Newsflash
Diverse

Pionierat în România: oxigenare extracorporală la pacientul ars

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iun. 6 2016
Pionierat în România: oxigenare extracorporală la pacientul ars

     Specializarea în anestezie și terapie intensivă necesită o anumită tipologie a medicului practician; specialiștii din ATI sunt deseori confruntați cu situații extreme, iar deciziile pe care le iau trebuie să aibă în vedere nu doar salvarea imediată a pacientului, ci și menținerea pe termen lung a stabilității acestuia. Anul trecut, după tragedia din clubul Colectiv, această specialitate medicală și-a redovedit importanța pe care o are în situații-limită, pentru care sistemul este mai mult sau mai puțin pregătit. Nefericitului eveniment din Colectiv i-a fost dedicată o sesiune de discuții la recentul congres al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), desfășurat la Sinaia. S-a discutat acolo nu doar despre cele mai recente intervenții și tratamente din terapia intensivă, ci și despre modul în care se iau decizii salvatoare de viață, plusurile și minusurile sistemului de urgență și terapie intensivă din România și modul în care acesta ar putea fi îmbunătățit. Pentru a salva victimele din Colectiv, medicii au apelat la manevre pe care nu le mai folosiseră până atunci, precum terapia de oxigenare extracorporală.

 

Dispozitive pentru pacienții netransplantabili

 

     O sesiune interesantă a avut ca subiect susținerea extracorporală a vieții. Dr. Alina Nicoară (SUA) a vorbit despre dispozitivele de asistare a ventriculului stâng, folosite pe 1.067 de pacienți în întreaga lume până în prezent. Dispozitivele sunt indicate în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă dar care, din varii motive, nu pot fi supuși unei operații de transplant. Deși transplantul este standardul de aur în tratamentul bolnavilor cu insuficiență cardiacă terminală, dispozitivele de asistare ventriculară pot îmbunătăți funcția și vindecarea miocardului insuficient după un șoc cardiogenic. De asemenea, pot fi folosite ca terapie temporară până la transplant sau în cazul unei cardiomiopatii virale vindecabile. Selectarea pacienților pentru această terapie se face pe baza unor reguli stricte: candidații trebuie să aibă o insuficiență cardiacă de clasa IV NYHA și o fracție de ejecție a ventriculului stâng sub 25%, fără răspuns la tratamentul medicamentos. Medicul a explicat cum funcționează dispozitivele: prima generație de astfel de aparate funcționa prin umplerea cu sânge din ventriculul stâng, pe care îl evacua în aortă, cu dezavantajul posibilității de apariție a coagulării; a doua generație oferea sprijin funcțional atât ventriculului stâng, cât și celui drept, cu un motor intern nepulsatil, ce funcționa pe baza unui câmp magnetic. Dispozitivele de asistare ventriculară de ultimă generație au avantajul de a fi foarte mici, pot fi plasate în interiorul pericardului și pot dezlocui un volum de 10 litri de sânge pe minut. Un element foarte important al managementului implantării acestor dispozitive este ecografia transesofagiană, care trebuie realizată înainte și după implantare. Ecografia trebuie realizată pentru căutarea unor eventuale stenoze mitrale, defecte de sept interatrial și regurgitări aortice sau tricuspidiene, care pot împiedica buna funcționare a aparatului. Alte contraindicații în acest sens sunt ateroamele aortice, cheagurile intracardiace sau foramen ovale patent. Complicațiile implantării dispozitivelor sunt reprezentate de deplasarea septului interventricular către stânga, cu balonizarea ventriculului drept și ulterior insuficiență ventriculară dreaptă. De asemenea, canula poate fi poziționată incorect și pot apărea infecții percutanate, tromboze sau sângerări.
     Prof. dr. Șerban Bubenek (București), președintele SRATI, a prezentat modalitățile de sprijin circulator pe termen scurt. Acestea sunt reprezentate de pompa intraaortică cu balon, pompe cu flux axial, dispozitive de tipul TandemHeart și dispozitivele de oxigenare extracorporală. Pacienții care pot beneficia de aceste noi tehnologii sunt cei aflați în șoc cardiogenic, cei cu insuficiență cardiacă sau risc cardiovascular sau cei care au rămas cu multiple complicații mecanice ale funcției cardiace după un infarct de miocard. Dispozitivele de suport mecanic circulator previn șocul, mențin perfuzia coronariană și sistemică în valori normale, reduc consumul de oxigen al miocardului și reduc volumele ventriculului drept, astfel încât mențin o perfuzie optimă la o presiune sanguină normală. Pompele intraaortice cu balon sunt aparatele cel mai des folosite. Ele au un impact limitat asupra hemodinamicii, cresc perfuzia coronariană și fracția de ejecție a ventriculului stâng cu 10% și reduc consumul de oxigen. Pompele cu flux axial pot fi folosite în asociere cu pompele intraaortice cu balon, dar au drept contraindicații valvele aortice mecanice, trombozele în ventriculul stâng sau un defect de sept ventricular. Dispozitivele TandemHeart injectează sângele din atriul stâng direct în artera femurală, cu ajutorul unei canule, asigurând un flux continuu și având un efect hemodinamic mai mare decât pompele intraaortice.
     În final, dispozitivele de oxigenare extracorporală sunt alcătuite dintr-o pompă și o membrană de oxigenare. Implantarea lor se face percutanat, iar anticoagularea necesară este minimă. Asigură un suport optim respirator și cardiac chiar la un risc de mortalitate de 80% al insuficienței cardiace, având în acest sens aceleași indicații ca dispozitivele de asistare ventriculară. Avantajele terapiei de oxigenare extracorporală față de dispozitivele de asistare ventriculare constau în faptul că atât ventriculele, cât și plămânii sunt susținuți de un singur circuit. În plus, oxigenarea extracorporală este mai ieftină și mai ușor de făcut. Chiar dacă nu există date care să susțină oxigenarea extracorporală în insuficiența cardiacă, această terapie poate fi folosită cu succes în cazul miocarditelor fulminante sau ca modalitate de asigurare a sprijinului funcțional cardiac până la transplant.

 

Educație pentru resuscitare

 

     Deoarece medicii din terapie intensivă se confruntă deseori cu situații critice, în care poate fi nevoie de tehnici avansate de reanimare, prof. dr. Carmen Cimpoeșu, șefa unității de primiri urgențe din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iași, a prezentat, în sesiunea despre resuscitare, câteva elemente noi din ghidurile Consiliului european de resuscitare. Acestea pun accent pe recunoașterea situațiilor de urgență, defibrilarea precoce și începerea cât mai rapidă a resuscitării. Implicarea comunității este importantă pentru rezultatul bun al intervenției, arată medicul ieșean, iar un dispecer orientat poate face diferența, uneori, între viață și moarte. Cei care se confruntă cu un caz urgent trebuie să recunoască diferența dintre o criză de epilepsie cu respirație sacadată și un stop cardiac, unde respirația este armonică sau lipsește și pot apărea convulsii în momentul instalării fibrilației ventriculare. În ceea ce privește masajul cardiac, indicațiile au rămas aceleași: frecvența va fi de 100–200 de compresii pe minut, cu o rată de 30 de compresii la două respirații gură la gură, iar amplitudinea compresiei rămâne de 5–6 cm. Actualul ghid își propune să crească accesul la defibrilatoare în spațiile publice, însă populația ar trebui implicată și familiarizată cu tehnicile de resuscitare. Țările nordice, de exemplu, au impus două ore de pregătire în resuscitare anual în educația copiilor și au o rată de supraviețuire postresuscitare care depășește 95%. Noi, în schimb, avem o rată de supraviețuire postresuscitare de doar 19%.
     În ceea ce privește medicația folosită în resuscitare, în noul ghid nu mai există indicația de a folosi atropină, deși această practică nu este nici interzisă. De asemenea, nu există studii care să demonstreze că adrenalina sau amiodarona ar crește supraviețuirea după un stop cardiac. În insuficiența respiratorie acută se pot folosi și măști laringiene, dar intubația orotraheală rămâne o măsură care trebuie luată în cel mai scurt timp posibil. În țări precum Franța, Belgia sau Elveția, pompa de oxigenare extracorporală se folosește atât în spital, cât și în prespital, fapt ce crește rata de supraviețuire. În ceea ce privește prognosticul postresuscitare, noul ghid ne îndeamnă să așteptăm trecerea efectului sedativelor înainte de stabilirea unui verdict.
     Tot în sesiunea de resuscitare, dr. Sharon Einav (Israel) a reamintit că după intubația orotraheală trebuie confirmată poziționarea tubului endotraheal. De asemenea, nu este suficientă monitorizarea: atenția cea mai mare trebuie acordată schimbărilor (de ordinul minutelor) observate pe monitor. Medicul din Ierusalim subliniază că apariția tahicardiei la un pacient hipotensiv este un eveniment mult mai nefast decât apariția bradicardiei la un pacient hipertensiv.

 

Delirul postoperator și screeningul durerii

 

     În sesiunea de neuroanestezie, dr. Alexander Zlotnik (Israel) a adus în discuție o afecțiune de multe ori uitată de specialistul anestezist: accidentul vascular cerebral (AVC) perioperator. Cu o incidență de 1–6 cazuri la 1.000 de operații, cele mai multe accidente perioperatorii apar la vârste peste 62 de ani, la pacienți cu insuficiență renală și istoric de AVC sau accidente ischemice tranzitorii. De aceea, screeningul pacienților cu acești factori de risc trebuie realizat ori de câte ori este posibil. Dacă un AVC s-a produs înaintea unei operații, aceasta trebuie amânată, deoarece pacienții nu își mai pot autoregla vascularizația cerebrală, care depinde de tensiunea arterială sistemică. Astfel, orice intervenție chirurgicală trebuie amânată pentru o perioadă între una și trei luni, recomandă medicul din Beer Șeva.
     În ceea ce privește anticoagularea perioperatorie, anestezistul reamintește că anticoagulantele cumarinice trebuie înlocuite cu heparine cu greutate moleculară mică, dar și acestea trebuie întrerupte cu 12–24 de ore înainte operației. Anticoagularea cu heparine cu masă moleculară mică poate fi reluată la 24 de ore după operație sau la 48–72 de ore dacă există risc de sângerare. Dozele mari de betablocante trebuie evitate perioperator. Alexander Zlotnik a oferit câteva indicații și în ceea ce privește tehnica anestezică, strategia ventilatorie sau managementul glicemiei și al tensiunii arteriale la pacienții supuși unor intervenții chirurgicale. Astfel, anestezia regională este asociată cu un risc mai mic de AVC perioperator comparativ cu anestezia generală, având și o mortalitate mai redusă la 30 de zile. Utilizarea intraoperatorie a betablocantelor crește de trei ori riscul de AVC. Strategia ventilatorie nu pare a avea legătură strânsă cu riscul de a dezvolta un AVC, dar hipo- și hipercapnia trebuie evitate. Manevrarea intensă a valorilor glicemiei intraoperatorii cu ajutorul insulinei crește riscul unui AVC, la fel și hipotensiunea arterială.
     Dr. Federico Bilotta (Italia) a vorbit despre delirul postoperator, fenomen analizat într-un studiu suedez pe 417 pacienți. Acest tip de afectare se întâlnește mai cu seamă în asociere cu evenimentele cardiovasculare și pulmonare, dar și cu durerea, apărând în mai puțin de cinci zile de la intervenția chirurgicală. Manifestările delirului postoperator includ halucinațiile, dezorientarea temporospațială și afectarea memoriei. Pacientul poate fi în aceeași măsură hiperactiv și hipoactiv, neexistând un tipar universal valabil în acest sens. Incidența delirului postoperator la persoanele vârstnice este de 15% după anestezia generală și de 70% după anestezia majoră din operațiile ortopedice. Delirul postoperator este asociat cu scăderea funcției cognitive la trei luni după operație și cu creșterea mortalității și a morbidității. Factorii de risc includ consumul perioperator de alcool, dezechilibrele cognitive existente, vârsta peste 69 de ani și o durată a operației de peste șase ore. Alți factori de risc sunt hipo- sau hipernatriemia, durerea și sângerarea intraoperatorii. Screeningul ar trebui făcut la toți pacienții la risc, recomandă medicul italian, iar pacienții agitați ar trebui evaluați pentru existența durerii. În ceea ce privește prevenția și tratamentul, clonidina (alfablocant neselectiv) are un efect protector, dar poate fi administrată numai dacă tensiunea arterială o permite. Nu există o recomandare pentru administrarea de neuroleptice, iar la copii pot fi eficiente benzodiazepinele.
     În secțiile de terapie intensivă, neuromonitorizarea trebuie să urmărească perfuzia, oxigenarea și metabolismul cerebral, arată dr. Loredana Luca (Timișoara). Pentru păstrarea unei funcții neuronale integre, trebuie realizată prevenția hipoxemiei, a hipotensiunii arteriale, a hipo- și hipernatriemiei, a hiperpirexiei și a hipoglicemiei. Status epilepticus este des întâlnit în secțiile de terapie intensivă și are o mortalitate de 3–7%. Dacă tratamentul nu are efect în cinci minute de la instalarea unei crize epileptice prelungite, funcțiile cerebrale ale pacientului încep să se degradeze treptat, iar după 30 de minute bolnavul rămâne cu sechele neurologice pe termen lung. Etiologia o reprezintă hipertensiunea intracraniană, hemoragiile cerebrale, encefalopatia din sepsis și traumatismele craniene. De aceea, trebuie să căutăm patologia din spatele unei crize epileptice prelungite înainte de a o trata simptomatic. Monitorizarea EEG poate ajuta uneori specialiștii din terapie intensivă să prevină crizele, administrând precoce medicamentele eficiente. S-a demonstrat că impactul monitorizării EEG se traduce într-o reducere a crizelor cu 28%.
     În sesiunea de neuroanestezie, prof. dr. Dorel Săndesc (Timișoara) a vorbit despre beneficiile administrării de factori neurotrofici după leziunile cerebrale traumatice. Deși administrarea unor astfel de preparate în cantități de 20 sau 30 ml are același efect pe durata a 30 de zile, studiile au demonstrat că o doză mai mare de medicament oferă protecție pentru mai mult timp.

 

Diferența dintre viață și moarte

 

     Prof. dr. Șerban Bubenek (București) a prezentat, în cadrul sesiunii de medicină în dezastre, utilitatea terapiei de oxigenare extracorporală (ECMO) la pacientul ars. La această categorie, mortalitatea se situează între 1,4 și 34%, în funcție de gradul și întinderea arsurii pe suprafața corpului. Factorii de risc pentru pacienții arși sunt vârsta înaintată, suprafața afectată și leziunile inhalatorii, care pot duce la deces în 48 de ore. Complicațiile acestora din urmă includ embolii pulmonare, pneumonii și sindrom de detresă respiratorie. Mai puțin de 5% din decesele pacienților arși sunt cauzate de leziuni cardiace, renale sau cerebrale. La pacienții arși, sindromul de detresă respiratorie (SDRA) este responsabil de 30–40% din decese. De aceea, s-a formulat o clasificare utilă pentru stratificarea tratamentului administrat în funcție de severitatea sindromului. De exemplu, în cazul unei leziuni respiratorii ușoare, ventilația se poate face neinvaziv, cu volume mici. În cazul SDRA moderat, trebuie crescute volumele iar anestezierea pacientului devine esențială, scăzând consumul de oxigen la pacienții agitați. S-a demonstrat că poziția ventrală scade mortalitatea la acești pacienți.
     Indicația ECMO în SDRA este apariția insuficienței respiratorii hipoxice. Dacă insuficiența respiratorie este de clasa a doua, ECMO poate fi luată în considerare. Cum insuficiența respiratorie se asociază cu o mortalitate de peste 80%, ECMO poate face diferența între viață și moarte. Alte indicații ale ECMO sunt hipercapnia care nu răspunde la terapie convențională, pierderea aerică din traumatismele împușcate, pacienții aflați pe lista de transplant pulmonar și cei cu tromboembolism pulmonar. Nu există contraindicații absolute pentru oxigenarea extracorporală, ci doar relative. Acestea sunt ventilația cu presiune și fracție inspiratorie de oxigen crescute timp de peste șapte zile și hemoragiile intracraniene. Studiile, puține la număr, au demonstrat că în SDRA supraviețuirea crește la 63% dacă se instituie oxigenare extracorporală, față de 47% fără ECMO. În epidemia de gripă A/H1N1, supraviețuirea a crescut la 76% prin utilizarea ECMO, de la 45%. Rolul ECMO la pacientul ars nu este încă afirmat cu tărie în literatură, dar experiența demonstrează un real beneficiu al acesteia. În total, în întreaga literatură, sunt descriși doar 12 pacienți arși la care s-a folosit ECMO, dintre care au supraviețuit șase. Președintele SRATI a prezentat cazul unui pacient ars în incendiul din clubul Colectiv, căruia i-a aplicat cu succes terapia ECMO pentru substituția funcției respiratorii sever afectate de leziunile inhalatorii. Spre surprinderea auditoriului, pacientul, care a fost internat timp de 72 de zile, era prezent în sală, doar mănușile protectoare pentru arsurile de pe mâini trădând experiența prin care a trecut.
     Dr. Ioana Cucereanu (București) a vorbit, în cadrul sesiunii de medicină în dezastre, despre resuscitarea volemică la pacientul cu arsuri grave, în cazul cărora poate apărea șoc septic, distributiv sau cardiogen. Șocul septic se asociază cu o pierdere masivă de proteine, rezultând în edeme severe și o hemoconcentrație importantă. Din păcate, la acești pacienți restabilirea volemiei nu poate fi făcută decât cu prețul edemelor. Pentru resuscitarea volemică, se recomandă utilizarea formulei Parkland, potrivit căreia pentru fiecare procent de suprafață corporală se administrează 4 ml de lichide. Această formulă ar putea fi utilizată cu succes dacă greutatea pacienților ar fi apreciată corect, dar în practică nu se întâmplă prea des lucrul acesta, explică medicul. Astfel, apare calcularea greșită a cantității de fluide care trebuie administrate pentru restabilirea volemiei. Parametri volemici de care trebuie să se țină cont în resuscitarea volemică sunt variația presiunii sistolice, variația presiunii pulsului și variația volumului-bătaie. Monitorizarea hemodinamică se poate face prin ecografie transesofagiană, dar nu impune cunoștințe majore de ecografie cardiacă, astfel încât poate fi făcută chiar de specialiștii din terapie intensivă. Ecografia cardiacă oferă informații importante despre mișcarea septului, încărcarea ventriculară și a atriului drept și vena cavă superioară în timpul inspirului și expirului din ventilația mecanică.
     Prof. dr. Ioana Grințescu (București) a prezentat problematica tulburărilor de coagulare la pacientul ars. În urma arsurilor severe, apare prelungirea timpilor de coagulare în primele 24 de ore, cu alterarea sistemelor naturale de coagulare și fibrinoliză. Astfel, apare hemodiluție însoțită de leziuni endoteliale, care de multe ori se asociază cu sepsis. Odată cu hemodiluția, factorii de coagulare se epuizează, iar efectul se poate inversa. Coagulopatia tardivă este mai rară decât cea precoce, având o componentă importantă iatrogenă conferită de ventilația mecanică și resuscitarea volemică. Analizând profilul de coagulare la 11 pacienți cu arsuri severe, medicul de la Floreasca a arătat că acesta variază intens și rapid, astfel încât trebuie urmărit pe toată perioada șederii în secția de terapie intensivă a pacientului ars.
     Ioana Grințescu a susținut și o sesiune despre infecțiile la pacienții cu arsuri, arătând că primul vârf de mortalitate la pacientul ars îl reprezintă decesul prin șoc hipovolemic, al doilea vârf – insuficiența multiplă de organe cauzată de sindromul inflamator sever, iar al treilea – infecțiile grave și șocul septic din perioada spitalizării. Riscul crește în internările pe timp îndelungat, din cauza germenilor din spitale, dar leziunile în sine, suprafața și profunzimea arsurilor sunt de fapt elementele-cheie ale declanșării infecțiilor rebele la tratament, pentru că tegumentul este colonizat în mod fiziologic cu germeni patogeni. În arsuri, acești germeni sunt situați în preajma leziunilor, rămânând doar o problemă de timp infecția țesutului subcutanat. Gravitatea infecțiilor din arsuri crește dacă sunt afectate căile respiratorii, apare sindromul de compartiment sau există leziuni la nivelul feței. De asemenea, riscul crește la inducerea unei inflamații sistemice, manifestată deseori prin stază și diaree, sau la sondarea urinară. Medicul atrage atenția asupra faptului că o mulțime de germeni nu mai sunt doar multirezistenți, ci au dobândit o rezistență extensivă. Pentru tratarea infecțiilor cauzate de astfel de bacterii, pot fi eficiente asocierile între ertapenem și meropenem sau meropenem și vancomicină. Dar, să nu uităm, infecțiile marilor arși există și în spitalele din Germania și Franța.

 

Lecții învățate din tragedie

 

     O sesiune specială despre tragedia din clubul Colectiv și-a făcut loc în programul congresului. S-au analizat deciziile care s-au luat, modul cum a făcut față sistemul și s-au prezentat lecțiile învățate în urma catastrofei. La începutul sesiunii, prof. dr. Dorel Săndesc, care a participat la acțiunea de salvare din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății, a oferit diplome de excelență pentru toate spitalele implicate în salvarea victimelor. Profesorul timișorean a arătat că, în urma analizei, mortalitatea a fost de 25,49% pentru pacienții tratați în București și 27,9% la cei transferați în străinătate. În cazul pacienților cu leziuni pulmonare, aceasta a fost de 40% la cei rămași în București și 31,57% la pacienții transferați. Comparativ cu datele din literatură, supraviețuirea de 60% a pacienților cu leziuni de căi aeriene și 75% în general a fost bună. De exemplu, în Spania, supraviețuirea unui pacient cu arsuri de căi aeriene este de aproximativ 66%, iar în Turcia 80%. Să nu uităm că leziunile inhalatorii cresc de opt până la zece ori riscul de mortalitate, atrage atenția profesorul Săndesc, iar flora care cauzează infecțiile nu este una normală în aceste cazuri. Surgical Infection Society a publicat rezultatele unei analize a mai multor studii, care arată că în ultimii ani s-au dezvoltat o mulțime de germeni agresivi la pacienții cu arsuri. Aceștia sunt stafilococul auriu meticilino-rezistent, enterococul rezistent la vancomicină, Pseudomonas, Acinetobacter, Aspergillus și Candida, responsabili de 51% din decesele pacienților arși.
     Dorel Săndesc a subliniat și că, în primele zile, pacienții salvați din Colectiv nu au dezvoltat insuficiență renală, ceea ce a reprezentat un real succes pentru evoluția lor ulterioară. Un rol major pentru tratarea corectă și eficace a victimelor l-a avut programul MS de acțiuni prioritare în ATI, dezvoltat de SRATI. Acesta trebuie consolidat, împreună cu celelalte programe destinate tratării marilor arși după ce părăsesc secțiile de ATI. Sistemul a funcționat bine în această tragedie, crede profesorul Săndesc, dar a existat un eșec al comunicării Ministerului Sănătății cu pacienții, societatea civilă și mass-media.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe