
   – Cui se adresează manifestarea?
   – Congresul se adresează celor care au îmbrăţişat profesia de farmacist şi celorlalţi profesionişti care lucrează în domeniul medicamentului: asistenţi de farmacie, medici, chimişti, biologi, biochimişti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe