Newsflash
Diverse

Săptămâna Internațională a Testării HIV în România începe astăzi

de Florentina Ionescu - nov. 23 2020
Săptămâna Internațională a Testării HIV în România începe astăzi

Asociația Română Anti-SIDA anunță că participă la prima ediție a Săptămânii Internaționale a Testării HIV.

Astfel, în perioada 23-29 noiembrie 2020, ARAS - Asociația Română Anti-SIDA, membră a Coaliției Plus, organizează prima ediție a Săptămânii Internaționale a Testării HIV în România, se arată într-un comunicat de presă remis redacției Viața Medicală. Organizatorii anunță că 700 de persoane vor putea face testul HIV, gratuit, la domiciliu, folosind un autotest.

Logo SIT - fundal alb

Săptămâna Internațională a Testării HIV, se desfășoară între 23 și 29 noiembrie, iar organizatorii precizează că evenimentul este o campanie care își propune sensibilizarea publicului larg și a persoanelor vulnerabile cu privire la problematica testării HIV, un prim pas împotriva acestei epidemii.

În cadrul acestei prime ediții, ARAS, în parteneriat cu Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, derulează un proiect-pilot de autotestare în întreaga țară, cu scopul de a crește accesul la testare HIV pentru toate categoriile de populație, astfel încât cât mai multe persoane să-și cunoască statutul serologic, să înceapă tratamentul corepunzător, contribuind la stoparea transmiterii.

Key visual - fara logos

Datorită sprijinului oferit de Coaliția Plus, 700 de persoane se vor putea testa la domiciliu folosind un autotest HIV, pe care ARAS îl va trimite gratuit, prin curierat rapid. Pentru că protecția rămâne cel mai eficient mod de a preveni HIV, autotestul va veni însoțit și de prezervative, oferite gratuit de Durex România, partener ARAS în campaniile de prevenire și testare HIV.

Creșterea accesului la testare HIV

În ciuda progreselor realizate în ultimii ani, accesul la testare și diagnosticarea precoce rămân o problemă în majoritatea țărilor lumii, precizează ARAS în același comunicat de presă. Aproape 50% dintre cazurile nou-descoperite anual în România sunt diagnosticate târziu, deja în faza de SIDA – conform datelor prezentate în rapoartele naționale 2015-2019, realizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România - INBI „Prof. Dr. Matei Balş”.

„Testarea este un prim și important pas în controlarea infecției cu HIV/SIDA și în stoparea ei. Depistarea precoce prezintă numeroase avantaje, mai ales pentru individ, acesta putând avea acces la servicii medicale specializate, dar și pentru societate în general. Un pacient diagnosticat timpuriu va putea ajunge mai repede la o încărcătură virală nedetectabilă și astfel el nu mai transmite virusul. Autotestul HIV permite oricui să se testeze, inclusiv în vremuri de pandemie”, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI „Prof. Dr. Matei Balș”.

Pandemia determinată de COVID-19 a afectat puternic și domeniul HIV, în special accesul la testare, care a scăzut dramatic: în primele 6 luni ale lui 2020 s-au realizat cu 75% mai puține teste HIV decât în aceeași perioadă a anului trecut. (1)

„Autotestul a devenit în prezent o necesitate, mai ales în contextul actual determinat de Coronavirus, când testarea a scăzut la nivel național. Prin acesta putem asigura accesul la testare HIV ușor și mai ales în siguranță pentru oricine dorește să se testeze, indiferent de localitate sau de perioada zilei”, spune Mihai Lixandru, coordonatorul Săptămânii Internaționale e Testării – ARAS.

Situația este și mai alarmantă în cazul persoanelor cu risc crescut de infectare, cum sunt bărbații care fac sex cu bărbați (BSB), consumatorii de droguri injectabile (CDI), lucrătorii sexuali și persoanele transgender. În România, în 2019, 24% dintre cazurile nou diagnosticate au fost înregistrate în rândul BSB și 11% în rândul CDI. (2)

Stigmatizarea și discriminarea categoriilor sus-menționate este o realitate în România anului 2020 și nu face decât să scadă și mai mult accesul acestor persoane la testare și la tratament.

„HIV și hepatitele virale nu sunt o fatalitate, iar testarea este primul pas, esențial, către începerea tratamentului și stoparea transmiterii. Dar este inutil să vorbim despre eliminarea HIV dacă nu creștem accesul la testare exact acolo unde sunt cele mai multe cazuri: în comunitățile marginalizate, cu vulnerabilități multiple și fără servicii medicale și sociale”, adaugă Mihai Lixandru, ARAS.

Testarea comunitară – o soluție

Coaliția PLUS, împreună cu ARAS și toți membrii ei, susțin și cer recunoașterea și implementarea la nivel național, dar și internațional a testării comunitare, adică testării făcute de și pentru membrii comunităților vulnerabile.

Altfel spus, persoane din comunități afectate, care au urmat o formare pentru realizarea testării și consilierii pre- și post-test, efectuează testul în rândul membrilor comunității, eliminând astfel barierele discriminării și deschizând accesul la testare pentru populațiile cel mai marginalizate, care sunt în centrul unei epidemii dinamice. Testarea comunitară are scopul de a testa mai mult, dar și mai țintit, cu un bun impact asupra incidenței.

„Complementară testării făcute de personalul medical, în cadrul sistemelor clasice de sănătate, testarea comunitară practicată de asociațiile noastre, în centre sau pe teren, crește încrederea și dialogul cu comunitățile marginalizate, fiind total lipsită de judecăți și critici de orice fel. Testarea comunitară este extrem de eficientă și acest lucru a fost demonstrat de toate asociațiile membre ale rețelei Coaliției PLUS. Astăzi, cerem ca testarea comunitară să fie recunoscută și susținută oficial în toate țările lumii, să fie implementată în toate comunitățile și să acopere întreaga populație. Doar așa vom reuși să punem capăt epidemiilor”, declară prof. Hakima Himmich, Președintă a Coaliției PLUS.

Obiectivele luptei împotriva HIV/SIDA la nivel mondial

Împreună cu țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, România s-a angajat ca, până în 2020, să atingă țintele stabilite la nivel mondial prin acordul UNAIDS 90-90-90. Cei trei „90” se traduc astfel: 90% dintre persoanele infectate cu HIV să fie diagnosticate; dintre acestea, 90% să beneficieze de terapie ARV; iar dintre cele aflate sub tratament, 90% să ajungă la o încărcătură virală nedetectabilă, ceea ce duce la scăderea riscului de transmitere.

Deoarece infecția cu HIV este o problema globală de sănătate publică, UNAIDS și-a propus ca obiectiv stoparea răspândirii HIV până în 2030. Acest lucru ar fi posibil doar dacă toate statele lumii ar face eforturi constante pentru prevenire și tratament: www.unaids.org/en/resources/909090.


Notă autor:

1. Conform raportului național „Evoluția infecției HIV/SIDA în România – 30 iunie 2020”, realizat de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România - INBI „Prof. Dr. M. Balş”.
2. Conform raportului național „Evoluția infecției HIV/SIDA în România – 31 decembrie 2019”, realizat de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România - INBI „Prof. Dr. M. Balş”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe