Newsflash
Diverse

Premieră la IRGH Cluj Copil de 2 ani și jumătate tratat endoscopic

de Demostene ŞOFRON - ian. 14 2022
Premieră la IRGH Cluj Copil de 2 ani și jumătate tratat endoscopic

O intervenţie endoscopică pentru corectarea acalaziei la un copil de 2 ani și jumătate a avut loc prin colaborarea între specialiștii în medicina adulţilor și specialiștii în pediatrie.

shutterstock_1059017240Are 2 ani și jumătate și provine dintr-un centru al Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Zalău. Încă de la naștere a fost alimentat pe sonda nazogastrică, fiind diagnosticat cu acalazie. A suferit deja trei intervenţii chirurgicale, toate la Cluj-Napoca.

Prima a vizat o anomalie a cavităţii bucale, despicătură de buză, intervenţie realizată cu succes de echipa condusă de prof. dr. Mihaela Băciuţ. A urmat o intervenţie chirurgicală clasică, inclusă în protocoalele IRGH Cluj.

Din păcate, intervenţia nu a avut rezultatul scontat, așa că s-a optat pentru intervenţia endoscopică, copilul neputând fi alimentat normal.
Pandemia a fost ceva inedit în acest proces medical. Copilul a beneficiat de toate măsurile de protecţie, desfășurarea de forţe medicale fiind impresionantă.

Serviciul de Ambulanţă Cluj a asigurat competent toate cursele între clinici, și nu au fost puţine. Dr. Daniel Nour, medic primar Medicină de Urgenţă, şef secţie UPU Spitalul de Copii Cluj, a supravegheat intubarea de protecţie, ventilarea mecanică, o analgosedare controlată.

Dr-Daniel-Nour-1 (1) Sursa ziarulfaclia.ro
Dr. Daniel Nour  Sursa ziarulfaclia.ro

 

Discuţia purtată cu prof. dr. Marcel Tanţău, șef secţie Clinică Gastroenterologie IV, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) Cluj, a punctat cele mai importante aspecte ale intervenţiei în sine.

La graniţa dintre succes și eșec

Profesorul Tanţău spune că deși colectivul de la Gastroenterologie IV este implicat în patologiile adulţilor, „procedurile noastre sunt doar pentru adulţi”, se ocupă și de anumite proceduri complexe și sofisticate din secţia Pediatrie.

„Se întâmplă atunci ceea ce trebuie să se întâmple: pacientul este al pediatrului, dar competenţa pe procedură este a noastră. Iar unele dintre proceduri sunt pe cât de complexe, pe atât de riscante, la graniţa dintre viaţă și moarte, la graniţa dintre succes și eșec”, explică Marcel Tanţău.

3
Prof. dr. Marcel Tanţău

 

În plus, acesta mărturisește că atunci când vede un „copiluţ” căruia urmează să i se facă o procedură, are în vedere un singur lucru, acel copilaș are tot viitorul în faţă: „Eu, ca medic, trebuie să-i ofer garanţia unui act medical pe termen lung, nu imediat, nu mediu, [ci] lung”.

Premiera despre care vorbim constă în faptul că acest copilaș are 2 ani și jumătate. Are încă din naștere o afecţiune extrem de rară pentru această vârstă. „Cazurile se numără pe degete, poate că în România sunt sub zece”, spune Marcel Tanţău.

Despre ce este vorba în esenţă? „Le rămâne un mușchi blocat între esofag și stomac, alimentele nu trec decât atunci când se învinge presiunea acelui mușchi, altfel, copilul nu poate fi alimentat, nu se poate alimenta. Chiar și la adulţi e dramatic, dar la un copilaș de 2 ani și jumătate”, explică medicul clujean.

După intervenţia chirurgicală clasică, medicul spune că s-a realizat o intervenţie endoscopică de secţionare a mușchiului blocat, procedură care se efectuează de nu mai puţin de opt ani în acest centru medical: „Avem, în toţi acești opt ani, în jur de 200 de cazuri rezolvate cu succes la adulţi și cam 10-12 la copii, tot cu rezultate foarte bune. A fost o decizie de colectiv, nu a fost ușor de luat dat fiind profilul nostru. Am analizat în ședinţele noastre, două la număr, plusurile și minusurile unei astfel de intervenţii. Am cerut și acordul tutorelui acestui copil care, din nefericire, nu are părinţi care să se ocupe de el. Am urmat toţi pașii legali. A fost alături de noi dr. Daniel Nour, medic ATI la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj”.

În final, prof. dr. Marcel Tanţău a ţinut să sublinieze faptul că acestui copil, în urma intervenţiei, nu i se modifică deloc anatomia, „noi ne-am adresat strict mușchiului care este patologic, având o precizie de intervenţie mult mai mare.

Secţionarea endoscopică este mult mai precisă, mult mai perfectă, aici suntem noi în avantaj faţă de chirurgi. Multe gesturi chirurgicale care erau în această zonă s-au transferat în zona endoscopică. Tehnica endoscopică va înlocui, în timp, tehnica chirurgicală”.

Citiți și: Noutăți în citometria în mediu fluid

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe