Newsflash
Diverse

Problemele terapiei antiinfecţioase, discutate în Japonia

de Prof. dr. Mihai NECHIFOR - iul. 31 2013
Problemele terapiei antiinfecţioase, discutate în Japonia
   Chimioterapia antiinfecţioasă este unul din cele mai importante şi mai utilizate domenii ale farmacoterapiei, cu un impact major asupra stării de sănătate a populaţiei.
   În această vară s-a desfăşurat la Yokohama (Japonia) al 28-lea Congres internaţional de chimioterapie, organizat de International Society of Chemotherapy (ISC), una dintre cele mai reprezentative manifestări ştiintifice din domeniu, reunind participanţi din peste cincizeci de ţări. Tematica a fost deosebit de interesantă, reflectând deopotrivă interesul ştiinţific major pentru acest domeniu, dar şi multiplele provocări şi probleme încă nerezolvate. Societatea Română de Studiu al Chimioterapicelor s-a numărat printre societăţile ştiinţifice organizatoare ale reuniunii.
   Mai multe simpozioane s-au referit la implicarea şi importanţa relaţiilor farmacocinetică–farmacodinamie (PK/PD) pentru eficienţa terapiei antiinfecţioase. F. Scalione (Italia) a arătat importanţa relaţiei PK/PD pentru utilizarea corectă a asociaţiilor de antibacteriene. A fost discutată de asemenea validitatea modelor experimentale pe animal pentru predicţia modalităţii corecte de administrare la om a antibioticelor. Se dezvoltă tot mai mult cercetarea pe modele in vitro, ce se pot clasifica în trei mari grupe: cu o concentraţie constantă de antibiotic fără pierderi de populaţie bacteriană (without bacterial loss); cu o concentraţie variabilă de antibiotic şi pierderi de populaţie bacteriană; cu concentraţie de antibiotic variabilă fără pierderi de populaţie bacteriană. Tot mai multe modele studiază relaţiile PK/PD în cazul existenţei biofilmului. Studiile de tip time-kill permit evaluarea corectă a activităţii bactericide a asociaţiilor de antibiotic antibacteriene şi sunt considerate relevante pentru utilizarea clinică a acestor asociaţii. A. M. Hoepelman (Olanda) a prezentat rezultate promiţătoare ale utilizării boceprevirului şi telaprevirului la bolnavi cu hepatită virală C care nu au răspuns la terapia aplicată anterior (cu SoC Peg INF alfa 2 b sau cu ribavirină), au răspuns parţial sau au recăderi. În cazul infecţiilor tot mai frecvente şi grave cu MRSA (stafilococi multirezistenţi) I. M. Gould (Marea Britanie) a arătat că daptomicina, linezolidul şi ceftarolina sunt antibiotice eficiente şi trebuie mai mult utilizate.
   Alte simpozioane au tratat problemele referitoare la parazitoze şi s-a făcut observaţia că încălzirea globală a climei a produs modificări în ceea ce priveşte gravitatea parazitozelor (A. J. Rodrigez – Morales Columbia). A fost discutată creşterea incidenţei zoonozelor determinate de cestode, a ciscitercozei şi echinococozei, precum şi creşterea numărului de cazuri letale determinate de aceste boli (A. Ito, Japonia).
   S-a discutat necesitatea progresului în chimioterapia antituberculoasă. Datele globale din 2011 au arătat că 3,7% din noile cazuri de tuberculoză şi 20% din cele anterior tratate sunt cazuri cu rezistenţă multiplă la medicamentele antituberculoase (multidrug resistant tuberculosis – MDR-TB) (C. Chiang, Taiwan). În cazul tratării cazurilor MDR-TB se obţin rezultate favorabile la maximum 48% din bonavii trataţi, procent clar inferior ţintei propuse de succes, 75%. Între multiplele probleme din domeniu a fost şi aceea a incidenţei crescute a tuberculozei la persoanele care au primit un transplant. Astfel, incidenţa TB la pacienţii transplantaţi variază între 1,2 şi 15%, fiind, aşa cum arată J. Aguado (Spania), de 20–74 de ori mai frecventă decât în masa generală a populaţiei. Cei mai mulţi bolnavi transplantaţi dezvoltă tuberculoză în primul an după transplant, iar procentul formelor extrapulmonare de TB este mult mai mare la cei transplantaţi decât în populaţia generală.
   Un simpozion a fost dedicat sepsisului sever. Colectivul condus de prof. dr. J. Kotani (Japonia) arată că purificarea sâgelui utilizând PMX- DHP şi adminitrarea de imunoglobuline i.v. au redus mortalitatea. Infecţia cu stafilococ multirezistent (MRSA) a fost cel mai frecvent asociată cu mortalitatea în cazurile de sepsis sever.
   Mai multe lucrări au abordat probleme ale bolilor cu transmitere sexuală şi tratamentul acestora. A fost luată în discuţie infecţia cu Mycoplasma genitalium, o boală venerică despre care se discută mai puţin, dar care produce uretrite, prostatite, infecţii pelvine şi este responsabilă de unele cazuri de infertilitate tubară. M. R. Golden (SUA) a arătat că dacă în 2009 azitromicina era eficientă în terapia acestei infecţii, urmată de doxicilină, în momentul actual se semnalează tot mai multe cazuri rezistente la ambele medicamente. Levofloxacina este de asemenea recomandată de unii autori în cazul acestei afecţiuni (R. Hasumana, Japonia).
   În cazul infecţiei cu Clostridium difficile a fost remarcată mortalitatea ce rămâne ridicată cu tot progresul antibioticoterapiei. Vancomicina şi metronidazolul, cele mai utilizate în aceste infecţii, sunt eficiente în circa 90% din cazurile cu gravitate medie, dar numai în 76% din cazurile severe. Fidaxomicina şi rifaximina, introduse mai recent în terapie, au o eficienţă şi o tolerabilitate clinică asemănătoare cu cea a vancomicinei, dar sunt superioare acesteia în ceea ce priveşte recurenţa bolii (F. Barbut, Franţa). Au fost discutate posibile soluţii terapeutice de viitor, subliniindu-se că alături de identificarea de noi antibiotice antibacteriene este indicată utilizarea mai largă a probioticelor, a rezinelor fixatoare de toxine (toxin binding rezins), a imunoterapiei şi a suşelor non-toxice de C. difficile.
   Pentru terapia infecţiei cu MRSA se caută noi soluţii atât prin realizarea de noi antibiotice, cât şi prin revalorificarea unora mai vechi. Astfel, Ian Gould (Marea Britanie) şi A. M. Shibl (Arabia Saudită) au arătat că linezolidul, daptomicina şi tigeciclina sunt cele mai eficiente soluţii terapeutice, la care se adaugă ceftarolina şi ceftobiprolul, recent introduse şi care au o eficienţă aproximativ egală cu cea a vancomicinei.
   Cercetările referitoare la relaţiile PK/PD în cazul medicaţiei antifungice au indicat deosebiri importante între grupele de antimicotice. Polienele şi echinocandinele sunt medicamente a căror eficienţă terapeutică depinde major de concentraţie (medicamente Cmax dependente) şi pentru care cel mai important parametru este raportul Cmax/MIC, pe când la azoli (miconazol, posaconazol etc.) eficienţa terapeutică nu depinde de Cmax, iar cel mai important parametru este raportul AUC/MIC (unde AUC = aria de sub curba concentraţiilor, MIC = concentraţia minimă inhibitoare). Pentru primele grupe de antifungice, un raport Cmax/MIC de 10 asigură eficienţa terapeutică maximă, pe când pentru azoli, un raport AUC/MIC de circa 25 este optim (A. Novelli, Italia). Pentru a avea un AUC cât mai mare fără a recurge la doze toxice de azoli şi implicit pentru a avea eficienţă terapeutică maximă este necesar ca doza şi ritmul de administrare a terapiei cu azoli să fie riguros păstrat şi corect indicat de medic.
   Creşterea continuă a rezistenţei Streptococcus pneumoniae la medicaţia antibiotică a suscitat de asemenea interes. Rezistenţa acestei bacterii la cotrimoxazol depăşeşte 40%, iar cea la amoxicilină/clavulanat depăşeşte 10% (A. Kozlov, Rusia).
   A fost acordat mult timp de discuţii pneumoniei nosocomiale. Această afecţiune este mai frecventă decât se crede (în SUA sunt circa 270.000 de cazuri anual); lungeşte spitalizarea cu 4–9 zile şi aduce costuri suplimentare numai în SUA de peste 1,15 miliarde de dolari. Dintre infecţiile nosocomiale comune, aceste produce cele mai multe cazuri de deces. S-a insistat pe necesitatea utilizării corecte a antibioticoterapiei, ţinându-se seama de caracteristicile PK/PD a fiecărui antibiotic utilizat (L. Mandell, Canada).
   M. Cizman (Slovenia) a arătat importanţa studierii consumului de antibiotice utilizându-se ca parametru măsurabil DDD/100 paturi/zi (DDD = defined daily dose – doza zilnică definită ştiinţific în funcţie de boală şi de pacient). Aprecierea consumului de antibiotice dintr-o ţară sau dintr-o regiune trebuie făcută utilizându-se drept parametru DID (DDD/1.000 locuitori/zi). Există considerabile diferenţe între ţările Uniunii Europene în ceea ce priveşte acest consum. Cel mai mic consum a fost în Olanda (1,11 DID), iar cel mai mare în Letonia (3 DID). Au apărut noi date referitoare la implicarea cascadei acidului arahidonic în sepsis; s-a demonstrat că un nou receptor pentru PGD2 şi anume CRTH2 are un rol. Se ştie că sepsisul sever se caracterizează între altele şi prin reducerea migrării neutrofilelor. Pe animale lipsite de gena pentru acest receptor prostaglandinic implicat în migrarea neutrofilelor (ceea ce este o noutate pentru că, acţionând pe ceilalţi receptori membranari, prostaglandinele nu stimulează migrarea leucocitară), s-a demonstrat că lipsa acestui receptor creşte mortalitatea în sepsisul experimental (M. Ishii, Japonia). Implicarea icosanoizilor în sepsis este reevaluată şi este posibil ca într-un viitor apropiat să se utilizeze analogi sintetici ai PGD2 care stimulează receptorii CRTH2 în terapia sepsisului sever.
    S-a demonstrat că administrarea de itraconazol pe cale inhalatorie în aspergiloză este mai eficientă şi dă o proporţie mai mare de vindecare comparativ cu administrarea pe cale internă sau parenterală. Necunoaşterea corectă a farmacocineticii sau nerespectarea parametrilor farmacocinetici este o cauză de eşec al terapiei antiinfecţioase, de care adesea nu se ţine seama.
   Se fac eforturi de revalorificare a unor vechi antibiotice antibacteriene. Au fost aduse noi date referitoare la eficienţa ridicată a fosfomicinei în terapia infecţiilor urinare. Nibomicina s-a dovedit eficientă în cazul infecţiilor cu S.aureus rezistent la chinolone. Este foarte interesant că nu este eficientă în cazul bacteriilor sensibile la acţiunea chinolonelor. Au fost aduse date ce arată că nibomicina este eficientă faţă de mutanţii bacterieni GyrA faţă de care chinolonele sunt inactive (Morimoto Y., Japonia). Nibomicina este un antibiotic descris în 1995 şi testat în infecţii cu E. coli, dar rezultatele nu au fost satisfăcătoare. Recent, acelaşi antibiotic a fost asociat cu un inhibitor al pompei de reflux şi a fost din nou testat faţă de E. coli şi s-a dovedit eficient la concentraţii reduse (MIC<1mg/l). Aceasta arată că în viitorul nu prea îndepărtat vom avea asocieri între un inhibitor de pompă de reflux şi un antibiotic antibacterian în unele cazuri de rezistenţă bacteriană la antibioticul administrat singur.
   Am fost moderator al simpozionului „Efecte colaterale ale terapiei antiinfecţioase – de la teorie la practică“ şi am prezentat – singura lucrare românească – date ce arată că relaţiile PK/PD nu sunt importante numai pentru eficenţa terapiei antibacteriene şi antifungice, dar joacă un rol şi în ceea ce priveşte apariţia unor reacţii adverse.    Următorul congres mondial va avea loc în 2015, la San Diego, California. Considerăm că participarea românească trebuie să fie cu mai multe lucrări. Cercetarea neafimată, necunoscută şi nesupusă evaluării critice a comunităţii ştiinţifice internaţionale rămâne fără consecinţe practice şi teoretice, literă moartă în dări de seamă, fără impact ştiinţific sau în planul asistenţei medicale. Efectul formativ pe care îl exercită participarea cu lucrări la marile congrese asupra cercetătorului în toate domeniile ştiinţei este foarte mare.
   S-a stabilit, de asemenea, ca al patrulea Congres sud-est-european de chimioterapie să se desfăşoare între 15 şi 17 noiembrie 2013, la Istanbul. La acesta, Societatea Română de Studiu al Chimioterapicelor va organiza un simpozion la care sperăm să avem o cât mai largă participare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe