Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Riscuri şi prevenţie

Viața Medicală
Dr. A. U. joi, 27 septembrie 2012
   A preveni îmbolnăvirea unui om este mult mai important decât a trata o afecţiune deja instalată. Această idee a stat la baza desfăşurării lucrărilor Congresului Mondial URMPM 2012, găzduit de Universitatea din Londra şi organizat de Uniunea de Management al Riscului pentru Medicina Preventivă (URMPM). Multiplele conferinţe s-au desfăşurat în plenare şi wokshopuri la care au participat peste 100 de conferenţiari şi speakeri din toată lumea. Au fost analizate influenţele sistemelor ecologice asupra sănătăţii umane, ca şi importanţa regimului de viaţă activ şi raţional în prevenirea îmbolnăvirilor.
   Cercetătorii au subliniat îngrijorarea privind faptul că măsurile de diminuare a factorilor nocivi din mediul ambiant nu sunt suficiente pentru prevenirea bolilor cauzate de factorii de mediu şi nu constituie o preocupare continuă, la nivel înalt, a organismelor naţionale şi internaţionale. De exemplu, cercetătorul englez Peter Lloyd Jewell, în lucrarea „Practicile simple de management în agricultură pot îmbunătăţi performanţele ecosistemice în beneficiul sănătăţii umane“, a arătat cum stilul de viaţă din mediul rural şi-a schimbat ritmul, iar cei mai mulţi oameni, mutându-se de la ţară în zonele urbane, au lăsat în urmă un ecosistem în continuă degradare. El a descoperit concentraţii foarte mari de fosfor în vegetaţia de pe malurile cursurilor de apă din sudul Elveţiei, iar nutrienţii din surse relativ oligotrofe ar putea să afecteze metabolismul locuitorilor din vecinătatea zonelor poluate.
   De asemenea, s-a evidenţiat şi conţinutul lucrării „Să deprindem, într-o lună, obiceiurile de viaţă sănătoasă. Un curriculum sănătos de obiceiuri pentru copii“ (dr. Lindsey Wiesner şi colab., SUA), în care s-au prezentat rezultatele benefice ale şcolilor de vară unde se predau elevilor cursuri elementare de alimentaţie sănătoasă. Programul se întinde pe patru săptămâni, cu activităţi zilnice şi lecţii interactive despre deprinderile şi obiceiurile sănătoase de viaţă şi alimentaţie, în fiecare zi petrecută la şcoală, la locul de muncă, dar şi în timpul de odihnă. Progresul studenţilor se monitorizează prin câştigarea de puncte, pe parcursul unui an.
   Participarea românească a constat nu doar în două lucrări expuse, ci şi prin prezenţa dr. Aurelian Udriştioiu (Tg. Jiu) în conducerea sesiunii „Sănătatea mediului, securitatea în muncă şi alte aspecte. În prima lucrare amintită, „Prediabetul la pacienţii cu schizofrenie“, autorii – dr. Petru Ifteni, dr. Victoria Burtea şi prof. dr. Liliana Rogozea (Universitatea „Transilvania“ din Braşov) – au ajuns la concluzia că pacienţii care suferă de schizofrenie au un risc crescut de a fi supraponderali sau de a avea diabet zaharat, nu doar din cauza comportamentelor nocive (fumat, dietă), dar şi a efectelor cardiometabolice ale tratamentului antipsihotic. În cea de-a doua lucrare, „Măsurători de elemente minerale şi metale grele din celule ale părului prin ICP-spectrometria de masă“, dr. Aurelian Udriştioiu (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu), conf. dr. Manole Cojocaru (Universitatea „Titu Maiorescu“ Bucureşti) şi conf. ing. Florin Mitu (Mecro System, Bucureşti) au comunicat posibilitatea de a identifica nivelurile intracelulare de elemente minerale nutritive (Ca, Mg) şi oligoelemente (Cu, Zn, Al, Pb, Hg), măsurate prin spectrometria de masă, la persoanele aparent sănătoase, cu o stare nutriţională bună. Rezultatele acestei cercetări de laborator au demonstrat faptul că mediul de viaţă al locuitorilor, concentraţiile de elemente minerale în alimente, apă sau băuturi se regăsesc în celulele din firul de păr, în concentraţiile în care au fost în toate celulele corpului, în ultimele două luni.
   Finalul congresului a venit cu convingerea că ideile dezbătute şi semnalele de alarmă lansate ştiinţific îşi vor aduce contribuţia la o schimbare de concepţie asupra modului de trai, precum şi la implicarea mai mare a factorilor responsabili în sănătatea publică – naţională şi globală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC