Newsflash
Diverse

Pe urmele Şcolii de la Socola

de Prof. dr. Călin SCRIPCARU - sept. 27 2012
Pe urmele Şcolii de la Socola
   Conform definiţiei OMS, sănă­tatea este „o stare complexă de bine fizic, mental şi social şi nu neapărat absenţa unei boli sau a infirmităţii“. Aşadar, una din componentele sale o constituie sănătatea mintală, ce rămâne o problemă importantă la nivel mondial, atât timp cât finanţarea este insuficientă şi asistăm la îmbătrânirea populaţiei. Afecţiunile psihice determină pierderi importante în plan economic, social, educaţional. Stigmatizarea, discriminarea şi nerespectarea drepturilor omului şi a demnităţii bolnavului psihic sunt încă prezente în multe ţări ale lumii. Reforma asistenţei psihiatrice a redus treptat tratamentul în spitale, dirijând pacienţii către centrele de sănătate mintală şi comunitate, în paralel cu instruirea către participare activă la actul medical a pacienţilor, familiilor acestora şi personalului medical.
   În 2012 se împlinesc 107 ani de psihiatrie la Iaşi, prin deschiderea, în 1905, a Spitalului „Socola“, ca rezultat al eforturilor doctorului Alexandru Brăescu, de construire a unui spital modern de psihiatrie şi pentru dezvoltarea învăţă­mântului de specialitate la Facultatea de Medicină ieşeană. Conceptul bio-psiho-social a imprimat speci­ficul „Şcolii de la Socola“, reflectat în moder­nizarea asistenţei psihiatrice şi a învăţământului superior medical, de specializare şi perfecţionare în domeniu.
   Din această perspectivă, în perioada 4–7 octombrie a.c., la Iaşi, va avea loc Conferinţa Naţională de Psihiatrie cu participare internaţională, cu tema „Evidenţe şi valori în psihiatria contemporană. Şcoala de la Socola – 107 ani de psihiatrie“,  gândită în respectul tradiţiei şi valorilor acestei Şcoli, precum şi al modernizării asistenţei psihiatrice la standardele actuale ale medicinii bazate pe dovezi. În program sunt prevăzute cursuri precongres, workshopuri, conferinţe, lucrări în plen, simpozioane.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe