Newsflash
Diverse

Reabilitarea orală complexă

de Prof. dr. Anamaria BECHIR - nov. 20 2014
Reabilitarea orală complexă
    Peste 300 de participanţi – medici, doctoranzi şi studenţi – au fost prezenţi, în perioada 16–18 octombrie, la a treia ediţie a Congresului internaţional „Updates în reabilitarea orală estetică complexă“, organizat de Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii „Titu Maiorescu“ Bucureşti (UTM). Reprezentanţi ai comunităţii academice şi ai cercetării ştiinţifice naţionale şi internaţionale au prezentat noi materiale, tehnici şi tehnologii şi au realizat schimburi de experienţă interdisciplinară cu implicaţii în reabilitarea orală estetică complexă.
    Congresul, organizat cu sprijinul Societăţii Române de Medicină Orală, Societăţii Române de Stomatologie (SRS) şi a altor entităţi care activează în acest domeniu, a fost structurat pe trei secţiuni: „Interdisciplinaritatea în implantologie“, „Controverse în reabilitarea orală com­plexă“ şi „Comunicări ştiinţifice şi postere“.
    Conf. dr. Horia Mihail Barbu, decan al Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii „Titu Maiorescu“ Bucureşti, convins că acest congres va deveni o tradiţie, spunea că „este momentul să discutăm despre tradiţii, deoarece Universitatea «Titu Maiorescu» este deja o universitate cu tradiţie, UTM fiind prima universitate privată din România, inaugurată în 1990“.
    Lucrările congresului au cuprins teme variate, cu impact asupra participanţilor, din care amintim: importanţa tipului de implant şi a tehnicii folosite în zonele cu importanţă estetică, respectiv evitarea accidentelor şi complicaţiilor care pot apărea în aceste situaţii; reabilitarea ocluzală la pacienţii cu disfuncţii la nivelul articulaţiei temporo-mandibu­lare, realizată prin utilizarea de tehnologii digitale moderne.
    O altă lucrare, „Analiza complicaţiilor apărute în timpul augmentărilor osoase“, a scos la iveală faptul că augmentarea osoasă poate fi asociată atât cu com­plicaţii la nivelul ţesuturilor moi, cât şi la nivelul tesutului osos (infecţii, deshiscen­ţe, rejectarea grefelor). Majoritatea com­plicaţiilor au fost notate la nivelul man­dibulei comparativ cu maxilarul, neexis­tând diferenţe semnificative referitoare la vârsta şi sexul pacienţilor.
    Periimplantita, boală apărută odată cu inserarea de implanturi dentare ca metodă terapeutică în medicina dentară, devenită o practică comună în ultimii ani, poate fi considerată boala viitorului, având o prevalenţă de 30–50%. Cu toate că, în prezent, există o multitudine de articole de specialitate care sugerează numeroase posibilităţi de tratament al acestei afecţiuni, niciuna nu se dovedeşte a fi cea mai eficientă pe termen îndelungat.
    Reconstrucţia 3D a ocluziei reprezintă o metodă exactă de studiu preliminar al disfuncţiilor ocluzale. Acest tip de studiu are o deosebită importanţă în tratamentul lor şi constă şi în utilizarea de gutiere şi/sau aparate ortodontice.
    Factorul psihologic la pacienţii edentaţi total prezintă o mare importanţă în succesul tratamentului de reabilitare orală. Rapoartele psihologilor au arătat că, după tratamentul acestor probleme medicale, pacienţii au prezentat o îmbunătăţire a stimei de sine, a motivaţiei, a dorinţei de prelungire a longevităţii, prezentând totodată şi o scădere a stării de anxietate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe