Newsflash
Diverse

Screening universal pentru hipoacuzia la copil

de Dumitru ŞERBAN - mai 16 2012
Screening universal pentru hipoacuzia la copil

Recent, la Iaşi, s-a desfăşurat ediţia a X-a a Zilelor Spitalului Clinic de Recuperare. În cadrul acestei ample manifestări, a avut loc şi Conferinţa Anuală a Asociaţiei Traumatologilor şi Ortopezilor din Moldova (ATOM), cu tema „Interdisciplinaritate în tratamentul recuperator“. Organizatorii evenimentului au fost UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, Primăria municipiului, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Colegiul Medicilor – filiala Iaşi, Societatea de Medici şi Naturalişti, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi. În prima zi, au fost prezentate: Actualităţi în tratamentul bolii Parkinson (coordonator: prof. dr. C. D. Popescu); Diagnosticul hipoacuziei la copil (coordonatori: dr. Luminiţa Rădulescu, dr. Sebastian Cozma); Tratamentul hipoacuziei la copil (coordonatori: dr. Luminiţa Rădulescu, prof. dr. Dan Mârţu). Concluzia specialiştilor: se fac eforturi pentru a consulta, diagnostica, trata din timp posibilele disfuncţionalităţi ce apar la nivelul aparatului audititiv al copilului. Clinica ORL a fost înfiinţată în cadrul acestui spital în 1995, suntem cea mai tânără clinică, dar încercăm să facem faţă într-un mod organizat şi pragmatic evenimentelor. Prin intermediul manifestării de anul acesta ne-am propus să rezolvăm, la nivel local, problema copiilor cu surditate, în sensul că ne dorim să rezolvăm şi să informăm mai mult medicii de familie despre necesitatea diagnosticului şi tratamentului cât mai precoce, astfel încât aceşti copii să poată fi recuperaţi şi în acelaşi timp incluşi în şcoli obişnuite şi nu în cele speciale pentru surdomuţi. Obiectivul nostru final este ca pe aceşti copii bolnavi să-i redăm societăţii şi, în loc să devină asistaţi şi suportaţi de noi pe toată perioada vieţii lor, să se integreze în fluxul normal al societăţii“, a precizat dr. Luminiţa Rădulescu, şefa Clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi. Pe parcursul celor cinci zile, cât a durat manifestarea, specialiştii din Iaşi şi din alte judeţe ale Moldovei au prezentat lucrări interesante, la simpozioanele: „Sindromul cardiometabolic“, „Rolul medicului de familie în diagnosticarea, monitorizarea şi managementul poliartritei reumatoide“, „Recuperare posttraumatică – sindromul dureros regional complex“, „Abordare interdisciplinară in terapia recuperatorie a angajaţilor cu boală profesională sau cu boală legată de profesiune“. S-a desfăşurat şi un Curs interdisciplinar de cardiologie-reumatologie: „Manifestările cardiovasculare din bolile reumatismale imunoinflamatorii cronice: screening, diagnostic şi management“. În ultimele două zile ale evenimentului au fost aduse în centrul atenţiei celor prezenţi actualităţi în traumatologie, ortopedie, endoprotetică.

Am stat de vorbă cu dr. Sebastian R. Cozma(foto), medic primar ORL în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi, Clinica ORL, coordonatorul Compartimentului audiologie şi vestibulogie, despre problematica hipoacuziei la copil.
– Oferiţi-ne câteva detalii concrete despre această patologie.
– Diagnosticul hipoacuziei la copil şi mai ales la copilul mic este deosebit de important din cauza faptului că surditatea – scăderea auzului copilului – duce la consecinţe extrem de grave, cum sunt deficienţe în descifrarea limbajului, lipsa de integrare în mediul social şi şcolar, iar dacă acest diagnostic este realizat prea târziu, adică după vârsta de învăţare a limbajului, sunt înregistrate deficienţe majore şi familia are nevoie de mult mai multă asistenţă, iar procesul de reabilitare durează mult mai mult.
– În prima zi a manifestării au fost prezentate lucrări pe această temă…
– Au fost în special subiecte legate de diagnosticul hipoacuziei, de reabilitarea copiilor prin protezare şi prin implant cohlear, despre reabilitarea limbajului prin instrucţie logopedică şi despre integrarea în şcoala normală a copiilor cu deficienţe auditive.  Sigur că hipoacuzia este un subiect multidisciplinar, ce implică o colaborare între mai multe specialităţi medicale, dar şi din psihologie, respectiv educaţie.
– Ne puteţi detalia?
– Susţinem intens eforturile pentru realizarea screening­ului auditiv al nou-născutului pentru hipoacuzie, boală care este cea mai frecventă la naştere, nu numai în ţara noastră, ci în multe alte ţări ale lumii. Această boală poate fi reabilitată complet dacă este diagnosticată la timp şi dacă se fac eforturi prin programele naţionale de susţinere a familiilor cu copii care au astfel de probleme, în vederea protezării imediate a acestora.
– Ce demersuri concrete se fac pentru rezolvarea hipoacuziei?
– Să punctăm câteva lucruri esenţiale, de la naştere până la diagnostic şi rezolvare: putem spune că în România există un program naţional de screening auditiv, susţinut de MS, care, încă, după şapte sau opt ani, continuă să fie un program-pilot. Nu este normal, deoarece screeningul trebuie să fie universal, adică toţi nou-născuţii să fie testaţi. Ne lăudăm cu faptul că Iaşiul este primul oraş din ţară în care, de trei ani, acest screening este unul universal, diagnosticul se realizează şi deja rezultatele se văd. Nu numai că se face diagnostic, dar prin faptul că, în aceeaşi unitate – Spitalul Clinic de Recuperare, dl prof. dr. D. Mârţu, din Clinica ORL, a început, cu mulţi ani în urmă, mai exact în 2000, proce­dura de implantare coh­leară, cea care rezolvă hipoacuzia neurosenzorială pro­fundă a copilului, putem duce la bun sfârşit de­mersul acesta de rea­bilitare a surdităţii.
– Unde se pune diagnosticul? Care sunt paşii următori?
– Diagnosticul se face în cadrul Compartimentului de audiologie şi vestibulogie, iar demersul de implantare chirurgicală a protezelor auditive, în Clinica ORL. Demersul de reabilitare, după aceea, unul de lungă durată, se realizează în colaborare cu profesori logopezi. În acest context, de-a lungul anilor, am căutat şi am stabilit relaţii de colaborare cu astfel de specialişti. Ultima şi, poate, cea mai răsunătoare este colaborarea cu Şcoala specială pentru copii hipoacuzici „Vasile Pavelcu“ din Iaşi, unde am întâlnit un colectiv de oameni tineri deosebit de interesaţi, care, în ultimul an, au parcurs etape de învăţare  a multor noţiuni despre hipoacuzie şi despre modul în care se face reabilitarea acesteia. Reprezentanţii acestei şcoli continuă cu succes acest demers şi sperăm ca inspectoratul şcolar judeţean să fie de acord cu constituirea unei grupe de copii hipoacuzici implantaţi, grupă de intervenţie precoce, care să cuprindă copii chiar cu vârsta de doi, trei ani.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe