Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Sprijin pentru alăptare

Viața Medicală
Georgeta MUŞAT joi, 14 noiembrie 2013
   Alăptării, eveniment privit din perspective multiple ce ţin de actul medical, legislaţie, tradiţie şi spiritualitate românească, i-a fost dedicată a treia ediţie a Conferinţei Asociaţiei „Totul pentru Tine şi Copilul Tău“ (ATTCT) cu tematica „Zilele sănătăţii cuplului – zilele alăptării“, organizată prin „Academia de Alăptare“ (proiect destinat promovării, protejării şi susţinerii valorilor alăptării prin sprijin efectiv, informaţii bazate pe dovezi şi educaţie). Parte integrantă a campaniei de susţinere „Săptămâna mondială a alăptării“, conferinţa din acest an a avut tema „MAMA“ (Mame aproape de mame alăptând), subliniind nevoia majoră de sprijin după naştere. Pe lângă vizita specialistului, important este ajutorul „mamă la mamă“, pentru că deseori, chiar şi atunci când există un start bun în alăptare, în următoarele săptămâni/luni după naştere se înregistrează o scădere bruscă a ratei alăptării. S-au reunit profesionişti din toate domeniile, pentru a analiza dificultăţile şi a găsi soluţii problemelor întâmpinate atât de proaspetele mame, cât şi de furnizorii de servicii medicale.
   În cuvântul de deschidere, am trecut în revistă „Drumul alăptării 2002–2013“ parcurs, început cu programul EMC „Managementul alăptării în primele 14 zile“ desfăşurat în Bucureşti, Iaşi, Buzău, Baia Mare, Arad şi continuat cu conferinţe anuale. Şi în acest an, Barbara Wilson-Clay (SUA), specialist în alăptare IBCLC (International Board Certified Lactation Consultants) cu multiple recertificări, a trimis un mesaj, salutând naşterea noului concept ATTCT, „Academia de Alăptare“.
   Preotul Adrian Ioniţă a vorbit despre „alăptare, icoana iubirii lui Dumnezeu către lume“: „Jertfa mamei pentru pruncul ce îl are la sân se face printre altele şi prin acest ritual al alăptării, ritual prin care mama izvorăşte prin iubire din adâncul trupului ei izvorul plin de hrană şi viaţă al laptelui“.
   Dr. Cornelia Angelica Dumitrescu Noica a susţinut că „stimularea imunităţii cu remedii homeopate poate începe încă de la naştere“, informând cum pot fi ajutaţi micuţii să treacă mai uşor peste evenimentele stresante: „Icterul neonatal poate fi ajutat cu un drenor hepato-biliar sub formă homeopatică sau sub forma unor infuzii din codiţa şoricelului, albăstrele, rostopască, armurariu şi sunătoare. Pentru stimularea neutrofilelor, e nevoie de preparate pe bază de Echinaceea, Uncaria tomentosa (ghiara mâţei), Astragalus membranaceum, Prunus spinosa (porumbar). De asemenea Rubus idaeus (coacăzul negru) şi Rosa canina (măceşul) au un efect imunomodulator, dar şi antialergic în caz de răspuns imunitar hiperergic. De un real ajutor ne pot fi şi nosodele homeopatice în lupta cu bacteriile şi cu rezistenţele lor la antibiotice“.
   Mărturii despre „simbolistica laptelui ca aliment primordial“ au fost aduse de prof. Sorina Bărbuceanu, din Ploieşti: „Este asociat cu maternitatea, ocrotirea şi intimitatea, cu orice spaţiu paradisiac. Ca esenţă a vieţii, laptele este legat de naştere, reînnoire şi nemurire, dar şi de învăţămintele lui Hristos. Substanţă-etalon în definirea albului şi a purităţii, îi sunt atribuite multiple valenţe curative. Arhetip alimentar, laptele este «hrana perfectă a naturii», care le include în stare latentă pe toate celelalte“.
   În lucrarea „Neurobiologia creierului matern“, dr. Anca Panaitescu a vorbit despre substratul biologic al modificărilor structurale şi chimice de la nivelul creierului induse de experienţa sarcinii şi maternităţii, atât asupra comportamentului matern, cât şi a celui patern, citând recente cercetări.
   Conf. univ. Rodica Ursu, istoric, a descris într-o manieră emoţionantă „Lumea din ochii copiilor“: „Este de datoria specialiştilor (pedagogi, psihologi, artişti) să ghideze instruirea părinţilor, astfel încât aceştia să-şi poată cunoaşte mai bine copiii, stimulându-le originalitatea gândirii şi ajutându-i astfel să-şi descopere pasiunile. Spre fericire, avem un model românesc, iniţiat de unul din exponenţii de vârf ai pedagogiei artistice din România, pictorul şi pedagogul Dorel Zaica, care timp de peste 30 de ani şi-a provocat micii ucenici de a căuta şi găsi propriile interpretări şi reprezentări ale lumii materiale şi ale celei spirituale. Un experiment extraordinar, care ne învaţă şi pe noi, adulţii, să redescoperim lumea prin ochii copiilor noştri“.
   Prima parte a conferinţei s-a încheiat cu lucrarea av. Eugenia Maria Haida, care a adus în prim-plan soluţii juridice practice dedicate mămicilor pentru perioada sacinii şi lăuziei. În partea a doua, în calitate de moaşă licenţiată, formator şi specialist în alăptare IBCLC recertificat, am susţinut cel de-al doilea seminar din cadrul programului de educaţie continuă în lactaţie şi alăptare, „Managementul susţinerii alăptării pentru nou-născuţii prematur“, creditat de International Board of Lactation Consultant Examiners (IBLCE). Am enumerat strategiile privind managementul susţinerii alăptării pentru copiii prematuri, binecunoscut fiind faptul că deşi beneficiile laptelui matern sunt clar dovedite, deseori sugarii prematuri nu beneficiază de ele, principalele riscuri fiind încetarea timpurie a alăptării şi morbiditatea asociată nealăptării.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.