Newsflash
Diverse

Sănătatea mintală și psihiatria democratică

de Dr. Mircea DRĂGAN - apr. 11 2016
Sănătatea mintală și psihiatria democratică
     La sediul Ministerului afacerilor sociale, sănătății și  drepturilor femeilor din Paris a avut loc, la 17 martie, conferința „Sănătatea mintală în Franța și în lume; perspective și inovații“, desfășurată sub patronajul ministrului afacerilor sociale și al sănătății, Marisol Touraine.
     Conferința a debutat cu discursul lui Ségolène Neuville, secretar de stat pentru problemele persoanelor cu handicap și lupta contra excluziunii sociale, care a vorbit despre experiența Franței în lupta contra maladiei mintale. Ea a subliniat că sistemul francez de psihiatrie încă este centrat pe modelul instituțional, cu un număr mult prea mare de paturi de spital comparativ cu alte state dezvoltate și o demografie medico-socială inegală și inechitabilă între centrele urbane și cele rurale, precum și între diferitele departamente. A mai arătat că guvernul francez caută soluții de ameliorare a acestei situații, una dintre ele vizând centrarea nu pe modelul instituțional, ci pe persoană și pe mediul său de viață. Mijloacele utilizate sunt: dezinstituționalizarea, echipele mobile, centrele de criză din spitalele generale, centrele comunitare de sănătate mintală, munca în echipă, activitatea în rețea a tuturor actorilor sociali, implicarea utilizatorilor în sănătatea mintală – familii, foști și actuali pacienți, apropiați ai lor, binevoitori și sponsori. 
     Dr. Shekhar Saxena, directorul Departamentului de sănătate mintală al Planului de acțiune în sănătatea mintală 2013–2020 al OMS, a evidențiat importanța cercetărilor efectuate de-a lungul timpului de Centrul de cercetări al OMS (CCOMS) din Lille, pentru progresul în sănătatea mintală a populației de pe întreg globul și a subliniat prioritățile departamentului pe care el îl conduce la Geneva.
     Deputatul francez Denys Robiliard a evidențiat faptul că pe teritoriul Franței există mari disparități în ceea ce privește modul de abordare a îngrijirilor în sănătatea mintală. În unele localități, consiliile locale, cele care cunosc cel mai bine situația sunt active și în parteneriat permanent cu medicii, familiile pacienților și ceilalți actori sociali, în timp ce în altele întreaga activitate este încă îndreptată către spitalele de psihiatrie. Cu toate că legislația franceză privitoare la drepturile pacienților s-a îmbunătățit, legea singură nu este suficientă, a arătat deputatul. Toți actorii sociali trebuie să înțeleagă că sănătatea mintală este un bun al tuturor cetățenilor și este nevoie de o continuă îmbunătățire a activităților comune în rețea.
     Bernard Jacob, coordonatorul proiectului federal al reformei în sănătatea mintală din Belgia a prezentat pe scurt progresele înregistrate în țara sa, subliniind încă de la început că Belgia este o federație statală cu trei limbi, trei culturi și trei mentalități colective, ceea ce face ca la Bruxelles lucrurile să nu se vadă la fel ca la Paris. A fost nevoie de negocieri și adaptări ca lucrurile să poată fi în comun acceptate.
     Răspunzând ușor malițios unei mai vechi întrebări a psihiatrului Jean-Luc Roelandt, șeful CCOMS din Lille, Bernard Jacob a afirmat că în ultimii doi ani, în Belgia, peste o sută de paturi de spital din psihiatrie s-au închis. Modelul belgian cuprinde câteva măsuri ce fac parte din planul de acțiune al OMS: dezinstituționalizare care să țină cont de situația zonală și locală; înființarea unor compartimente de 10–12 paturi de psihiatrie în spitalele generale; diminuarea spitalizărilor la un minimum posibil, cu preluarea imediată a cazurilor în sistemul ambulatoriu; asocierea medicilor generaliști în activitatea de depistare precoce a maladiilor mintale și de comportament; asocierea psihologilor clinicieni cu medicii generaliști; realocarea bugetelor aferente paturilor de spital închise către centrele comunitare și echipele mobile; organizarea echipelor mobile pe două paliere – de criză și pentru pacienții cronici aflați la domiciliu sau în apartamente terapeutice; salarizare unitară pentru personalul realocat în centrele comunitare din spitalele unde s-au închis paturi.
     A urmat intervenția, prin Skype, a doctorului Roberto Mezzina, directorul CCOMS din Trieste, un vechi prieten al României, continuator al reformei italiene „Psihiatria democratică“ începută de Franco Basaglia la Gorizia și apoi la Trieste. Mezzina a prezentat pe scurt modelul italian de dezinstituționalizare, care refuză cultura vechilor forme azilare cauzatoare de hospitalism și are ca țintă: integrarea pacienților în comunitățile terapeutice bazate pe activități de reinserție din cooperativele sociale special concepute; sectorizarea îngrijirilor, pentru a facilita accesul rapid la cele mai bune îngrijiri; promovarea constantă a drepturilor omului.
     În locul paturilor din marile spitale de psihiatrie, modelul italian presupune existența unor mici unități cu cel mult 15 paturi în spitalele generale, centre de zi, unități locative în comunitate, la care sunt asociate ONG-uri. Comparativ cu anii ’80, rata suicidului a scăzut de la 8,5 la sub 5 la 100.000 de locuitori. Povara familiilor care au un membru cu probleme mentale a scăzut prin organizarea centrelor de criză, activitatea în echipe terapeutice multidisciplinare, alocarea prin negociere a bugetelor pentru servicii comunitare, organizarea de asociații ale familiilor și pacienților.
     Partea a doua a conferinței a fost una a împărtășirii experiențelor trăite de foști pacienți care în prezent susțin concret conceptul de empowerment (democrație psihiatrică și concetățenie) prin activitatea lor, care a devenit o profesie remunerată.
     Un duplex extrem de inspirat a fost realizat prin intervenția simultană la microfon a lui Philippe Maugiron, mediator în sănătate mintală la Centrul hospitalier „Stainte-Anne“ Paris și a psihiatrei Guylaine Cloutier, formatoare de mediatori în sănătate mintală în cadrul organizației de luptă contra stigmatizării și pentru reabilitare psihosocială din Québec, Canada. Ei au descris asemănările și deosebirile cu privire la organizarea acestei activități în Franța și Canada francofonă, arătând că a fi un fost bolnav mintal, fost stigmatizat social, dependent de substanțe, care a experimentat trăirile psihotice și excluderea poate fi un atu important în înțelegerea celor care sunt în prezent în situații similare.
     Mediatorii sunt un exemplu de reușită terapeutică și personală, făcând ca această activitate remunerată să își găsească justificarea socială și aplicarea oriunde există pacienți psihiatrici care nu au conștiința bolii, se opun reinserției, tratamentelor și ajutorului. Mediatorii pot activa în centre medico-sociale, pe lângă cei fără domiciliu care trăiesc pe stradă, în grupurile de consumatori de droguri sau alcool, la bolnavii excluși care trăiesc în condiții de precaritate.
     Un ultim discurs al unui reprezentant al reușitei în empowerment a fost cel al englezului David Crepaz-Keay, care activează la London Mental Health Foundation. El nu s-a ferit să povestească trăirile sale din perioada când era bolnav, cum auzea voci imperative, cum și-a pierdut serviciul și familia ajungând în stradă, ce diagnostic greu a trebuit să accepte și cum a trebuit să lupte cu simptomele și cu adicția supraadăugată. Un bipolar ușor logoreic, plin de umor, cu un discurs logic excelent. El a pledat pentru unificarea experiențelor grupurilor de foști pacienți, astfel încât, alături de sistemul medical și social, mediatorii în sănătate mintală să contribuie la destigmatizarea și reabilitarea celor afectați de tulburări mintale.
     A fost o zi reușită de împărtășire a experiențelor, care a demonstrat cât de important este să comunici în sfera sănătății mintale și cum pot fi utile modelele imaginate în diferite colțuri ale lumii, din Argentina până în Canada, în Europa, sau în Africa. Este nevoie de imaginație, dorință,  tenacitate, știința de a face și utilizarea la maximum a mijloacelor disponibile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe