Newsflash
Diverse

Strategii în turismul de sănătate

de Dr. Laura Maria CONDUR - iun. 6 2013
Strategii în turismul de sănătate
   Recent, la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia a avut loc Conferinţa naţională pentru turismul de sănătate, organizată de Fundaţia Amfiteatru şi Colegiul Medicilor din România. La eveniment au participat, din partea autorităţilor, dr. Vasile Cepoi, consilier de stat pe probleme de sănătate în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Diana Ţenea, director în cadrul Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, manageri din sistemul medical public şi privat şi din turism. Manifestarea, premergătoare publicării Memorandului privind turismul de sănătate din România, a adus împreună specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai ministerelor implicate în dezvoltarea turismului de sănătate, pentru a evalua problemele existente şi a propune soluţii.
   Turismul de sănătate este un concept modern, care are în centru importanţa actului medical pentru dezvoltarea unei comunităţi şi este definit prin deplasarea pacienţilor din ţări dezvoltate în scopul obţinerii de îngrijiri şi servicii medicale mai ieftine sau fenomenul de călătorie în afara ţării de origine pentru obţinerea de îngrijiri de sănătate. La nivel internaţional, turismul medical sau de sănătate creşte cu 30% pe an, călătoriile în scop medical reprezentând un segment extrem de dinamic, existând chiar agenţii specializate. Motivele pentru care pacienţii apelează la turismul de sănătate sunt, în primul rând, tarifele de până la 10 ori mai mici pentru proceduri medicale de aceeaşi calitate ca în ţara din care provin, absenţa listelor de aşteptare, permisivitatea legislaţiei. Ei pot alege o destinaţie cu servicii medicale mai scumpe, dar care oferă servicii medicale indisponibile în ţara de origine sau de o calitate mai bună. Pe lângă beneficii, există şi riscuri: serviciile medicale să nu fie de cea mai bună calitate, procedurile pot fi executate în afara ariei de expertiză a medicilor, compensaţia în caz de malpraxis este mai dificil de obţinut. De aceea, pentru dezvoltarea unui turism de sănătate trebuie respectate o serie de standarde în ceea ce priveşte serviciile medicale, în lume existând în acest moment grupuri de acre­ditare a clinicilor medicale care conferă încredere „pacientului-turist“ ce caută un ser­viciu medical.
   În acest context, dr. Vasile Cepoi a arătat că „din octombrie intră în vigoare Directiva 24/2011, prin care pacientul va avea libertatea să-şi aleagă furnizorul de servicii medicale din orice ţară. Pentru a furniza servicii de sănătate pacienţilor din UE, este nevoie de un sistem care să le confirme calitatea serviciilor şi de un sistem care să le permită aflarea acestor informaţii“. Câştigând încrederea turiştilor străini, putem redeveni credibili şi pe piaţa internă. Prin urmare, implementarea unui sistem de management al calităţii este obligatoriu pentru credibilizare.
   Dacă ne referim la balneologie, aceasta este zona unde conceptul de turism de sănătate poate fi implementat cu succes şi în scurt timp, bineînteles prin parteneriat între toţi factorii implicaţi. Balneologia este o specialitate medicală extrem de complexă care are meritul de a trata cu mai puţine efecte secundare decât terapia medicamentoasă şi permite ca pacientul să beneficieze de un tratament în condiţii avantajoase, restabilindu-şi sau menţinându-şi sănătatea într-o ambianţă de relaxare, departe de problemele cotidiene, acompaniat în permanenţă de o echipă de cadre medicale de specialitate. Prin urmare, scopul turismului balnear este de a atrage cât mai mulţi pacienţi, de toate vârstele, oferind posibilităţi de tratament, dar şi de relaxare pentru toate categoriile.
   Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia este, cu siguranţă, un loc unde conceptul de turism de sănătate poate fi dezvoltat cu succes, existând infrastructura, resursa umană şi baza materială necesare desfăşurării unui act medical profesionist, specializat şi care are la bază grija faţă de om.
   Ce propunem pentru implementarea şi dezvoltarea turismului de sănătate? Cu ocazia Conferinţei am lansat conceptul integrat „Sănătate şi longevitate la Mangalia“, ce are drept obiective: identificarea nevoilor, cerinţelor şi aşteptărilor pe care le au „pacienţii-turişti“ care vin la Sanatoriu, ceea ce permite definirea profilului pacientului, în funcţie de care personalizăm pachetul de servicii oferit; monitorizarea globală a „pacientului-turist“; prevenţie şi educaţie medicală (educaţie terapeutică, nutriţională, funcţională).
   Iată concluziile acestei reuniuni: • balneologia este soluţia cea mai la îndemână, în acest moment, pentru dezvoltarea turismului de sănătate • balneologia tradiţională poate fi îmbinată cu succes cu terapiile complementare şi cu procedurile de spa-wellness, care trebuie însă şi ele efectuate numai sub supraveghere medicală, realizând medicină preventivă, personalizată şi reabilitare medicală • actul medical este complex, asigurând o abordare holistică a „pacientului-turist“, cura de tratament asigurându-i pe termen scurt, mediu şi lung o stare de bine fizică, psihică şi socială atât individual, cât şi familiei sale, adevărate cure de sănătate • turismul de sănătate, prin balneologie şi instituţiile medicale balneare, poate oferi surse de economie pentru sistemul de sănătate, dar cu o creştere a calităţii sistemului, printr-un act medical complex, profesionist şi în acelaşi timp o sursă importantă pentru creşterea veniturilor (cost/beneficiu – raport atractiv) • balneologia ar putea deveni „pol de excelenţă“ în domeniul prevenţiei patologiei cronice actuale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe