Newsflash
Diverse

Rolul alimentației în bolile digestive

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - dec. 15 2016
Rolul alimentației în bolile digestive
     Problematica patologiei digestive nu este tratată la nivel european cu aceeași preocupare și responsabilitate ca bolile cardiovasculare și metabolice. Atenția acordată unui domeniu patologic determină alocarea de fonduri pentru cercetare, prevenție și combatere. Dacă bolile digestive sunt tratate ca având un impact socio-economic mai redus, diagnosticul și combaterea lor vor rămâne subfinanțate.
     Marți, 6 decembrie, s-a desfășurat la Bruxelles primul summit dedicat sănătății digestive, la care au participat cca 100 de „jucători” pe scena politicii de sănătate digestivă. Programul științific a implicat nu doar medici, ci și oficiali ai autorităților europene cu preocupări în managementul sănătății, reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale, organizații de pacienți și ai unor asociații și societăți gastroenterologice.
     După deschiderea asigurată de profesorul Manfred Manns (Germania), președintele în funcție al Uniunii europene de gastroenterologie (UEG) și de Thierry Ponchon (Franța), președintele comitetului de afaceri publice al UEG, au fost susținute în tempo alert mai multe prezentări, intercalate de discuții, cu accent pe necesitatea conștientizării nevoii de a identifica și combate bolile digestive.
     În continuare, Maria Vidal-Ragout (Spania), șef de unitate în cadrul Directoratului de sănătate al Directoratului de cercetare și inovație al Comisiei Europene, a prezentat ce și cum finanțează Comisia Europeană cercetările în sănătatea digestivă. Apoi ministrul sănătății din Slovacia, reprezentând președinția Consiliului Europei, a vorbit despre prioritățile în sănătate ale țării sale și ale Europei. Un analist a prezentat aspecte de sustenabilitate financiară a programelor de sănătate, subliniind necesitatea unor programe realiste. Profesorul Manns a revenit la microfon pentru a prezenta aspecte legate de patologia hepatică, de la alcoolism la transplantul de ficat. S-au mai discutat aspecte privind sănătatea alimentației, rolul alimentației în bolile digestive cu exemple privind bolile inflamatorii intestinale. Nutriția copilului a fost o altă temă importantă din program.
     Mai multe lucrări au dezbătut cancerul colorectal, de care mor și acum 200.000 de oameni pe an în Uniunea Europeană. S-a subliniat, de către vorbitori din Belgia și Olanda,  răspunsul slab la programele naționale de prevenție și implicarea liderilor politici, dându-l exemplu pozitiv pe Obama, s-a proiectat de două ori diapozitivul cu profilaxia în Europa unde lipsesc datele din România (noi am avut doar program de fezabilitate!). Impresionantă a fost prezentarea Petrei Thomas (Germania), care a vorbit despre modul de conștientizare a profilaxiei cancerului colorectal, pornind de la exemplul personal – la 30 de ani avea cancer de colon cu metastaze hepatice și pulmonare – vorbind despre acest lucru cu dezinvoltură și responsabilitate, într-o engleză perfectă. A fost cea mai aplaudată. Conf. dr. Sorin Barbu de la UMF din Cluj-Napoca a vorbit despre depistarea precoce a cancerului pancreatic, ca reprezentant al Asociației europene de cancer al tractului alimentar.
     Ultima parte a reuniunii a fost dedicată posibilităților de colaborare în cadrul programului Orizont 2020 și planul prospectiv al UEG până în 2040. Profesorul Clom OʼMorain (Irlanda), fost președinte al UEG, a subliniat în expunerea sa necesitatea implicării tuturor factorilor decizionali. A fost o reuniune utilă, stimulantă, iar de-acum să așteptăm consecințele practice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe