Newsflash
Diverse

Românii la Congresul mondial antifumat

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - apr. 13 2018
Românii la Congresul mondial antifumat
    În perioada 7–9 martie, orașul Cape Town, din Africa de Sud, a reunit un număr impresionant de lideri și experți recunoscuți pentru dedicarea pe care au avut-o de-a lungul anilor pe frontul antifumat. Cei peste trei mii de participanți din o sută de țări au dezbătut pentru trei zile, în cadrul Congresului mondial antifumat (World Congress on Tobacco or Health), teme importante din panoplia luptei antifumat, actualizând informația la nivelul anului 2018. Un congres de o asemenea anvergură a adus o multitudine de noutăți, care au permis o reciclare la nivelul progreselor realizate de lupta antifumat pe mapamond.
    Precongres, în mod tradițional, au avut loc câteva cursuri interesante, cu teme precum: „Instruire în domeniul controlului tutunului pentru jurnaliștii africani”, „Analizarea datelor globale de supraveghere a tutunului prin intermediul Epi Info”, „Impactul economic în politicile de control al tabagismului” etc. Au fost unele sesiuni extrem de atrăgătoare prin oferta științifică realizată. Am remarcat, de exemplu, analize de profunzime realizate la simpozioane precum: „Finanțarea, alocările de resurse și costurile de acțiune versus inacțiune pentru implementarea integrală a FCTC (Framework Convention on Tobacco Control) al OMS”, „Etică în cercetarea în domeniul sănătății”, „Monitorizarea respectării unei legi fără fumat și depășirea obstacolelor în conformitate cu legea fumatului în locațiile din domeniul spațiilor sociale”, „Cercetarea pentru informarea dezvoltării și punerii în aplicare a politicilor și intervențiilor în domeniul tutunului” etc.
    Dintre simpozioanele organizate în cele trei zile de congres l-aș sublinia pe cel desfășurat sub egida OMS și al European Respiratory Society (ERS), intitulat „Inovațiile și oportunitățile OMS pentru îmbunătățirea scalei de încetare a tabagismului: Recomandările OMS și experiența în diferite țări a proiectului comun OMS–ERS”, unde s-au discutat recomandările și instrumentele tehnice utilizabile pentru consilierea de scurtă durată în medicina primară, pe „quit line” și prin programele pe telefoanele mobile. Au împărtășit din experiența lor reprezentanți din țări precum Elveția, Grecia, Japonia, Thailanda, India și Uruguay.
Nu au scăpat privirii critice a participanților nici cele mai recente strategii de promovare a industriei tutunului, legate de țigara electronică sau tutunul încălzit. O manifestare pe tema efectelor asupra sănătății și modelele de utilizare a țigării electronice a disecat, rând pe rând: modul în care este folosită țigara electronică în 13 țări; noutățile aduse de studiul „Global Youth Tobacco Survey 2012–2015”; impactul produselor de tutun încălzit în Italia; modul în care se poate prezice folosirea țigării electronice și trecerea la țigara convențională în rândul tinerilor din Marea Britanie; impactul țigărilor cu arome asupra inițierii și adicției nicotinice la adolescenții din Brazilia; modul în care țigara electronică versus tutunul convențional determină fumatul sau consumul de vaporizatoare.
    Un subiect la fel de interesant ca abordare a fost detaliat în cadrul unei întâlniri dedicate evaluării impactului pe sănătatea populației a taxării tutunului, unde s-au expus consecințele măririi taxării în Ucraina, politicile de control al tutunului în Africa de Sud, impactul taxării în Argentina, Kenya și interferența politicilor de control cu diminuarea plăcerii de a fuma.
    Industria tutunului a fost și ea pusă sub lupa experților care au participat la simpozionul „Tactica industriei tutunului – expunerea acesteia și contracararea ei”. În acest context s-au privit, rând pe rând, tacticile aplicate în țări precum: Bangladesh, Finlanda, Brazilia, Vietnam și Turcia. S-a reluat, într-o altă întâlnire, discuția pe o tematică mai veche („Jocul final – Căi de a transforma viziunea în realitate”), unde efectele politicilor de control al tabagismului au fost expuse prin prelegerile unor experți din SUA, India, Noua Zeelandă, Australia și Irlanda.
    Pentru prima dată, prezența românească nu s-a rezumat doar la cele șapte postere prezentate, care au marcat progresele luptei antifumat de la noi din țară. În premieră absolută, la acest congres a fost inclus în program și un simpozion românesc intitulat: „Progresul spectaculos în domeniul politicilor de control al tutunului – cele mai bune practici de dezvoltare ale României, prin crearea de parteneriate și cooperarea pe scară largă”. În acest cadru, s-au expus, succesiv, lucrări precum: „Strategiile construite de societățile medicale și coaliția academică în controlul tabagismului” (Florin Mihălțan); „Angajamentul guvernamental de nivel înalt în controlul tutunului – un posibil manual de utilizare” (Vlad Vasile Voiculescu); „Dezvoltări legislative și politice în controlul tabagismului” (Bianca Băluță) și „Tobacco control advocacy – între teorie și practică” (Ramona Brad).
    La congres a participat, ca invitat, și magnatul Bloomberg, un sprijinitor permanent și sponsor fidel al tuturor activităților antifumat în lume și un dușman de temut pentru industria tutunului. Prezent atât la deschidere, cât și la momentul decernării premiilor, acest luptător constant împotriva panepidemiei care se cheamă tabagism a fost aplaudat la scenă deschisă.
    Cape Town s-a dovedit o gazdă primitoare și prietenoasă pentru delegațiile din toată lumea, oraș care, deși a suferit din plin impactul schimbărilor climatice generate de intervenția intempestivă umană (resurse de apă potabilă drămuite, într-o zonă în care nu a plouat de trei ani), a reușit să supraviețuiască vicisitudinilor vremii.
    La sfârșitul congresului au fost elaborate o serie de documente importante care pot ritma pe viitor noile politici aplicabile în lume, printre care și declarația „World Congress on Tobacco or Health 2018”, cu unsprezece recomandări ce pot determina strategiile de control al tabagismului în toate țările de pe mapamond.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe