Newsflash
Diverse

Soluții informatice în medicină

de Dr. Cristian TEODORESCU - mai 31 2016
Soluții informatice în medicină
     Impactul tehnologiei informatice în industria medicală a fost tema principală a celei de-a doua conferințe Next eHealth, care s-a desfășurat la 21 aprilie la București, sub coordonarea Asociației HL7 România și a Societății Române de Informatică Medicală. Evenimentul a reunit specialiști din sistemul de sănătate românesc și din străinătate, dar și decidenți de la nivel local și central, care au analizat opțiunile de actualizare a tehnologiei și managementului în serviciile de sănătate din țara noastră.
     Dr. Marius Filip, coordonator al proiectului dosarului electronic de sănătate (DES), a abordat în prima parte a conferinței subiectul calității și siguranței actului medical vs. calitatea informației medicale. DES conține o colecție de informații din istoricul medical al pacientului și de la toți furnizorii de servicii medicale la care pacientul a apelat, acesta dovedindu-se util atât medicului, pentru că oferă o informare cât mai exhaustivă, cât și pacientului, pentru că astfel își poate urmări serviciile medicale de care a beneficiat, rezultatele și recomandările medicale. Colecția de date medicale conține datele personale, sumarul de urgență, istoricul medical, istoricul evenimentelor și antecedentele. Marius Filip subliniază că vizualizarea datelor medicale poate fi făcută doar cu acordul pacientului.
     În a doua parte a evenimentului, dedicată standardelor și platformelor IT, a fost invitată dr. Imma Orilio Vecchi d’Argenta, de la autoritatea de sănătate publică din regiunea Napoli, care a precizat că reorganizarea sistemului de sănătate presupune sprijinirea structurilor teritoriale, schimbarea modelelor de îngrijire și implementarea unor noi căi de diagnostic și tratament, printr-o abordare multidisciplinară. Ricardo Cravo, cofondatorul unui start-up din e-health, a arătat cât de influentă este tehnologia digitală în mecanismele de acordare a serviciilor medicale. Acesta a prezentat un serviciu de programări online cu ajutorul căruia pacienții pot vizualiza informații actualizate, menite să-i îndrume către alegerea unui medic sau a unei clinici de profil, potrivite nevoilor lor. Alte teme abordate au fost centrele de date și protecția datelor, tehnologii și procese, cu exemple de implementări de tehnologii mobile, dar și surse de finanțare pentru IT-ul medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe