Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Psihogeriatria, în coaliţia de îngrijire a vârstnicului

Viața Medicală
Dr. Constantin BOGDAN luni, 28 octombrie 2013
   Un aliat preţios şi util, într-o perspectivă organizată, în sprijinul vârstnicilor, a complexelor nevoi ale acestora, lipsea „coaliţiei“ geriatrie şi gerontologie/gerontologie socială/geronto-psihiatrie/îngrijiri paliative geriatrice/sociologia îmbătrânirii. Este vorba de psihologie – psihologia îmbătrânirii, psihologia geriatrică –, care şi-a adunat forţele şi s-a aliniat parteneriatului cu celelalte discipline, spre a contribui la calitatea vieţii vârstnicilor, la cunoaşterea şi ameliorarea suferinţelor acestei categorii importante a populaţiei.
Nu se poate nega că existau şi înainte preocupări ale unor psihologi pentru grupul persoanelor vârstnice, dar de acum există şi un cadru bine organizat, atât de necesar unei mai bune mobilizări şi angajări într-o activitate spre care, din păcate, nu se îndreaptă atât de mulţi profesionişti pe cât ar fi de necesar. Acest cadru este Societatea Română de Psihogeriatrie, care îşi propune să adune în rândurile sale psihologi cu deschidere şi preocupări pentru grupul persoanelor vârstnice. Acest nou for profesional şi ştiinţific a apărut graţie unui entuziast psiholog clinician, universitarul ieşean Romeo Panaitescu. La această societate a psihologilor au aderat şi medici geriatri, psihiatri, medici de familie, sociologi şi asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, premisă a unei colaborări multidisciplinare, obligatorie în abordarea subiectului vârstnic. De altfel, înainte de oficializarea societăţii, s-au organizat dezbateri ale psihologilor din domeniul geriatriei, în cadrul unor conferinţe găzduite la Piatra Neamţ.
A şasea conferinţă naţională de psihogeriatrie cu participare internaţională, organizată de tânăra societate ştiinţifică, a avut loc recent, tema aleasă – Punte între generaţii – urmărind, între altele, să identifice căile prin care generaţiile tânără şi adultă se pot solidariza cu generaţia vârstnică, pentru a-i oferi acesteia sprijinul şi, evident, respectul cuvenit. Au participat cu expuneri şi intervenţii în dezbateri universitari din mai multe centre universitare din ţară, dar şi din Grecia şi Republica Moldova.
Structura de desfăşurare a conferinţei a inclus mai multe sesiuni vizând strategiile şi politicile sociale şi de readaptare pentru vârstnici, toate urmate de dezbateri. De altfel, caracterul interactiv a reprezentat caracteristica reuniunii. Concertul „Lumina Sunetelor“, susţinut la orga electrică de organistul şi compozitorul Gheorghe Iovu, a prezentat audienţei piese de muzică terapeutică.
Concluziile conferinţei au relevat necesitatea antrenării mai largi a psihologilor în cercetarea psihologiei îmbătrânirii, în specificul investigaţiilor de specialitate, în consiliere şi terapie, ca şi colaborarea cu psihiatri, geriatri, medici de familie.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.