Newsflash
Diverse

Posibilă strategie de imunizare antigripală

de Dr. Mariana MINEA - oct. 30 2014
Posibilă strategie de imunizare antigripală
     Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei şi Societatea Română de Microbiologie propun un program naţional de imunizare împotriva gripei. Reprezentanţii lor s-au întâlnit marţi, 30 septembrie, în cadrul Forumului internaţional Stop Gripa, la care au participat şi dr. Alexandru Rafila, din partea Ministerului Sănătăţii, precum şi reprezentanţi ai mass-media.
     Măsurile propuse includ adoptarea unui calendar de vaccinare antigripală care să includă lansarea procedurilor de achiziţie publică în primul trimestru al anului, demararea campaniilor în luna octombrie, campanii de informare publică prin difuzarea în spaţiul audiovizual a unor spoturi care să conţină alerte de sănătate în perioada campaniei de vaccinare antigripală (octombrie–decembrie), precum şi alerte generale care să încurajeze prevenţia pentru o viaţă sănătoasă. De asemenea, specialiştii propun îmbunătăţirea mecanismelor de monitorizare a ratei de vaccinare antigripală prin măsuri concrete legate de Registrul electronic naţional de vaccinări (RENV) şi interconectivitatea RENV-SIUI. Pe termen lung, iniţiatorii programului au în vedere continuarea campaniilor de informare a publicului larg şi informarea/educarea angajaţilor din serviciile publice, care, prin natura ocupaţiei, pot transmite gripa. Alte măsuri, menite să crească gradul de acceptare a vaccinului antigripal în rândul populaţiei, se referă la decontarea parţială a acestuia şi posibilitatea vaccinării în farmacii. Stimularea financiară a medicilor vaccinatori este o altă propunere, în linie cu procedurile europene.
     Rata de vaccinare antigripală în România a fost anul trecut 4–5% în rândul populaţiei generale şi sub 15% la populaţia de peste 65 de ani, potrivit datelor prezentate de dr. Oana Falup Pecurariu, preşedinta asociaţiei Pro Imunizare. OMS recomandă un minim de 15% în rândul populaţiei generale, pentru a preveni apariţia unei epidemii, şi o acoperire de 75% la populaţia vârstnică. Vestea bună este că România conduce detaşat în clasamentul european al ţărilor cu cea mai mare rată de vaccinare în rândul personalului medical. MS a achiziţionat 500.000 de doze de vaccin gripal, conform declaraţiei doctorului Alexandru Rafila.
     Cea mai mare rată de vaccinare în rândul populaţiei generale o înregistrează Olanda (82%), rezultat al unui proiect de prevenţie naţional şi al birocraţiei reduse, aşa cum a prezentat dr. Ted van Essen, medic de familie şi cadru didactic la Julius Center for Health Sciences and Primary Care, University Medical Center, Utrecht. Din Elveţia, ţară care nu se poate lăuda cu o rată crescută de vaccinare nici în rândul populaţiei generale, nici al personalului medical, a vorbit dr. Patricia R. Blank, cercetător principal la Institutul de Medicină Farmaceutică, Universitatea din Basel, care a prezentat povara socioeconomică asociată gripei. Costurile provocate de îmbolnăvările cu virus gripal sunt în cea mai mare parte urmarea absenteismului şi productivităţii scăzute. Tot în cadrul forumului au fost prezentate rezultatele studiului privind atitudinea medicilor de familie români faţă de vaccinarea antigripală şi activitatea de încurajare a imunizării prin vaccinare. Coordonatoarea studiului, Marianne Promberger, cercetător asociat la Universitatea Kingston din Marea Britanie, s-a declarat impresionată, dar sceptică în faţa rezultatelor „copleşitor de pozitive“. Este posibil ca cei 326 de medici participanţi să fi fost de acord să răspundă la chestionar tocmai pentru că sunt sincer convinşi de importanţa vaccinării, dar chiar şi în cazul lor, sunt utile interviuri unu-la-unu pentru a vedea nuanţele discursului şi reacţia în faţa pacienţilor nehotărâţi. 
     Partea a doua a forumului a fost organizată sub forma unui panel de discuţii la care au participat dr. Oana Falup Pecurariu, dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Daniela Piţigoi, vicepreşedinta Societăţii Române de Epidemio­logie, şi oamenii de televiziune Teo Trandafir şi Mihai Constantin, care au încercat să găsească o îmbinare între argumentele solide şi o abordare emoţională, umană, în limbaj profan, pe tema vaccinării. S-a pus accentul pe informarea corectă a populaţiei privind gravitatea gripei şi beneficiile vaccinării, pe asumarea răspunderii pentru eventualele efecte secundare ale vaccinării, dar şi pentru riscurile non-vaccinării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe