Newsflash
Diverse

Soluții inovatoare în sprijinul creșterii performanțelor în radioterapie

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - mai 11 2018
Soluții inovatoare în sprijinul creșterii performanțelor în radioterapie
    Barcelona, unul dintre cele mai vizitate orașe ale Spaniei, a fost gazda celei de-a 37-a întâlniri organizate de Societatea europeană de radioterapie (ESTRO), în perioada 20–24 aprilie. Au fost prezenți peste 5.500 de participanți din 80 de țări, precum și principalii furnizori de echipamente și servicii din domeniu, spațiul expozițional fiind aproape neîncăpător pentru prezentarea soluțiilor inovatoare, care utilizează tehnologii de ultimă oră în vederea creșterii eficienței tratamentelor. Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală (SRROM) a avut un stand în acest spațiu, alături de alte societăți europene, promovând evenimentele științifice pe care le va organiza anul acesta – Cursul Best of ASTRO (Cluj-Napoca, 18–19 mai) și Congresul Național al Federației Societăților Române de Cancer (Sinaia, 4–6 octombrie).
    Participanții au avut de ales între o varietate de prezentări, cursuri și simpozioane tratând diverse aspecte legate de noutățile în diagnosticul și tratamentul patologiilor maligne. A fost și o secțiune dedicată pacienților, precum și activități pentru medicii mai tineri, iar cei mai sportivi au alergat în cadrul „Super Run” pe un traseu de 5 kilometri în zona plajei. Taxa de participare la acest cros a fost donată în scopuri caritabile.

Tratamente mai scurte, dar la fel de eficace

    Iradierea parțială accelerată a sânului asigură o calitate a vieții bună și mai puține efecte adverse, conform rezultatelor unui studiu efectuat în 16 centre medicale europene. Au fost evaluate 600 de paciente cu stadii incipiente, care au urmat o intervenție chirurgicală în vederea exciziei tumorii. Jumătate dintre ele au beneficiat de radioterapie adjuvantă la nivelul întregului sân, timp de 3–6 săptămâni, iar celelalte au fost tratate cu ajutorul unei tehnici ce utilizează mici tuburi prin care se livrează doza terapeutică direct la locul în care a fost tumoarea, pe o perioadă de maximum o săptămână. Calitatea vieții pacientei a fost la fel de bună în ambele cazuri, atât pe perioada tratamentului, cât și ulterior, controlul local fiind similar, iar efectele adverse au fost mai puține în cazul iradierii locale.
    Radioterapia cancerului de prostată s-a dovedit a fi sigură și eficientă în cazul schemelor terapeutice modificate, cu doze mai mari administrate într-un număr de ședințe mai redus, fiind mai ușor acceptată de pacienți și reducând timpii de așteptare și costurile de tratament. Studiul care susține această concluzie a fost efectuat în Suedia și Danemarca și a inclus 1.200 de pacienți cu cancer cu risc mediu sau crescut, care nu au urmat terapie antiandrogenică. Jumătate dintre ei au fost tratați cu schema clasică, timp de opt săptămâni, iar ceilalți, cu schema ultrahipofracționată (42,7 Gy/7 fracțiuni, la două zile), timp de două săptămâni și jumătate. Rata de control a bolii la cinci ani a fost aproape identică în cele două loturi (83,8% vs. 83,7%). Deși cei cu radioterapie ultrahipofracționată au avut o ușoară creștere a efectelor adverse la sfârșitul tratamentului, nu au fost diferențe în cazul celor tardive.

Evaluare și strategii terapeutice

    În cazul pacienților cu cancer pulmonar (tip „non-small”), stadiul I, testarea forței musculare la nivelul mâinilor s-a dovedit a fi un indicator bun al supraviețuirii pe termen scurt și lung, conform unui studiu efectuat în Olanda, la Maastricht. Au fost testați 226 de pacienți care au fost tratați între 2006 și 2012 cu radioterapie stereotaxică (SBRT). Deși toți participanții aveau o stare generală bună, cei cu forță de prehensiune mică au avut o probabilitate de 1,5 ori mai mare de a deceda în următorii cinci ani. Alți factori de risc au fost sexul masculin, vârsta înaintată și un indice de masă corporală scăzut.
    Același centru medical a raportat rezultatele unui trial de fază II în care au fost incluși 300 de pacienți cu cancer pulmonar „non-small”, dar aflați într-un stadiu de boală avansat loco-regional, o parte tratați cu radioterapie cu intensitate modulată (IMRT), iar o altă parte și cu chimioterapie, concomitent sau secvențial. Asocierea celor două tipuri de tratament crește eficiența, dar și efectele adverse, astfel că este importantă evaluarea raportului risc-beneficiu, mai ales în cazul pacienților vârstnici. Un sfert din pacienții evaluați au avut vârste peste 75 de ani, iar dintre aceștia, 32% au primit radiochimioterapie concomitentă, 29%, radiochimioterapie secvențială, și 39%, doar radioterapie. Supraviețuirea generală a fost scăzută la vârstnicii tratați cu radioterapie și chimioterapie concomitentă, în cazul celorlalte două tipuri de terapie nefiind raportate diferențe între diferite grupe de vârstă, iar per ansamblu nu au fost identificate diferențe semnificative între efectele adverse la tineri și vârstnici.

Pacientul, în centrul atenției

    Exactitatea poziționării pacienților la fiecare ședință pe parcursul tratamentului este importantă pentru a minimiza iradierea zonelor învecinate tumorii. O echipă de la Manchester Cancer Research Center din Marea Britanie a analizat datele provenite de la un grup de 780 de pacienți cu cancer pulmonar și a observat că diferența între poziția originală, folosită pentru calcularea tratamentului, și cea în care s-a aflat pacientul în momentul terapiei, deși mai mică de 5 mm, a avut impact asupra supraviețuirii. Cei la care deplasarea era în direcția cordului au avut un risc de deces cu aproximativ 30% mai mare decât cei la care deplasarea era în partea opusă. Reluând analiza pe 177 de pacienți cu cancer esofagian, specialiștii au constatat că diferența între cele două categorii era chiar mai mare, respectiv de 50%. Analiza va continua în detaliu, pentru a vedea dacă iradierea anumitor regiuni ale cordului sunt mai susceptibile în creșterea mortalității.
    Date provenind din două studii mari, desfășurate în douăsprezece țări, embrace și retro-embrace, au demonstrat că brahiterapia intracavitară și interstițială la pacientele cu cancer de col uterin nu crește riscul de strictură ureterală. Incidența a fost minimă în cazul celor cu tumori mici (1,3%) și crescută pentru cele care au prezentat hidronefroză la diagnostic (13,6% la trei ani și 23,4% la cinci ani). În cazul acestui subset de paciente la risc, strategiile folosite pentru minimizarea complicațiilor au fost fie o urmărire atentă pentru depistarea într-un stadiu incipient, fie utilizarea de stenturi pentru vizualizarea organului și reducerea dozei în această zonă.

Acțiuni viitoare

    În afara prezentării rezultatelor diverselor cercetări, în cadrul ESTRO 37 a fost anunțată demararea unor proiecte de colaborare, cum ar fi cea între ESTRO și EORTC (European Organisation for the Research and Treatment of Cancer), numită E2-RADIatE (EORTC-ESTRO Radiation Infrastructure for Europe). Scopul colaborării este de a crea o infrastructură paneuropeană pentru un mod de lucru mai eficient, aceasta urmând a-și începe activitatea cu două proiecte inovative. Unul dintre ele va colecta date despre pacienții tratați în cadrul centrelor europene de proton terapie, fiind estimat a fi funcțional într-un an și raportând rezultatele a 2.000 de pacienți recrutați timp de cinci ani. OligoCare va strânge dovezi cu privire la cele mai bune strategii terapeutice în cazul pacienților cu un număr limitat de metastaze. Este importantă selecția pacienților care au beneficiul maxim de pe urma tratamentului și, de asemenea, identificarea metodelor terapeutice optime. „Este improbabil să putem răspunde la aceste întrebări cu ajutorul trialurilor randomizate prospective tradiționale, din cauză că situația oligometastazelor este diferită din multe puncte de vedere”, a declarat profesorul Yolande Lievens, președintele ESTRO în decursul ultimului an (noul președinte ales al ESTRO este profesorul Umberto Ricardi, de la Universitatea din Torino). Următoarea întâlnire organizată de Societatea europeană de radioterapie va avea loc la Milano, între 26 și 30 aprilie 2019.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe