Newsflash
Diverse

Remedii pentru sănătatea copiilor

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iun. 26 2014
Remedii pentru sănătatea copiilor
La iniţiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale şi a Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României, a avut loc la Palatul Parlamentului, la 27 mai 2014, conferinţa „Soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor“, organizată de revista Politici de Sănătate, în parteneriat cu UMF „Carol Davila“ Bucureşti, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ şi organizaţia Salvaţi Copiii. Manifestarea face parte dintr-o campanie mai largă de conştientizare a nevoii de educaţie sanitară şi de facilitare a accesului copiilor şi mamelor la informaţii, servicii şi tratamente medicale de bună calitate. Au participat peste 250 de invitaţi reprezentând: domeniul sanitar, factorii decizio­nali, organizaţiile nonguvernamentale, mass-media, industria farmaceutică şi de asigurări de sănătate.
Scăderea natalităţii, creşterea numărului de naşteri în rândul minorelor şi de sarcini premature,  dizabilităţile sau malformaţiile apărute la nou-născuţi, mortalitatea infantilă ridicată din mediul rural, creşterea numărului de copii diagnosticaţi cu boală canceroasă, accesul limitat la servicii medicale perinatale sunt problemele grave discutate în cadrul conferinţei şi pentru care s-au cerut răspunsuri mai bune din partea autorităţilor.
Acum este momentul să acţionăm! a fost sloganul manifestării, în care au fost sugerate posibile direcţii de acţiune privind îmbunătăţirea legislaţiei şi a acţiunii practice pe diferite paliere ale sistemului. Conferinţa a fost structurată în trei sesiuni. Prima, centrată pe politicile privind accesul copiilor şi tinerilor la sănătate în România, a abordat aspecte ca situaţia legislaţiei româneşti în privinţa drepturilor copiilor, sănătatea copilului în strategia europeană „Sănătate 2020”, respectarea dreptului la sănătate al copiilor în instanţele din România, compensarea tratamentelor şi a serviciilor sanitare adresate mamei şi copilului, priorităţile naţionale pentru reducerea mortalităţii infantile, sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor, integrarea şi coordona­rea comunitară a serviciilor medicale cu cele social-educaţionale.
În sesiunea intitulată generic „Soluţiile pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor în România. Prevenţie şi tratament“, s-a vorbit despre rolul medicului de familie în asistenţa medicală preventivă şi curativă a copiilor şi a tinerilor, despre impactul imunizării asupra sănătăţii publice, eradicarea luxaţiei congenitale de şold în România, probleme dermatologice mari întâlnite la copiii mici, accesul la proceduri diagnostice şi terapii inovatoare în oncologia pediatrică din România. Ultima sesiune, cu tema „Sănătatea femeii, copiilor şi tinerilor“, a fost dedicată generării de soluţii concrete pentru rezolvarea diferitelor probleme identificate.
Printre căile de acţiune sugerate amintim includerea educaţiei pentru sănătate în programa şcolară; elaborarea unor programe de educaţie parentală, cu precădere în mediile defavorizate; promovarea alăptării; realizarea „Programului naţional de sănătate a mamei şi copilului“ şi a „Programului naţional de imunizare“ şi garantarea acestora de către Parlamentul României; asigurarea gratuităţii pentru toate serviciile medicale şi de asistenţă psihologică pentru copii; înfiinţarea unei structuri în Ministerul Sănătăţii care să monitorizeze starea de sănătate a copiilor şi să întocmească planuri strategice de îmbunătăţire a sănătăţii acestora; mărirea stagiului de pregătire a rezidenţilor în pediatrie; prezentarea publică a „Cărţii drepturilor copilului spitalizat“ şi respectarea acesteia; prevederea în cadrul sistemului de urgenţe pediatrice a subsistemului „traume pediatrice“; elaborarea unor programe de colaborare interministerială care să gestioneze multimodal problemele copiilor.
 Disfuncţiile şi remediile discutate în cadrul conferinţei „Soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor“ au fost propuse spre analiză comisiilor de lucru din cadrul Senatului României. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe