Newsflash
Diverse

Stilul de viață și bolile cardiovasculare

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 11 2016
Stilul de viață și bolile cardiovasculare
     Principalii factori de risc cardiovascular – tabagismul, consumul de sare, grăsimile animale și dulciurile – au fost aduși în atenția publică, printr-o conferință de presă care a marcat Ziua națională a prevenției, celebrată în fiecare an la 14 februarie. Organizatorii – Fundația Română a Inimii (FRI) și Societatea Română de Cardiologie (SRC) – au tras un nou semnal de alarmă privind prevenția ca „cea mai eficientă modalitate de a scădea mortalitatea cardiovasculară“ (prof. dr. Ioan Mircea Coman, președintele FRI). „Este datoria noastră, a tuturor celor ce activăm în serviciile medicale și de învățământ, în mișcarea sportivă, în mass-media sau în lumea politică, să asigurăm informarea corectă a populației privind factorii de risc și să promovăm un stil de viață și alimentar sănătos“, a afirmat acesta.
     Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de deces și spitalizare la nivelul populației adulte și vârstnice din Europa. În România, aceste boli sunt responsabile de peste 50% din decesele înregistrate în fiecare an. Prin comparație, media ratelor de mortalitate cardiovasculară în țările aparținând Uniunii Europene este sub 40%. Potrivit celor mai recente date, mortalitatea cardiovasculară a înregistrat o scădere în ultimii ani în Europa, pe fondul sporirii măsurilor de prevenție. Tendința descrescătoare, a explicat dr. Gabriel Tatu Chițoiu, președintele în exercițiu al SRC, este datorată schimbărilor stilului de viață, în principal în ceea ce privește alimentația și fumatul. Important de reținut, a adăugat acesta, este faptul că „prevenția nu se face cu tehnică de ultimă oră, ci prin programe educaționale în care sunt implicați experții societăților profesionale și factorii de decizie – Ministerul Sănătății, Ministerul Educației“.
     Prof. dr. Dragoș Vinereanu, viitorul președinte al SRC, consideră că prevenția bolilor cardiovasculare rămâne o provocare majoră pentru populație, politicieni și personalul medical deopotrivă. Ea trebuie să fie bazată pe un set coordonat de acțiuni, la nivel public și individual.
     Recenta lege împotriva fumatului joacă un rol important, atât în prevenția bolilor cardiovasculare, cât și a afecțiunilor pulmonare. Această lege, potrivit prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, „este un pas important pe linia prevenției bolilor cardiovasculare și a controlului tabagismului, o recuperare a aproape zece ani de întârziere în acest domeniu“. Fumatul acționează atât ca factor cauzal, cât și ca factor de risc.
       Concluzia, spun specialiștii prezenți, este clară: alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice și stresul sunt factori de risc ce pot fi eliminați prin modificarea stilului de viață.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe