Newsflash
Diverse

SRE 20

de Alina BOGHICEANU - sept. 21 2012
SRE 20

Prof. dr. Simona Fica este un reputat medic primar endocrinolog de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti, unde conduce Secţia de endocrinologie, diabet, boli metabolice şi de nutriţie. Din anul 2010, de când este preşedinta Societăţii Române de Endocrinologie (SRE), s-a implicat în zeci de proiecte, unul dintre ele fiind organizarea congresului naţional de endocrinologie. Preşedinta SRE ne-a mărturisit că nu regretă faptul că a ales această specializare şi crede că Şcoala românească de endocrinologie a rămas una de vârf, iar rezidenţii din domeniu sunt printre cei mai buni.

 

   La sfârşitul lunii septembrie, medicii endocrinologi, dar şi de alte specializări, se întâlnesc în cadrul Congresului Naţional de Endocrinologie. Daţi-ne câteva detalii.
   – Acest eveniment ştiinţific are loc în perioada 26–28 septembrie, la Sinaia. Este al XX-lea Congres al Societăţii Române de Endocrinologie. Şi anul acesta vom avea un curs precongres (26–27 septembrie), ce are ca temă infertilitatea de cauze endocrine. Este un subiect de actualitate, care poate fi de interes atât pentru endocrinologi, cât şi pentru ginecologi sau medici de familie. De când am preluat conducerea SRE, ne-am propus să abordăm în cursurile precongres teme interdisciplinare. Anul trecut, de exemplu, am avut ca temă endocrinologia pediatrică. Apoi, şi anul acesta vom avea lectori din străinătate. Ne bucurăm de prezenţa profesorului Paolo Beck-Peccoz, din Italia, care este şi vicepreşedinte al Societăţii Europene de Endocrinologie. El va vorbi despre insuficienţa ovariană prematură. Tot din Italia, a confirmat prezenţa prof. dr. Manuela Simoni, specializată în probleme de andrologie. Diego Ezcurra, profesor din SUA, ne va vorbi despre limitele şi provocările reproducerii asistate. Desigur, pe lângă oaspeţii din străinătate, sunt implicaţi şi experţi români. De la Iaşi vor participa prof. dr. Voichiţa Mogoş şi prof. dr. Carmen Vulpoi, implicate şi în redactarea syllabus-ului cu prezentările care vor fi susţinute în cadrul cursului, alături de dr. Cristina Preda şi dr. Cristina Ungureanu. De la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca participă conf. dr. Cristina Ghervan, care va discuta despre patologia hipogonadismului hipogonadotrop – o cauză potenţial curabilă de infertilitate, iar de la Timişoara, dr. Mihaela Vlad va vorbi despre implicaţiile patologiei tiroidiene în infertilitate. Experţi din alte specialităţi sunt alături de noi: ginecologi, precum prof. dr. Mircea Onofriescu, de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, conf. dr. Denisa Protopopescu şi dr. Cezara Bucur, din Bucureşti; diabetologi, precum conf. dr. Gabriela Roman, de la Cluj; psihologi, precum psih. Diana Vasilescu. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti este reprezentată de conf. dr. Cătălina Poiană, dr. Adina Ghemigian, dr. Diana Păun, dr. Raluca Trifănescu, dr. Radu Mihalca şi subsemnata.
   Infertilitatea este o problemă în multe cupluri. Din ce unghi o veţi aborda?
   – Noi ne propunem să discutăm despre diagnosticul şi tratamentele endocrine ale infertilităţii. Orice cuplu infertil trebuie să ajungă mai întâi la un endocrinolog sau ginecolog specializat în reproducerea umană, care are capacitatea să investigheze şi să diagnosticheze corect cauzele infertilităţii de cuplu. În multe cazuri, tratamentul adecvat este cel endocrinologic. În alte situaţii, este nevoie de ginecolog, androlog sau de specialistul în reproducere umană asistată. Ne dorim prin acest curs să creăm o bază teoretică şi să încercăm să construim o platformă de lucru pentru specialiştii cu un interes deosebit în domeniul reproducerii umane. Eu cred că problemele de infertilitate se rezolva cel mai bine într-o echipă multidisciplinară.
   Vă rog să treceţi în revistă şi temele simpozioanelor din cadrul congresului.
   – Anul acesta, congresul propriu-zis are tema: „Unitate, Diversitate“. Va fi extrem de interesant. În deschidere, vom avea un simpozion despre complicaţiile cardiovascu­lare în disfuncţia tiroidiană, moderat de conf. dr. Aurora Milos. Tot despre patologia tiroidiană, vom avea o dezbatere care cred că va fi extrem de interesantă, între prof. dr. Carmen Vulpoi şi conf. dr. Corin Badiu. Pentru că am promis că la fiecare congres vom avea un simpozion de endocrino­pediatrie, anul acesta este propus de conf. dr. Ionela Paşcanu, de la Tg. Mureş, şi se va numi: „Neoplazii în practica endocrinologică pediatrică“. De asemenea, avem o temă legată de hormoni şi cancer, propusă de prof. dr. Carmen Vulpoi. În cancerul de sân şi cancerul de prostată, de exemplu, tratamentele pot fi cu hormoni, cu analogi ai acestora sau cu preparate care acţionează pe receptorii hormonali. Există şi medicamente noi, precum inhibitorii de aromatază. Tratamentul în cancer este, deci, legat şi de endocrinologie.
   – În locul unei tematici clasice, am ales să organizăm întâlnirea de anul acesta sub cunoscuta deviză „Unitate în diversitate“, care se potriveşte foarte bine întinsei arii a endocrinologiei. În deschiderea congresului, vom avea un simpozion denumit „Complicaţii cardiovasculare în disfuncţia tiroidiană“, moderat de conf. dr. Aurora Milos. Tot legat de patologia tiroidiană, vom avea o dezbatere care se anunţă extrem de interesantă: „Distiroidii subclinice – tratăm sau nu?“, între prof. dr. Carmen Vulpoi şi conf. dr. Corin Badiu. Pentru că am promis că la fiecare congres SRE vom avea şi un simpozion de endocrinopediatrie, anul acesta conf. dr. Ionela Paşcanu, de la UMF Tg. Mureş, organizează simpozionul „Neoplazii în practica endocrinologică pediatrică“. De asemenea, avem simpozionul „Hormonii şi cancerul“, tema propusă de prof. dr. Carmen Vulpoi. În cancerul de sân şi cancerul de prostată, de exemplu, tratamentele endocrinologice (inhibitori enzimatici ori modulatori sau blocanţi ai receptorilor endocrini) sunt folosite din ce în ce mai des, alături de terapiile clasice (chirurgie, radioterapie, polichimioterapie). Un subiect care rămâne de actualitate, osteoporoza, este prezent în congresul de anul acesta prin simpozionul „Managementul osteoporozei: provocări şi oportunităţi“, moderat de prof. dr. Corina Gălăşanu, precum şi prin dezbaterea dintre conf. dr. Cătălina Poiană şi conf. dr. Daniel Grigorie, pe tema „Deziderate incomplet soluţionate în tratamentul osteoporozei postmenopauză“. Consider o deosebită onoare prezenţa, şi în cadrul congresului, a oaspeţilor din străinătate: prof. dr. Marianne Pavel, din Berlin, care ne va vorbi despre actualităţi în gestionarea tumorilor neuroendocrine; prof. dr. Lehnert, de la Universitatea din Lübeck, cu o prezentare vizând tratamentul feocromo­citomului şi paragangliomului; prof. dr. Jens Christiansen, din Danemarca, cu o temă foarte actuală – tratamentul cu GH la adulţi. În ultima zi a congresului, prof. dr. Osten Ljunggren ne va prezenta opţiunile în tratamentul osteoporozei severe. Un lucru pe care vreau să-l remarc este participarea în număr mare cu lucrări originale a tinerilor specialişti endocrinologi. Sunt trei sesiuni ce vor include 18 comunicări orale, dar şi o sesiune cu 57 de postere. Această ofertă intelectuală bogată va face dificilă alegerea celor mai bune lucrări în vederea acordării premiilor SRE.
   – Organizarea unui congres este con­diţionată de sponsori?
   – Fără susţinerea companiilor farma­ceutice este foarte greu să organizezi un congres. Pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de tineri rezidenţi sau specialişti, taxele de participare la curs şi la congres sunt rezonabile, insuficiente însă pentru a susţine logistica unui astfel de eveniment.
   Vorbiţi-ne şi despre activităţile în care se implică Societatea Română de Endocrinologie.
   – Societatea Română de Endocrinologie – atât prin conducere, cât şi prin reprezentanţii ei din toată ţara – şi-a propus să se implice activ într-un număr mare de proiecte. Anual, în luna februarie, organizăm împreună cu Societatea Internaţională pentru Densitometrie Clinică (ISCD) cursuri pentru certificarea competenţei în osteodesitometrie. Primăvara organizăm o serie de cursuri pentru rezidenţi şi tinerii specialişti endocrinologi, în cadrul evenimentului „Zilele Zbranca“ – în memoria profesorului Eusebie Zbranca –, precum şi simpozionul „Controverse în endocrinopedia­trie“. Cu sprijinul unor companii farmaceutice, ne-am implicat în perfecţionarea continuă a specialiştilor endocrinologi, în cadrul unor evenimente ştiinţifice precum NetTour,Bone Academy, Pituitary Academy. În urmă cu două luni, am organizat o şcoală de vară având ca temă acromegalia şi tumorile neuroendocrine, ce a fost extrem de bine apreciată de participanţi. Mai trebuie spus că, încă de la momentul preluării conducerii SRE, ne-a interesat asigurarea unei bune comunicări cu colegii noştri şi, de aceea, am reorganizat şi actualizat continuu site-ul societăţii, unde endocrinologii pot să afle calendarul evenimentelor ştiinţifice din ţară şi din străinătate, al cursurilor de perfecţionare din fiecare centru universitar, precum şi noutăţile din viaţa societăţii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe