Newsflash
Diverse

Pneumologie interdisciplinară

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 15 2016
Pneumologie interdisciplinară
     „Pneumologia la granița cu alte specialități“ a fost titlul care a marcat cea de-a patra ediție a conferinței „Managementul bolilor pulmonare“ desfășurate la București la finalul anului trecut. Evenimentul a fost organizat sub egida Societății Române de Pneumologie și a fost precedat de o conferință de presă dedicată zilei pneumologiei românești. La manifestare au participat peste 380 de participanți și 22 de speakeri, abordând teme extrem de variate și provocatoare.
     Bolile pulmonare au o diversitate dificil de imaginat și granițe multidisciplinare adesea greu de definit. Acest lucru s-a oglindit și în modalitățile de abordare a diferitelor subiecte. În prima zi au fost discutate teme ca: „Sindromul de apnee de somn“ (prof. dr. Monica Pop), „Tratamentul anticoagulant în practica medicală“ (dr. Cezar Pop) și „Arealul non-aderenței pulmonare. Cauze de non–aderență în patologia pulmonară“ (dr. Cristian Oancea, dr. Emanuela Tudorache).
     Au urmat dezbateri ale medicilor de familie și pneumologilor grupate în jurul unor subiecte precum: „Medicina defensivă – mit sau realitate?“ (dr. Ruxandra Ulmeanu, Alexandra Ulmeanu) și „Managementul bolilor respiratorii cronice în practica medicului de familie conform CoCa 2015“ (dr. Daciana Toma). Ultima prezentare a permis o dezbatere legată de modul în care rețeaua de medicină de familie preia pacienții cu BPOC și astm bronșic. S-au prezentat și boli dificil de diagnosticat și cu frecvență foarte mare, ca de exemplu „Granulomatoza Wegener – un cal troian“ (dr. Roxana Nemeș), „Diagnosticul precoce al cancerului bronhopulmonar“ (dr. Doina Tofolean, dr. Laura Mazilu) și „Tehnici de abordare a pacienților fumători, adaptate medicului pneumolog“ (dr. Magda Ciobanu).
     A doua zi a conferinței a fost la fel de bogată în subiecte interdisciplinare. S-au discutat pe rând „Comorbiditățile cardiovasculare în BPOC“ (prof. dr. Florin Mihălțan), „Algoritmul de diagnostic în practica medicului de familie“ (dr. Valeria Herdea) și „Abordul hipertensiunii arteriale la pacienții cu boli cronice obstructive pulmonare“ (dr. Ruxandra Râjnoveanu).
     Programul prezentărilor a fost îmbogățit după pauză cu prezentările „Reabilitarea pulmonară și managementul bolilor pulmonare“ (conf. dr. Paraschiva Postolache)“ și „Somnul – o necesitate“ (dr. Oana Claudia Deleanu).
     La scurt timp după conferința de management al bolilor pulmonare de la București, a avut loc la Timișoara Conferința Grupului de lucru pentru pneumopatii interstițiale difuze (PID). Subiectul, atât de vast, a fost discutat într-o manifestare de două zile, unde s-au analizat rând pe rând aspecte care țin de principiile de diagnostic în pneumopatiile interstițiale, în fibroza pulmonară idiopatică, în unele boli de sistem cu afectare pulmonară, în sarcoidoză etc.
     Interesul pentru această conferință a fost foarte mare, dovada reprezentând-o prezența a cel puțin 250 de colegi în auditoriu și a peste 60 de vorbitori cu o importantă participare internațională. Structura conferinței a cuprins alternativ sesiuni plenare, sesiuni de postere și cazuri discutate interactiv.
     În prima zi s-au abordat PID prin prisma elementelor legate de concepte, clasificări, tratament (prof. dr. Voicu Tudorache), a evoluției naturale și a epidemiologiei (conf. dr. Ovidiu Fira Mlădinescu) și a organizării unor registre naționale și internaționale, precum EMPIRE (dr. Martina Vasakova) și REGIS (dr. Irina Strâmbu).
     Într-o ordine firească, s-a trecut la analiza detaliilor legate de momentul diagnostic, aprofundându-se rolul computerului tomograf de rezoluție înaltă (HRCT) în diagnosticul PID (dr. Ioana Ungureanu), al tehnicilor bronhoscopice (dr. Martina Vasakova), lavajului bronhoalveolar (dr. chim. Aneta Șerbescu), contribuția examenului histopatologic (prof. dr. Marius Raica, dr. Anca Mureșan) și a testelor moleculare (prof. dr. Traian Mihăescu).
     Au existat și contribuții remarcabile ale reprezentanților delegației de experți străini cu noi introspecții patogenice (dr. Katerina Antoniou), diagnosticul multidisciplinar al pneumopatiei interstițiale difuze idiopatice (prof. dr. Athol Wells) sau cu evaluarea mișcărilor diafragmului în PID (dr. Veronika Muller). În completarea acestora, au venit cu experiența personală colegii români cu prezentări despre diagnosticul pneumonitelor de hipersensibilitate (dr. Elena Danteș), implicațiile reabilitării respiratorii în fibroza pulmonară (dr. Cristian Oancea), indicațiile de transplant pulmonar (dr. Claudia Toma) și îngrijirile pacientului posttransplant pulmonar (prof. dr. Monica Pop, dr. Andrei Leșan).
     În a doua zi a manifestării au fost dezbătute bolile de sistem în diferite variante, începând  cu obstrucția bronșică în sarcoidoză (dr. Diana Ioniță), tratamentul sarcoidozei (prof. dr. Paul Stoicescu) și continuând cu asocierile PID cu bolile de colagen (dr. Daniela Gologan), lupus (dr. Daniela Opriș), hipertensiune pulmonară (dr. Daniela Dumitrescu).
     Conferința a avut și o sesiune de postere cu douăsprezece cazuri clinice, demonstrând că există și la noi în țară suficientă experiență în domeniu pentru depistarea unor cazuri sau comorbidități de excepție în asociere cu PID.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe