Newsflash
Diverse

Plămânul la 360 de grade

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - nov. 27 2014
Plămânul la 360 de grade
   În perioada 23–30 octombrie 2014 a avut loc, la Austin, un nou congres al American College of Chest Physicians (ACCP). Perioada de desfăşu­rare  a fost mai lungă ca în cazul altor congrese, dar el a respectat astfel o tradiţie care îl face unic în peisajul manifestărilor pneumologice internaţio­nale. Primele două zile au fost, ca de obicei, alocate bilanţurilor şi structurărilor de strategii ale CHEST/ACCP, cu întâlniri ale board-ului regenţilor, guvernatorilor şi responsabililor de ţară, dar şi ale Fundaţiei CHEST a acestei organizaţii profesio­nale. Cu această ocazie, conf. dr. Paraschiva Postolache (foto), de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ Iaşi, a primit din partea con­ducerii CHEST/ACCP – două premii: unul pentru activitatea de trei ani (2011–2014) în board-ul regenţilor CHEST şi unul pentru activi­tatea de un an (2013–2014) ca preşedinte al Con­si­liului guver­na­to­rilor mondiali al ACCP şi de doi ani (2011–2013) ca vicepreşedinte al aceluiaşi consiliu.
    Cum era firesc, congresul a început cu un update în diferite dome­nii precum: somnologia, imagistica pulmonară, terapia oncologică, transplantul pulmonar, sarcoidoza, bolile de altitudine şi cu  o trecere în revistă a literaturii  ştiinţifice a anului 2014.
    În zilele următoare, câteva ele­mente au marcat noutatea acestui congres. În primul rând,  în acest an toate sesiunile au avut un pro­nunţat caracter de interactivitate. În fiecare sală pe scaune se aflau dispozitive care permiteau participarea activă a celor din asistenţă la descifrarea cazurilor clinice. A fost o dovadă de pragmatism american pe care noi în Europa nu o prea întâlnim. Fiecare sesiune pleca de la un caz clinic cu meandrele sale diagnostice şi terapeutice care erau lămurite împreună cu participanţii. Au fost o multitudine de subiecte cu abordări originale precum: terapia antiinflamatoare şi beneficiile sale în pneumonia comunitară, aderenţa la CPAP a pacienţilor cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv, opţiunile de terapie  în tahiaritmii, plasarea tuburilor de drenaj în pleurezii, integrarea îngrijirilor paliative, traheostomia  percutană, exacerbările din BPOC – ce este de ales pentru practică?, hipertensiunea pulmonară trombo­embolică.
    Nu au lipsit nici aşa-zisele puneri la punct legate de pneumopatiile interstiţiale difuze, plă­mâ­nul eozinofilic, microbiomul din astm, bolile cardiace structurale etc. De un mare interes s-au bucurat cazurile clinice dificile din patologia somno­logică, din astmul refractar, din personalizările terapeutice ale deficienţei de alfa 1 antitripsină etc. Am remarcat foarte multe subiecte de terapie intensivă, unele cvasinecunoscute în pneumologia românească, de exemplu terapia hipotermiei, managementul cazurilor dificile de terapie intensivă. Sesiunile de bronhologie intervenţională, de mică chirurgie, au fost, de asemenea, foarte numeroase (termoplastia, traheostomia percu­tană), alternând şi cu terapii noi legate de disfuncţiile  de corzi vocale sau  refluxul gastro-esofagian.
    În paralel au  avut loc  şi sesiuni ale Societăţii Canadiene de Pneumologie, unde am remarcat accentul deosebit pus pe promovarea ghidurilor personale şi pe screeningul cancerului pulmonar. O altă particularitate a congresului au constituit-o sesiunile cu teme de mare actualitate precum: Ebola şi pregătirea personalului medical, ţigara electronică  („dezbină şi cucereşte“) – cui ar trebui să o recomandăm.
    Programul a cuprins şi sesiunile de simulare, cele cu cazuri clinice demonstrative, unde se întâlneau şi comentau în echipă un clinican, un radiolog şi un anatomopatolog, dar şi sesiunile rezidenţilor şi tinerilor specialişti.
    Deja tradiţionale  au rămas acele sunrise sessions  unde, de obicei, se fac puneri la punct pe diferite subiecte fierbinţi din literatura  de specialitate, de la cancerul pulmonar până la boala tromboembolică.
   Am apreciat şi dorinţa orga­niza­torilor de a implica medicii într-un proces de învăţare perma­nent pe toată durata acestei mani­fes­tări internaţionale. Se orga­nizau, pe subiecte ca deficienţa de alfa 1 antitripsină, cancerul pulmonar, parcurgeri de slide-uri didactice, testări pe tablete, chestionare plecând de la cazuri clinice particulare în somnologie sau chiar concursuri cu premii. Un puzzle din astfel de cazuri  a fost oferit în fiecare zi.
    A existat şi o „tuşă“ tipic americană imprimată în cadrul unor simpozioane, dacă mă gândesc la: sesiunea de astm bronşic asociat obezităţii, cea dedicată rinitei atopice, refluxului gastroesofagian sau sindromului de apnee în somn sau la sesiunile de evaluări de  costuri şi ameliorare a calităţii vieţii pentru diferite afecţiuni cronice.
   Ultima zi a congresului a fost alocată unor subiecte mai aparte precum: modalităţile  de diagnostic în cazul nodulului pulmonar, dilemele de diagnostic în pneumopatiile interstiţiale difuze, algoritmurile de diagnostic în mucovisciodză, tumorile traheale, ghidurile de supravieţuire în cazul septicemiilor.
   Cu 11 postere şi mai multe prezenţe la moderare şi la sesiunile de comunicări orale, mica delegaţie română a avut o prestaţie apreciată de participanţi. Au fost prezentate şi două lucrări orale  (investigaţii originale): dr. Ştefan Dumitrache-Rujinski (Bucureşti), evidenţiat ca „featured speaker, best oral presentation“ şi conf. dr. Paraschiva Postolache (Iaşi). 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe