Newsflash
Diverse

Peşteri şi saline cu valenţe terapeutice

de Dr. Claudia BÎLHA - nov. 14 2012
Peşteri şi saline cu valenţe terapeutice
   Speleoterapia reprezintă o modalitate specială de climatoterapie şi poate fi integrată într-un complex proces de recuperare pentru anumiţi pacienţi, mai ales că în ţara noastră există saline şi peşteri ce au fost studiate şi ar putea fi incluse în circuitul medical, nu doar turistic sau terapeutic empiric.
   În zile prietenoase de toamnă, s-a desfăşurat, la Turda, al XIV-lea Simpozion internaţional de speleoterapie, sub egida Uniunii Internaţionale de Speologie (UIS) şi a Academiei de Ştiinţe Medicale din România, organizat de Comisia permanentă de speleoterapie – departamentul de cercetare şi Salina Turda. Evenimentul a avut multiple conexiuni cu proiectul „Studiu complex medico-biologic în vederea utilizării inovative a factorilor potenţial terapeutici de mediu din saline şi peşteră în sănătate şi turism balneoclimatic, soluţii de modelare a acestora“, al cărui coordonator este Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti (INRMFB), iar director – dr. biol. Iuri Simionca, vicepreşedinte al Comisiei permanente de speleoterapie (UIS), preşedintele simpozionului. Am cunoscut profesionişti din domenii variate, ce au comunicat şi colaborat armonios, asigurând succesul lucrărilor şi deschiderea de noi perspective.
   La ceremonia de deschidere, prezidată de dr. ing. Ovidiu Mera, directorul salinei Turda, vicepreşedinte al Simpozionului, au luat cuvântul Tudor Ştefănie, primarul oraşului-gazdă, dr. Pavel Slavik, preşedintele Comisiei internaţionale de speleoterapie (CPS-UIS), afiliată UNESCO, dr. Jaroslav Chonka, vicepreşedinte al CPS-UIS, dr. Pavel Gorbenko, directorul Institutului Naţional de Sănătate din Sankt Petersburg, Rusia, dr. Ioan Ieţcu, promotorul speleoterapiei ştiinţifice din Moldova, dr. biol. Iuri Simionca, pe care-l putem considera „părintele speleoterapiei în România“.
   Raportul privind dezvoltarea speleoterapiei în Europa de Est, referitor la mai multe centre de speleoterapie pentru copii din Cehia, a fost prezentat de dr. Jaroslav Chonka. În Polonia, la Wieliczka, este cea mai cunoscută salină. La Kopalnia Soli Bochnia (Bosnia), la 250 m subteran, există dotări multiple. La Solotvino (Slatina), în Ucraina, aproximativ 5.000 de pacienţi sunt trataţi anual. În Belarus, la Salihorsk, există Clinica republicană pentru astm bronşic şi alte maladii respiratorii. Un Speleosanatorium cu Salt Symphony funcţionează la Soledar, Ucraina. În România, pacienţii cu boli respiratorii cronice sunt îndrumaţi de medici în salinele cunoscute.
   Prof. asoc. dr. fiz. Liviu Enache, de la INRMFB, şeful colectivului ce studiază microclimatul din peşteri în condiţii reale, a fost moderatorul competent al simpozionului. Microclimatul din saline şi elementele de mediu sunt utilizate în scopuri terapeutice: aerosolii salini (mărime, concentraţie, dispersie, dinamică etc.), temperatura, presiunea, curenţii de aer, ionizarea aerului etc. au fost analizate pentru salinele Cacica (Suceava), cu cea mai mare concentraţie de aeroioni negativi benefici, Turda, Slănic-Prahova, Ocna-Dej etc. Dr. ing. Romeo Marian Călin, de la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ de la Măgurele, a detaliat evaluarea concentraţiei de radon în salinele Cacica, Dej, Turda. Ing. Radu Ene, directorul de turism de la Societatea Naţională a Sării, a prezentat salinele turistice: Ocnele Mari – exploatate din neolitic, cu vestigii romane; Ocna Mureş (zăcământ de sare cu 98% puritate, nu este vizitabil în prezent), Ocna Dej, Cacica – Suceava (vizitată din 1850, cu trepte de brad vechi de 200 de ani, cu puncte de atracţie precum sala cu opt ecouri, sala de bal, capela ecumenică, muzeul sării; este parţial sablată, iar la suprafaţă este amenajat ştrand cu apă sărată); Târgu Ocna (consemnată din 1380); Slănic-Prahova (era oraş balnear în 1889); Praid (deschisă de romani, are dotare ce permite accesul pentru 5.000 de turişti pe zi, 500.000 pe an). Nu se face salino­terapie, ci turism. Aspecte din istoricul exploatării sării la mina Cacica au fost prezentate de directorul acesteia, ing. Corneliu Zup. În 1791, era ex­ploatare de tip industrial, prima din Europa care obţinea sarea din saramură, cu puritate 99,8% NaCl. Dr. biol. Iuri Simionca a discutat despre speleoterapia în secţiile din salinele Slănic-Prahova, Cacica, Turda şi perspective. Turismul balneoclimateric în saline este în curs de organizare. Proiectul condus de dsa a cuprins analiza microclimatului, modelarea cu patologia indusă pe animale de labora­tor şi apoi analiza clinico-biologică a pacienţilor ce au efectuat salinoterapie. Dr. Ioan Ieţcu şi-a împărtăşit preocu­pă­rile pentru clasic şi modern în speleo­terapie la Cacica – de la empirism la speleoterapie ştiinţifică.
    Din Europa, am primit informaţii de la dr. Yaroslav Chonka despre micro­climatul, încărcătura antropoge­nică şi sistemele de ventilaţie ale Spita­lului de Alergologie din Ucraina şi de­spre ae­roionii generaţi artificial. Dr. Magdalena Kostrzon şi dr. Magdalena Paciorek, din Wieliczka, de lângă Cracovia, ne-au vorbit despre un „oraş subteran“ cu un milion de turişti anual, deviza fiind „Breath easier and deeper“. Dr. I. Bakaj a prezentat rezultatele laser-speleo­terapiei în rinita alergică în Spitalul de Alergologie din Solotvino, Ucraina. Călătoria a continuat cu dr. Leon Danko: rezultate şi imagini ale speleo­terapiei la şcolari în Ucraina – astm, alergii ameliorate în saloane şi săli de sport în salină. Dr. Vladimir Svozil, de la Zlate Hory, Cehia, a prezentat impactul aerului confinat cu eNO (exhaled NO) de pe străzi asupra funcţiei respiratorii şi inflamaţiei bronhopulmonare pentru copii cu vârsta de 5–15 ani.
   Subsemnata a prezentat un concept unificator de remodelare generală. Consider că această reorganizare/edi­ficare profundă este intrinsecă oricărui proces autentic de reabilitare. Substratul: apa din organism, modularea ADN sub presiunea experienţei (Murakami, 2004), interacţiunile energetice complexe; exerciţiul fizic, schimbările, optimismul, motivaţia, kinetoterapia etc. sunt mijloace de lucru. Am particularizat şi exemplificat remodelarea generală în cazul salinoterapiei de la Cacica. Împreună cu colaboratorii, am prezentat rezultatele unui studiu prospectiv prin observaţia unui grup de pacienţi ce au efectuat salinoterapie la Cacica. Complexele influenţe ale curei au indus multiple modificări. Ei au beneficiat de determinări biologice (peste 50 de parametri imunologici, inflamatori, endocrini etc.) în cadrul proiectului menţionat. Dr. Constantin Munteanu a ilustrat perspective in vitro ale speleoterapiei prin analiza fibroblaştilor cultivaţi după producerea astmului experimental cu ovalbumină. Altă lucrare s-a referit la indicaţiile resurselor de nămol terapeutic (peloidele) din lacurile saline. Dr. chim. Mihai Hoteteu a experimentat influenţa salinoterapiei asupra rănilor şi arsurilor produse la şobolanii albi Wistar.
   Dr. Svitlana Danko tratează eficient astmul bronşic la Solotvino. Tot în Ucraina, dr. Vladimir Gorbenko obţine ameliorarea lentă a unor boli de piele (psoriazis, eczemă, neurodermită) şi a arsurilor grave prin măsuri conservative naturopatice, iar dr. Ilia ţiple a subliniat importanţa diagnostică a punctelor cu acţiune predominant vegetotonică la bolnavii cu astm bronşic trataţi prin speleoterapie şi acupunctură, stabilind diagnosticul energetic pre- şi postterapie. Dr. biol. Iuri Simionca a prezentat efectul antiinflamator, corecţia statusului imun şi schimbările generate de salinoterapie la Slănic-Prahova (Unirea), Cacica, Turda şi Ocna-Dej. Seara s-a încheiat cu o vizită la salina Praid.
   Ultima zi a simpozionului a fost dedicată haloterapiei. Principiile, echipamentele şi standardizarea haloterapiei ştiinţifice au fost dezvoltate de prof. dr. Pavel Gorbenko, care a avertizat asupra riscurilor improvizaţiei în haloterapie. Statul şi Ministerul Sănătăţii le asigură coordonarea şi o susţinere financiară impresionantă. Dr. biol. Iuri Simionca a prezentat istoricul acestei metode. Haloterapia – halos (gr.) = sare – este derivată din speleoterapia în minele saline. Are originea în Spitalul Regional Zakarpatie de Alergologie (Ucraina) din Solotvino (Slatina), cu secţia subterană de speleoterapie în mina nr. 8 (anii 1975–1977) şi ulterior în Spitalul Republican Alergologic (Ucraina) din Solotvino (Slatina), cu secţia subterană de speleoterapie în mina nr. 9, unde, pentru prima dată, în 1977, a fost creat un generator de aerosoli salini care dispersa sarea măcinată din mină în aerul subteran dintr-o cameră săpată special în stratul salin din galeriile secţiei respective de speleoterapie. Pacienţii cu astm bronşic erau trimişi pentru inhalaţii suplimentare de aerosoli salini în camera cu generatorul de aerosoli. Actualmente, se utilizează preponderent microparticule uscate de aerosoli de sare şi săruri minerale pentru tratarea bolilor cronice nespecifice respiratorii, a alergiilor respiratorii şi cutanate. Speleoterapia a fost favorizată de turismul în mine/peşteri. Acum a apărut şi haloturismul. Dr. chim. Mihai Hoteteu a studiat influenţa a 21 zile de haloterapie asupra echilibrului hidroelectrolitic la şoarecii albi Wistar şi oameni. Studii privind efectele biochimice benefice ale haloterapiei asupra ţesutului pulmonar şi stresului oxidativ la şobolanii cu astm indus experimental au prezentat Maria Petrescu şi I. Nicu. Dr. Chonka şi dr. Bohdana Buleza au pus în evidenţă influenţa microclimatului artificial de salină asupra imunităţii umorale la pacienţii cu astm bronşic. Ing. Florin Velea-Grumezea a prezentat echipamente pentru camere saline, iar participanţii au semnalat riscul contaminării cu microorganisme halofile (fungi, mai ales) în cazul aerosolului umed. Sistemele de epurare şi control sunt salutare. Vizita la salina Turda s-a desfăşurat sub conducerea managerului, dr. ing. Ovidiu Mera.
   Ziua postsimpozion a fost extrem de interesantă profesional şi a încununat reuniunea. Inginer în aviaţie, pasionat de speologie şi preşedinte al Balkan Speleological Union, Viorel Traian Lascu a demonstrat practic posibilele perspective speleoterapeutice ale unor peşteri. Ne-a condus la peştera cu cristale de mină Farcu din comuna Roşia, judeţul Bihor. Apoi am vizitat peştera Meziad, carstică, cu somptuoase galerii ventilate natural. Rămâne de constatat în ce măsură se va dovedi valorificabil terapeutic potenţialul lumilor subterane non-saline. Medicii din România au la dispoziţie un generos domeniu de studiat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe