Newsflash
Diverse

Sărbătoare pentru medicina de familie

de Dr. Cătălina PANAITESCU - iul. 25 2014
Sărbătoare pentru medicina de familie
   Cea de-a 19-a ediţie a conferinţei Wonca Europe, care s-a desfăşurat între 2 şi 5 iulie la Lisabona, s-a dovedit a fi, anul acesta, un eveniment cumva deosebit faţă de ediţiile anterioare. Poate vecinătatea cu locul de unde navele lui Vasco da Gama au plecat cândva în necunoscut, poate briza oceanului pătrunzând de-a lungul estuarului, cu izul sărat, purtător de nostalgii ale depărtărilor, sau poate că numai problemele cu care se confruntă în pre­zent asistenţa medicală primară i-au inspirat pe organizatori în alegerea temei conferinţei: „Noi drumuri în medicina de familie“. Cu o participare impresionantă, din peste 70 de ţări, depăşind cu mult graniţele Europei, manifestarea a avut un program structurat pe patru mari domenii: inovaţia în asistenţa medicală primară, noua generaţie de medici de familie, asistenţa medicală personalizată şi compre­hen­sibilă şi managementul cunoştintelor medicale.
   Medicii de familie sunt dintotdeauna în prima linie a sistemelor de  sănătate şi, ca urmare, au de a face zilnic cu situaţii care nu sunt menţionate în literatura medicală de specialitate: de exemplu, pacienţi cu simptomatologie la debut, încă neorganizată într-un cadru patognomonic clar sau pacienţi cu multimorbidităţi, excluşi, de regulă, din marile studii clinice pe care se sprijină medicina bazată pe dovezi. Poate că ar fi mai potrivite dovezile bazate pe practica medicală de zi cu zi şi de aceea este nevoie de inovaţie în medicină, inclusiv în cea de familie, a fost unul din mesajele conferinţei.
   Beneficiind de noua tehnologie, care facilitează comunicarea, tinerii medici de familie dobândesc mai uşor, azi, înţelegerea asupra a ceea ce înseamnă comunitate globală. Capcanele globalizării sunt însă mai uşor de identificat de medicii de familie cu experienţă, aşa încât dialogul între generaţii trebuie încurajat, cu avantaje pentru ambele părţi. Un alt mesaj a fost acela că provocarea medicului de familie şi arta acestei specialităţi constau în centrarea pe pacient, şi nu pe boală, în depăşirea tentaţiei de a efectua o anamneză tip interogatoriu, axată pe fapte esenţiale, şi în concentrarea pe un anumit tip de dialog, la sfârşitul căruia pacientul să se simtă mulţumit că a putut împărtăşi medicului său simptomele şi preocupările legate de ele. Într-un domeniu atât de vast şi de comprehensiv cum este medicina deMonumentul descoperirilor, dedicat marilor exploratori portughezi, la care face aluzie motto-ul conferinţei Wonca Europa 2014 familie, actualizarea cunoştinţelor presupune un arsenal bine pus la punct de tehnici de căutare şi de selectare a informaţiei, nu întotdeauna strict medicale.
   Am salutat prezenţa la eveniment a medicilor de familie români, prezentările de cazuri şi de postere, ale căror subiecte dovedesc apetitul lor pentru cercetare. Temele abordate s-au referit la: infecţiile de tract respirator, particularităţile îngrijirii prematurilor în practica medicului de familie, cancerul bronhopulmonar (cu participare din partea Grupului Respiro, grup de excelenţă în asistenţa medicală primară a bolilor respiratorii, ce îşi desfaşoară activitatea sub egida Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi a Centrului Naţional de Studii pentru Medicina Familiei), rezultatele implicării medicilor de familie în vaccinarea împotriva infecţiei cu rotavirus, utilizarea ecografiei Doppler în cabinetul medicului de familie pentru screening-ul tumorilor hipervascularizate sau ca metodă de diagnostic precoce al infecţiei cu virus Epstein-Barr sau cu citomegalovirus la copii şi adolescenţi, activitatea Grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. O prezenţă activă a României a existat şi în cadrul evenimentelor organizate în cadrul Grupului Vasco da Gama, dedicat sprijinirii rezidenţilor şi tinerilor medici de familie.
   Schimbările care au loc în lume au efect şi asupra calităţii şi siguranţei îngrijirilor medicale, iar subiectele conferinţei Wonca din acest an au reflectat preocuparea medicilor de familie în legătură cu acest lucru. Nu s-au oferit soluţii, ci s-au recomandat direcţii, astfel încât fiecare medic de familie, întors acasă, să poată deveni, în felul său, un deschizător de drumuri. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe