Newsflash
Diverse

Softuri și legislație, nu doar medicină

de Dr. Sandra Adalgiza ALEXIU - apr. 11 2016
Softuri și legislație, nu doar medicină
     Ediția a XII-a a Conferinței naționale de Medicina familiei a avut loc la sfârșitul lunii martie, reunind peste o mie patru sute de medici de familie din întreaga țară, dar și medici de alte specialități și asistente medicale. Caracteristica principală a acestei ediții a fost interactivitatea. Niciuna dintre sesiuni nu a fost lipsită de dialoguri, întrebări și argumente suplimentare. Capitala a fost „invadată“ de la sfârșitul săptămânii trecute.
     La deschiderea oficială a conferinței, s-a reamintit rolul pe care îl are un medic de familie în sistemul de sănătate și importanța îndeplinirii sarcinilor ce îi revin. Lideri ai societăților profesionale partenere, ai altor specialități, președintele Colegiului Medicilor din România, dar și pacienții invitați au subliniat excelenta colaborare cu medicii de familie în proiecte și campanii de succes.
Sesiunea de deschidere – medici moderni cu telefoane smart
 
     În zona expozițională sponsorii conferinței au prezentat oferte speciale pentru aparatură și consumabile pentru cabinet, softuri medicale și noutăți din industria farmaceutică. Sala de ateliere a fost, deseori, prea mică pentru interesul participanților, confirmare a faptului că medicii de familie preferă interactivitatea și aplicațiile practice din care au mereu de învățat. Chiar dacă inițial accesul la ateliere era limitat, locurile au fost suplimentate. 
     Conferința a fost structurată în sesiuni tematice desfășurate în paralel în șase săli, fie în sesiuni-simpozion pe teme atent pregătite, fie în sesiuni ale Grupurilor de lucru din Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), care au pregătit atât sesiuni în plen, cât și ateliere practice interactive. Ne-am ocupat, ca întotdeauna, de bolile cronice, de patologia acută, de prevenție, cardiologie, pediatrie, puericultură, neurologie, diabet, pneumologie, vaccinologie și patologie digestivă. Softurile, legislația, managementul în medicina de familie au fost alte subiecte discutate interactiv.
Dan Gaiță și Rodica Tănăsescu – gazde la Forumul național de prevenție MasterClass 2016
 
     Am încercat să dezbatem toate problemele și provocările medicinii de familie într-o totală ignorare a decidenților din sănătate, care nu sunt foarte interesați de sistem și care vor să transforme medicina de familie într-un corp semimedical pentru triaj, un corp administrativ care să accepte toate sarcinile pe care restul sistemului le refuză. De ani buni, în România studiile făcute pe bani publici arată nevoia dezvoltării asistenței medicale primare și a încurajării acestui tip de servicii medicale, dar nu se ia nicio măsură. De prea mult timp ducem documente și mergem să demonstrăm decidenților discriminarea severă la care suntem supuși. Fondurile sporite care să permită creșterea venitului personalului medical din spitale cu 25% s-au acordat numai spitalelor, iar serviciile din asistența primară nu. Așa că ne întrebăm: noi nu facem parte din corpul medical al acestei țări?
     În plus, pe lângă un buget minimalist, iată că funcționează deja noul cod fiscal care ne taxează brutal. De mai bine de un an încercăm să explicăm Ministerului Finanțelor că noi suntem în majoritate PFA (prin decizia statului român) și că nu este eficient să fim atât de discriminator împovărați. Pe lângă invalidările și celelalte giumbușlucuri ale softurilor CNAS, avem un venit identic al cabinetelor, dar fiscalitate mai mare, utilități după cursul euro și obligații mai costisitoare.
    Am reușit, după luni de discuții și neînțelegeri, să eliminăm prevederile care distrugeau practicarea independentă a profesiei, prin concurență neloială și abuz. Ceea ce este extrem de important, dar nu suficient. Am încercat să obținem o finanțare mai bună, dar fără succes. Am încercat să eliminăm o parte din sancțiunile abuzive, fără succes de asemenea. Am încercat să impunem responsabilizarea CNAS pentru softu­rile mizerabile pe care le gestionează. Dar până când va trebui să ne luptăm? Oferim pacienților și sistemului consultații, consiliere, administrație, birocrație și tot ceea ce nu vor alții să facă, din jenă și din respect pentru suferința oamenilor, pe care încearcă să-i ferească de abuzurile sistemului. 
     În cadrul conferinței au avut loc și ședințele celor două organizații reprezentative ale medicilor de familie care au decis, după multe dezbateri, că drumul nostru profesional trebuie să se schimbe, să reintre în matca lui de profesionalism și să redevină baza sistemului de sănătate, cu o finanțare corespunzătoare. Sistemul trebuie să le asigure un cadrul favorabil medicilor de familie, care trebuie să aibă abilități speciale de comunicare, empatie și capacitate de sinteză și în același timp să fie motoare de căutare performante pentru pacienți.
     Medicina bazată pe dovezi a fost un alt subiect atins în cadrul conferinței. În România, medicina ar trebui să se practice pe baza dovezilor științifice, a ghidurilor și protocoalelor publicate periodic, deci pe baza unor reguli clare și profesionale actualizate permanent. De multe ori, acest lucru nu se întâmplă în medicina de familie, pentru că suntem obligați să respectăm doar regulile impuse financiar (protocoalele de prescriere, normele legale) și nu există circuite clare ale pacientului în sistem. Înlănțuiți de reguli stupide, copleșiți de legi interpretabile și deseori neconcordante, prizonieri ai unui sistem suprareglementat, astăzi medicii de familie nu mai știu ce înseamnă o profesie cu adevărat liberală.
     Nici cu procesul educațional nu stăm prea bine. Descrierea specialității noastre nu mai este actualizată de mult, dascălii de azi ai rezidenților nici nu sunt medici de familie, cazurile clinice se văd doar în spitale, adică acolo unde pacientul nostru nu ajunge decât arareori, iar examenele sunt departe de ceea ce ar trebui să fie, într-o specialitate atât de diferită de celelalte. La finalul rezidențiatului, proaspătul specialist este aruncat într-un sistem unde nu are loc și pentru care nu este deloc pregătit.
     Cu toate acestea, suntem încredințați că medicina de familie s-ar putea face așa cum trebuie cu un proces educațional modernizat, implicat, vocațional, cu discipline noi și necesare, cu module noi în rezidențiat și alocând timp pe măsură. În cabinetul nostru, decizia rapidă pe care trebuie să o luăm depinde de buna alcătuire a fiecăruia dintre noi, de vocație, de buna judecată clinică, de talentul nostru de lider (manager al propriei afaceri dar și lider al comunității din care facem parte), de experiența pe care am acumulat-o, dar și de instrumentele din jurul nostru, care trebuie să ne ajute să decidem pe loc: aparatură diagnostică, instrumentar de lucru, acces la informație. Pe lângă toate acestea, avem nevoie să cunoaștem o sumedenie de informații de management de cabinet, legislație, contabilitate și multă informatică.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe