Newsflash
Diverse

Reducerea amenințării AVC, o necesitate în România

de Cristina GHIOCA - iun. 22 2018
Reducerea amenințării AVC, o necesitate în România
    Specialiști și reprezentanți ai autorităților s-au reunit, marți, 5 iunie, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta și a propune soluții pentru reducerea numărului de decese și dizabilități cauzate de accidentul vascular cerebral apărut în fibrilația atrială. Subiectul central al întrunirii a fost necesitatea existenței unor politici eficiente în domeniu.
    Prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie (SRC), a amintit că fibrilația atrială crește riscul de accident vascular cerebral (AVC) de aproximativ cinci ori și este responsabilă pentru o treime din accidentele vasculare cerebrale ischemice. El a subliniat că aproape jumătate din pacienții cu AVC cauzat de fibrilația atrială mor în primul an și peste două treimi rămân cu invalidități majore. Potrivit statisticilor, în România, prevalența fibrilației atriale este de 6.000 de cazuri la un milion de locuitori, iar în lipsa unui tratament preventiv cu anticoagulant, anual, unul din 20 de pacienți cu fibrilație atrială va suferi un accident vascular cerebral.
    Prof. dr. Dragoș Vinereanu a spus că accidentul vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială poate fi prevenit cu ajutorul medicamentelor anticoagulante „clasice”, cu antivitamine K, dar acestea au câteva limitări majore: necesită monitorizare frecventă (prin INR) și ajustarea frecventă a dozelor; au răspuns nepredictibil; prezintă interacțiuni cu numeroase alimente și medicamente. De aceea, potrivit specialistului, este necesar ca politicile publice să includă introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a produselor medicamentoase noi. Comparativ cu antivitaminele K, majoritatea tratamentelor anticoagulante inovative sunt superioare în reducerea riscului de AVC și în reducerea riscului de sângerări majore. În plus, ele reduc riscul de hemoragie cerebrală cu aproximativ 50%; nu necesită monitorizare prin INR; au efect predictibil în funcție de doză; nu au interacțiuni alimentare și au foarte puține interacțiuni medicamentoase. Alte soluții propuse de prof. dr. Dragoș Vinereanu sunt: depistarea precoce, controlul anticoagulării în ambulatoriu și pe spitalizare de zi, creșterea numărului de pacienți care au indicație și iau tratamente anticoagulante prin educația bolnavilor și a familiei acestora și creșterea accesului la tehnicile terapeutice noi, precum ablația focarelor ectopice atriale. Referitor la acest ultim aspect, Dragoș Vinereanu a spus că este necesară intervenția Casei naționale de asigurări de sănătate (CNAS), printr-o finanțare corespunzătoare a acestei proceduri.
    La schema de strategie publică propusă de președintele SRC, prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, președintele Societății de Neurologie din România (SNC) a propus creșterea numărului de centre de tromboliză. Acesta a afirmat că, în cele mai multe cazuri, o persoană care a suferit un AVC cauzat de fibrilația atrială rămâne cu deficiențe neurologice grave, ceea ce înseamnă o calitate scăzută a vieții pacientului și o povară financiară foarte mare pentru societate, de aceea prevenţia este foarte importantă.
    Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a spus că pentru a reduce impactul accidentului vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială sunt necesare fonduri pentru dotarea cabinetelor medicale cu aparatură EKG, iar examenul ar trebui să fie decontat de CNAS. De asemenea, persoanele peste 65 de ani ar trebui să beneficieze de screening ocazional pentru fibrilație atrială. Rodica Tănăsescu a insistat și asupra importanței prevenției, propunând ca soluție corectarea cadrului legislativ și reînființarea cabinetelor de explorări funcționale. În acest context, ea a amintit că rolul medicului de familie este esențial în depistarea fibrilației atriale și în tratarea și urmărirea pacienților. În concluzie, vicepreședintele SNMF a subliniat că, în lipsa unei strategii consistente de management al pacientului cu fibrilație atrială, munca de reducere a AVC-urilor apărute astfel devine de multe ori inutilă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe