Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Spații publice închise, fără fum

Viața Medicală
Dr. Cristian TEODORESCU luni, 14 martie 2016
     Cu ocazia adoptării noii legislați pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ a găzduit, săptămâna trecută, o dezbatere pe tema legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților încă de anul trecut, iar președintele României a promulgat-o la 29 ianuarie, urmând a intra în vigoare din 16 martie 2016.
     Considerând acest eveniment drept o sărbătoare a normalității, ministrul sănătății,  conf. dr. Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu, a vorbit despre importanța politicilor de prevenție și prioritățile guvernului în acest sens: „Ministerul își asumă, în mod hotărât, acest aspect, prin programul sectorial de guvernare, și ne-am făcut un obiectiv din educația pentru sănătate“. Acesta a precizat că începând cu 24 februarie se lansează o primă etapă a acestui program de prevenție, în scopul adoptării unei atitudini sănătoase încă din copilărie.
     Conf. dr. Diana Păun, consilier de stat, a transmis mesajul Administrației Prezidențiale și a subliniat că „primele două cauze ale mortalității din țara noastră sunt asociate stilului de viață, iar fumatul are o contribuție semnificativă, (...) incidența și mortalitatea cauzate de patologiile asociate fumatului ne poziționează cu mult peste media Uniunii Europene“. Cei cinci milioane de fumători români sunt zilnic expuși acestui factor de risc, propulsând țara noastră pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea prin boli cardiovasculare.
     În timp ce prevalența fumătorilor din România este de 27% (GATS 2011), cei din jurul acestora devin fumători pasivi, atât în spațiile publice, cât și acasă, cu consecințe grave asupra sănătății. Dintre cei care au murit din cauza fumului de tutun, 13,7% au fost fumători pasivi, țara noastă înregistrând cel mai mare procent de fumători pasivi din comunitatea europeană. Studiile arată un sprijin de 84% pentru interzicerea fumatului în spațiile publice închise (React România, 2015), inițiativa legislativă fiind susținută de trei sferturi dintre respondenți (IRES, 2016).
     La acest eveniment au mai avut intervenții Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, prof. dr. Florin Mihălțan (președintele Societății Române de Pneumologie), dr. Gabriel Tatu-Chițoiu (președintele Societății Române de Cardiologie) și prof. dr. Miron Bogdan (Fundația Pneuma).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.