Newsflash
Diverse

Sănătatea cuplului şi alăptarea

de Georgeta MUŞAT - nov. 23 2012
Sănătatea cuplului şi alăptarea
   La 26 octombrie a.c., Biblioteca Academiei Române a găzduit a doua ediţie a conferinţei „Zilele sănătăţii cuplului – Zilele alăptării“. Având ca temă „Un nou concept de îngrijire“, evenimentul organizat de Asociaţia „Totul pentru Tine şi Copilul Tău“ (ATTCT) face parte din campania mondială de susţinere a alăptării şi constituie o abordare cuprinzătoare a miracolului naşterii şi alăptării din perspective multiple, ţinând de actul medical, de legislaţia aferentă, dar şi de conceptele, tradiţiile şi spiritualitatea neamului românesc.
   Conferinţa a reunit profesionişti din varii domenii de activitate: medical, juridic, istoric, teologic, psihologic, într-o dezbatere complexă privind dificultăţile cu care se confruntă atât proaspetele, cât şi viitoarele mame, precum şi furnizorii de servicii medicale, oferind informaţii de ultimă oră asupra progreselor înregistrate în medicină şi cercetare, dar atrăgând şi atenţia asupra numărului îngrijorător de mare al mamelor care aleg să nu îşi alăpteze bebeluşii, nefiind informate corespunzător. Evenimentul a facilitat dezbaterea unor aspecte legate de pregătirea naşterii, îngrijirea nou-născutului şi dificultăţile alăptării, promovând soluţii de susţinere pentru viitoarele şi proaspetele mame.
   În deschidere, semnatara acestor rânduri a făcut o trecere în revistă a celor şapte conferinţe de sprijin pentru alăptare organizate de ATTCT în perioada 2003–2012 („Managementul alăptării în primele 14 zile“ – la Bucureşti, Iaşi, Buzău, Baia Mare, Arad – şi „Zilele alăptării“ – la Bucureşti). Prof. dr. Gheorghe Peltecu a evidenţiat tendinţele de alegere sau recomandare a metodelor de naştere, factorii care le influenţează, precum şi posibila evoluţie viitoare a acestor tendinţe, analizând multiplii factori care pot influenţa decizia de naştere (medicali, culturali, manageriali), iar dr. Mariana Buzea a prezentat în detaliu infecţiile bacteriene, evidenţiind importanţa muncii în echipă (specialist clinic în alăptare, obstetrician, neonatolog, microbiolog, epidemiolog) şi managementul acestor condiţii medicale grave.
    Aşa cum a remarcat dr. Nicoleta Calomfirescu, alăptarea este primul pas făcut în prevenţia bolilor cardiovasculare, iar dr. Anca Panaitescu a relevat aspecte noi şi interesante ale cercetării, vorbind despre modificările structurale şi chimice de la nivelul creierului, induse de experienţa sarcinii şi a maternităţii asupra comportamentului matern şi patern. Psih. Aura Isac a detaliat evoluţia psihologică a copilului, iar dr. Beata Acs a menţionat câteva soluţii de prim-ajutor pentru salvarea vieţii acestuia în situaţii de urgenţă.
   Despre spiritualitatea artei moşitului şi misiunea moaşei de neam în comunitatea românească a făcut un scurt istoric conf. univ. Rodica Ursu, iar Alexandru Truşcă, teolog, a readus în memoria participanţilor tradiţiile româneşti pentru iniţierea creştină a nou-născutului, sfânta taină a botezului, taina mirungerii şi a împărtăşaniei, elemente de maxim interes pentru orice familie care consideră necesari paşii încreştinării ortodoxe a copiilor.
   Şi în acest an, Barbara Wilson Clay (SUA), specialist în alăptare, a salutat iniţiativa conferinţei ATTCT, menţionând că 2012 reprezintă anul iniţiativei „Spital prieten al copilului“ şi celor zece paşi implementaţi în maternităţi, care au creat o reală îmbunătăţire a ratei alăptării pretutindeni în lume, facilitând un start bun pentru mamele şi nou-născuţii alăptaţi.
   Dr. Cornelia Angelica Dumitrescu-Noica a venit în întâmpinarea gravidelor şi tinerelor mame cu remedii homeopate pentru sarcină, naştere şi alăptare, iar dr. Ionuţ Băcanu a vorbit despre beneficiile produselor naturale în creşterea sănătoasă şi armonioasă a copilului.
   Av. Bogdan Grosu a explicat reglementările juridice şi aplicaţiile practice privind sarcina şi alăptarea, iar în workshopul „Alăptarea – un privilegiu, nu o obligaţie“, am enumerat strategiile privind managementul susţinerii alăptării pentru copiii prematuri, fiind binecunoscut faptul că, deşi beneficiile laptelui matern sunt clar dovedite, adesea mamele şi sugarii lor prematuri nu beneficiază de ele, principalele riscuri fiind reprezentate de încetarea timpurie a alăptării şi de morbiditatea asociată nealăptării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe