Newsflash
Diverse

Şcoala de iarnă pentru pneumologi

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 16 2015
Şcoala de iarnă pentru pneumologi
La Casa „Schuller“ din Mediaş s-a desfăşurat, la 13 decembrie 2014, a zecea ediţie a „şcolii de iarnă“, girată de Societatea Română de Pneumologie. De data aceasta, tema manifestării a fost: „Infecţiile de căi respiratorii joase – particularităţi de diagnostic şi tratament“.
Paleta abordărilor lectorilor veniţi din cinci centre universitare a fost extrem de diversificată. S-au trecut în revistă pneumoniile comunitare şi ghidurile internaţionale (Florin Mihălţan), prilej cu care s-au analizat modalităţile de influenţare a destinului unui pacient prin complianţa medicilor la protocoale şi s-au găsit argumente motivate în favoarea reducerii riscului de mortalitate şi complicaţii din viaţa pacienţilor cu infecţii severe respiratorii.
O altă temă de actualitate – astmul şi sarcina (Ruxandra Ulmeanu) – a permis disecarea factorilor care pot influenţa o sarcină şi modul cum poate contribui medicaţia de control a astmului chiar şi în ceea ce priveşte controlul riscului de infecţii pentru mamă şi făt.
„Tratamentul antibiotic al exacerbărilor acute din BPOC“ (Dorin Vancea) a punctat modul în care exacerbarea poate influenţa evoluţia bolnavului cu astfel de obstrucţie respiratorie cronică şi consecinţa pe care o poate avea o schemă corectă de antibiotice asupra ratei de vindecare a acestor pacienţi.
Nu lipsită de interes a fost şi expunerea „Reabilitarea pulmonară în exacerbările BPOC“ (Cristian Oancea), unde prezentatorul a demonstrat convingător care este rolul unui program corect de reabilitare precoce în prevenirea şi reducerea exacerbărilor din BPOC. Tabloul despre această boală a fost completat cu o trecere în revistă a actualităţilor în diagnosticul şi tratamentul exacerbărilor infecţioase în BPOC (Gabriela Jimborean).
De cu totul altă factură a fost expunerea: „Interrelaţia dintre infecţiile de tract respirator superior şi cele de tract respirator inferior“ (Edith Ianoşi) unde s-a oglindit în mod convingător impactul şi interrelaţia afecţiunilor infecţioase din sfera ORL cu cele de la nivelul tractului bronşic. Nu s-a neglijat nici fumatul ca factor de risc şi agravare a infecţiilor respiratorii (Corina Mărginean), poate mai puţin cunoscut de medicii români, nici eficienţa unor medicaţii din sfera bronhodilatatoarelor, a corticoizilor topici, combinaţiilor dintre acestea şi corticoizii inhalatori, respectiv a eubioticelor.
 Tema aleasă pentru 2014 a fost una care a răspuns cererilor audienţei interesate de impactul acestor infecţii, într-o perioadă când în ţara noastră tocmai se înregistra o creştere importantă a prevalenţei respectivelor afecţiuni. Regularitatea şi constanţa acestor întâlniri permit o disciplinare diagnostică şi terapeutică a practicianului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe