Newsflash
Diverse

Reabilitarea pulmonară şi calitatea vieţii

Reabilitarea pulmonară şi calitatea vieţii
Grupul de lucru de reabilitare respiratorie al Societăţii Române de Pneumologie (SRP) a organizat, recent, la Braşov (la Spitalul „Sfântul Constantin“), un simpozion cu tema „Reabilitarea pulmonară: provocări şi soluţii“. A fost, de fapt, o continuare a cursului de reabilitare pulmonară desfăşurat la Iaşi în luna martie a acestui an şi a celui de la Craiova, din mai. Manifestarea ştiinţifică este parte componentă a proiectului educaţional naţional de reabilitare pulmonară, iniţiat la Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi şi se va finaliza la Constanţa, în perioada 4–5 septembrie 2015.
Programul ştiinţific a cuprins mai multe comunicări şi demonstraţii practice cu privire la reabilitarea pulmonară, având adresabilitate medicilor specialişti, primari şi rezidenţi din specialităţile pneumologie, reabilitare medicală, medicina muncii, medicina de familie, oncologie medicală, precum şi bioinginerilor medicali, balneo-fiziokinetoterapeuţilor şi asistenţilor medicali.
La deschidere au fost prezenţi, alături de organizatori, dr. Oana-Claudia Deleanu, preşedinta Secţiunii de somnologie şi ventilaţie non-invazivă a SRP, prof. dr. Fokion Vosniakos, preşedintele Balkan Environmental Association – BENA (Grecia), precum şi reprezentanţii conducerii Spitalului „Sfântul Constantin“ (dr. farm. Mihai Miron). S-au purtat discuţii pe aspectele esenţiale ale reabilitării pulmonare în România: locul şi importanţa acesteia pentru pacienţii cu afecţiuni cronice pulmonare stabilizate sau în exacerbare, cu sau fără comorbidităţi, aflaţi la terapie intensivă în comă sau vigilenţi, ventilaţi mecanic sau intubaţi, operaţi, pre- şi posttransplant pulmonar; beneficiile includerii acestor pacienţi în programele individuale de reabilitare pulmonară, continuarea programului la domiciliu şi evaluarea periodică de o echipă medicală multidisciplinară.
În calitate de coordonator al simpozionului, eu am evidenţiat rolul şi locul educaţiei medicale în reabilitarea pulmonară. Educaţia are un rol important în reabilitarea pulmonară, atât pentru pacient, cât şi pentru aparţinători (familie, prieteni etc.). Echipa de specialişti în reabilitare pulmonară (medic coordonator specializat în reabilitare medicală şi pneumologie, medici pneumologi şi exploraţionişti, nutriţionişti, psihologi, balneo-fiziokinetoterapeuţi, terapeuţi ocupaţionali, asistenţi medicali şi sociali, bioingineri) împreună cu medicul de familie oferă pacientului şi aparţinătorilor sfaturi extrem de utile privind afecţiunea, exacerbările acesteia, măsurile igienico-dietetice şi terapeutice, insistând asupra tehnicilor corecte de administrare a medicaţiei, utilizând dispozitivele de care aceasta este condiţionată. În acelaşi timp, pacientul şi aparţinătorii primesc informaţii avizate referitoare şi la importanţa componentei psihosociale şi nutriţionale, precum şi despre optimizarea stilului de viaţă.
Principalele teme abordate în cadrul simpozionului au fost: „Cum evaluăm un pacient în vederea includerii într-un program de reabilitare pulmonară“ (subsemnata), iar alături de prof. dr. Florin Mihălţan, „Reabilitarea pulmonară în România şi implicarea CHEST“; De ce bronhoscopia în reabilitare – un nou concept? (prof. dr. Ruxandra Ulmeanu); Reabilitarea pulmonară în sindroamele posttuberculoase (conf. dr. Oana Arghir) şi la pacientul cu bronşiectazii (dr. Elena Danteş), cu neoplasm bronhopulmonar (dr. Alina Croitoru) şi la pacientul critic (dr. Anca Macri); Tratamentul sevrajului nicotinic în timpul reabilitării pulmonare (dr.Magdalena Ciobanu); Beneficiile reabilitării pulmonare postoperatorii în chirurgia toracică (dr. Beatrice Mahler).
Aspectele evaluării pacienţilor pentru includerea în programul de reabilitare pulmonară au fost abordate de conf. dr. Doina Todea (Chestionarele de calitate a vieţii), dr. Damaris Varuti, conf. dr. Mimi Niţu (Instrumentele practice de evaluare şi Chestionarul LINQ), iar alături de dr. Adeline Ţintilă şi dr. Simona Luca am vorbit despre Indicele BODE, testarea de efort şi Chestionarul ADL.
Un alt moment important pentru participanţi l-au reprezentat demonstraţiile practice privind antrenamentul musculaturii respiratorii şi clearance-ul căilor respiratorii, cu Dan Simule (Germania) şi Bianca Mihail. În cadrul acestui modul s-au prezentat diferite tipuri de dispozitive şi exerciţii de antrenament al musculaturii respiratorii şi de stimulare a respiraţiei, pe care pacienţii le pot urma şi la domiciliu.
Reabilitarea pulmonară este un program multidisciplinar de îngrijire a pacienţilor cu boli pulmonare cronice, care are drept scop activarea din punct de vedere fizic, menţinerea stării de sănătate optimă şi independenţa socială a pacientului.
Programele de reabilitare pulmonară au demonstrat, prin rezultatele înregistrate de pacienţi, că îmbunătăţesc calitatea vieţii prin: reducerea simptomelor diurne şi nocturne ale afecţiunilor respiratorii, a complicaţiilor şi a exacerbărilor acestora; reducerea adresabilităţii la medic, a consumului de medicamente de necesitate şi a spitalizărilor (număr, durată) şi, implicit a costurilor; încurajarea controlului activităţilor zilnice; îmbunătăţirea capacităţii de efort, performanţei fizice şi a stării psiho-emoţionale; îmbunătăţirea reinserţiei socio-profesionale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe