Newsflash
Diverse

Strategii terapeutice în hepatologie

de Dr. Cristian TEODORESCU - oct. 26 2015
Strategii terapeutice în hepatologie

     Devenite deja tradiționale, congresul național, reuniunea româno-franceză și cursul balcanic de hepatologie s-au desfășurat în perioada 23–26 septembrie la București, în organizarea Asociației Române pentru Studiul Ficatului (ARSF) și a Fundației „Acad. Marin Voiculescu“, în cooperare cu UMF „Carol Davila“ București și cu Societatea Națională de Medicina Familiei.

 
 
 
 

Tratamentul hepatitei C

 

     Prof. dr. Mihai Voiculescu, șeful clinicii de medicină internă din Institutul Clinic Fundeni și președintele ARSF, a vorbit despre faptul că în curând vor intra în practică, și în țara noastră, terapiile fără interferon pentru infecția cu virusul hepatitic C (VHC). Astfel, se estimează că cinci-șase mii de pacienți vor putea beneficia de acest tratament, existând șansa de a obține un rezultat favorabil în 98–100% din cazuri, cu efecte secundare minore. Prioritate vor avea pacienții cu transplant hepatic și cei cu ciroză hepatică (stadiul 4 de fibroză), la care întârzierea terapiei ar putea fi fatală. În stabilirea eligibilității unui pacient se vor lua în considerare criterii pozitive și criterii de excludere. Monitorizarea pacienților va consta într-un set de analize efectuate la două săptămâni, apoi la patru săptămâni și la sfârșitul tratamentului, iar pacienții care nu vor răspunde corespunzător la tratament vor fi pregătiți pentru alte protocoale terapeutice. Tratamentul se va desfășura pe parcursul a trei luni, însă pe viitor există posibilitatea realizării unor protocoale terapeutice pentru doar o lună. Prof. dr. Anca Trifan, viitor președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), a subliniat că acest tratament va determina doar vindecarea infecției virale, pentru regresia leziunilor hepatice fiind necesară o perioadă mai lungă de tratament de sprijin al funcției hepatice.
     De asemenea, există posibilitatea ca unele afecțiuni să nu poată fi tratate, cu orice combinație terapeutică. În ceea ce privește asocierea unor afecțiuni renale (la aproximativ 5% din pacienții hepatici), profesorul Voiculescu precizează că monitorizarea tratamentului trebuie făcută în altă manieră, doza stabilindu-se în funcție de gradul de insuficiență renală, iar controalele se fac cu altă periodicitate, însă, chiar și în aceste cazuri, tratamentul nu este contraindicat.

 

Opțiuni de tratament

 

     Pentru tratamentul infecției cu VHC, primele variante cu interferon alfa au apărut în anii ’90, pentru ca în 1999 interferonul să fie combinat cu ribavirina (dubla terapie). Un an mai târziu, a fost aprobat interferonul pegilat. În 2011, în SUA au fost aprobate primele antivirale directe, pentru a fi combinate cu interferonul pegilat și ribavirina (tripla terapie). Aprobarea Agenției europene a medicamentului pentru terapia fără interferon a avut loc în 2015. Conf. dr. Florin Căruntu a atenționat că România era singura țară din UE fără tratament rambursat cu antivirale directe, astfel că pacienții nu au acces la tripla terapie sau la cea fără interferon. Pentru bolnavii aflați în stadii avansate de fibroză hepatică (F3, F4), principala problemă este de ordin financiar. Prof dr. Peter Ferenci (Austria) a detaliat procedurile de tratament la pacienții naiv terapeutic, precum și la cei experimentați.
     Despre importanța terapiei anti-VHC a vorbit și Anca Trifan, indicând avantajele acesteia: prevenirea cirozei hepatice și decompensarea acesteia, prevenirea cancerului hepatocelular și, în final, a decesului. La pacienții în stadiul F3 sau cu ciroză hepatică, eliminarea virusului reduce rata decompensării și, într-o importantă măsură, riscul apariției cancerului.
     Situația actuală a țării noastre este caracterizată de prezența genotipului 1b (estimată la 99,5%) la o populație foarte informată și ușor de tratat, alcătuită din bolnavi naivi și o proporție de bolnavi experimentați doar la peg-IFN și ribavirină, cu foarte puțini non-responderi la inhibitorii de protează. Ghidurile însă sunt vechi, iar criteriile de eligibilitate deja publicate permit terapia orală doar pentru ciroza hepatică și pentru bolnavii în stadiul F3, accesul la tratamentele moderne fiind momentan greu accesibil. Ghidul european din 2015 încă recomandă două variante de tratament cu interferon, în timp ce ghidurile americane nu mai recomandă această variantă.

 

Terapia infecției cu VHB

 

     „Acolo unde natura nu poate face prea mult, probabil că medicina nu poate face și mai mult“, a spus prof. dr. Anca Trifan în deschiderea unei discuții privind efectele terapiei pe termen lung (peste cinci ani) cu analogi nucleozidici/nucleotidici (AN) asupra ADN-VHB intrahepatic (ADN-VHBih) și ADN circular covalent închis (ADNccc). ADNccc, denumit „minicromozom“, poate fi epuizat prin diviziune și moarte celulară normală, amplificarea acestuia fiind inhibată de AN. Pentru studiul prezentat s-au analizat trei biopsii hepatice, una inițială și două posttratament, urmărind activitatea histologică și fibroza. Din cei 24 de pacienți, majoritatea au fost bărbați, cu vârsta medie de 42 de ani, care au urmat un tratament cu AN pentru un interval de 131 de luni. Aceștia au fost monitorizați la trei-șase luni, fiind urmărite testele biochimice hepatice, alfa-fetoproteina, statusul Ag HBE și anti-HBE și nivelul ADN-VHB. Dacă inițial valorile ADN-VHB erau de 6,7 log UI/ml, ADN-VHBih de 284,9 copii/celulă și ale ADNccc de 6,8 copii/celulă, acestea au scăzut sub 20 UI/ml, 0,22, respectiv 0,04 copii/celulă. De remarcat că reducerile ADN-VHBih (99,9%) și ADNccc (98,8%) sunt mult mai importante decât scăderea nivelului seric al Ag HBE. De la biopsia inițială la cea de-a treia, inflamația portală a evoluat de la 1,5 la 0, cea lobulară de la 1 la 0 și fibroza de la 2 la 1. Prof. dr. Anca Trifan a remarcat că, zece ani mai târziu, biopsia hepatică s-a îmbunătățit. În concluzie, reducerea nivelurilor ADNccc și ADN-VHBih după tratamentul cu AN poate reflecta o reducere a reînnoirii și amplificării ADNccc, prin inhibarea activității revers-transcriptazei. Nivelul scăzut de ADNccc poate fi o explicație pentru faptul că 33% din probele celei de-a treia biopsii au fost negative pentru Ag HBs la imunohistochimie, iar scăderea relativ lentă a nivelului de Ag HBs poate fi explicată prin existența particulelor circulante de Ag HBs produse de ADN-VHB integrat, nu de replicarea virală.
     Prof. dr. Mihai Voiculescu a concluzionat că, „în medie, la fiecare ADNccc există 20–26 de molecule de Ag HBs solubil“ și că „monitorizarea tratamentului pe viitor probabil că nu se va mai face prin Ag HBs, metodă care nu a dat satisfacție, nu reflectă fidel biologia infecției cu VHB“.

 

Strategii de viitor în NASH

 

     Steatoza hepatică non-alcoolică (NASH), cea mai frecventă formă de boală cronică hepatică la adulți și copii, a fost subiectul discutat de specialiști din Austria, Bosnia și Herțegovina, Franța și România. Prof. dr. Peter Ferenci a subliniat că boala hepatică asociată cu rezistența la insulină este cea mai frecventă formă de NASH, însumând mai mult de jumătate din cazuri. O serie de mecanisme patogene declanșează steatoza hepatică și afectarea celulelor hepatice la pacienți cu sau fără sindrom metabolic (diabet, obezitate și hiperlipidemie). Histologia nu oferă însă posibilitatea unei clasificări etiologice, motiv pentru care o nomenclatură viitoare ar trebui să includă și etiologia steatozei. Specialiștii români avertizează că, în țara noastră, prevalența sindromului metabolic la populația adultă este de 38,44%, adică mai mult de șase milioane de persoane. Medicii din Bosnia și Herțegovina precizează că ciroza hepatică consecutivă NASH va reprezenta, în următorii zece ani, cea mai frecventă indicație a transplantului hepatic.
     În ceea ce privește tratamentul NASH, încă nu există unul aprobat și universal valabil pentru toți pacienții, astfel încât se recomandă schimbarea stilului de viață prin adoptarea unei diete echilibrate și practicarea exercițiilor fizice.
     Dr. Manuela Neuman (Canada) a prezentat o cercetare a rolului sistemului imun și căile de semnalizare a citokinelor în patogeneza steatozei hepatice alcoolice și non-alcoolice. Lipopolizaharidele (LPZ) joacă un rol important în inducerea steatozei, a inflamației și a fibrozei hepatice. LPZ sunt recunoscute de celulele Kupffer și hepatocite, astfel încât la pacienții cu steatoză nivelul crescut de LPZ este asociat cu apariția citokinelor inflamatorii și a neutrofilelor, fiind elucidat mecanismul prin care alcoolul contribuie la activarea celulelor Kupffer și a cascadei inflamatorii.

 

Realități românești

 

     Cursul balcanic de hepatologie a fost dominat de subiectul diagnosticării cancerului hepatocelular și managementul acestuia în 2015, la discuție contribuind specialiști români, greci și italieni. Prof. dr. Mihai Voiculescu a precizat cauzele creșterii incidenței acestui tip de cancer, printre care prevalența mare a infecțiilor cu VHC sau a NASH și tendința populației spre îngrășare și îmbătrânire. Apariția vaccinului anti-VHB a poziționat NASH și VHC pe locul întâi pe scara principalilor responsabili.
     După cancerul pancreatic, cancerul hepatocelular prezintă cea mai mare mortalitate dintre cancerele digestive, cu o creștere de 50% în ultimii 20 de ani. În România, anul 2012 a cunoscut o rată a incidenței cancerului hepatocelular de 9,20/3,00 și o rată a mortalității de 11,00/4,20, la bărbați, respectiv la femei, iar raportul bărbați/femei a fost de 3/1. Rata mortalitate/incidență a fost de 1,19 la bărbați și 1,4 la femei. Astfel, în țara noastră se constată o rată a mortalității mai mare decât în alte zone, cea mai recomandată soluție fiind abordarea multidisciplinară în tratamentul cancerului hepatocelular.

 

Transplantul hepatic în România

 

     Un program de transplant hepatic presupune o abordare multidisciplinară, implicând specialiști din chirurgie, imagistică, endoscopie, anatomie patologică, dar și psihologi și nu numai. Prof. dr. Irinel Popescu, șeful centrului pentru boli digestive și transplant hepatic din Institutul Clinic Fundeni, a prezentat evoluția experienței românești în transplantul hepatic. Pe parcursul a 15 ani, în România, s-au efectuat 700 de operații de transplant hepatic la 699 de pacienți (31 de retransplantări), în majoritate la Fundeni, începând cu 2014, și în Spitalul Clinic „Sf. Maria“ București (17 intervenții în 2014 și două în 2015).
     În ceea ce privește profilul pacientului, el este predominant de sex masculin, cu vârsta medie de 45 de ani. La adulți, principala afecțiune care impune transplantul este cancerul hepatocelular, urmat de cirozele hepatice cu VHC și VHB +/- VHD. La cei 61 de copii care au necesitat transplant, cauzele cele mai frecvente au fost atrezia/hipoplazia biliară, ductopenia, boala Wilson sau glicogenoza. Rata mortalității postoperatorii este de 7,8%, iar cea de retransplatare de 4,6%, în 42,6% din cazuri putând apărea complicații majore. Supraviețuirea la cinci ani a fost de 79,2%.
     Transplantul hepatic total s-a realizat în 552 de cazuri, iar transplantul hepatic cu donator în viață în 120 de cazuri. Tehnica ce presupune donatori în viață reprezintă un pas important în domeniu, aceștia fiind principala sursă de transplant hepatic la pacienții pediatrici. Din 120 de proceduri realizate, o treime au fost la copii, implicând (în 70% din cazuri) secțiunea laterală stângă. La adulți, în schimb, a predominat intervenția la jumătatea dreaptă a ficatului. Primul caz din România de transplant dual cu donator în viață a constat în combinarea secțiunii laterale stângi a unei mame de 38 de ani cu hemificatul drept al surorii de 19 ani, primitorul fiind o adolescentă de 15 ani cu boală Wilson.
     Dacă în 2002 doar 36 de persoane se aflau pe lista de așteptare, în 2014 numărul acestora a sărit la 544. Este necesară dezvoltarea unor strategii noi, pentru a extinde sursa de donatori.
     În cadrul sesiunii de postere, un colectiv condus de prof. dr. Mihai Voiculescu a evaluat tratamentul cu inhibitori de protează de primă generație la pacienții infectați cu VHC, având la bază experiența din Institutul Clinic Fundeni. Pentru această infecție, care se estimează că ar afecta aproximativ 3% din populația globului, cercetătorii recomandă un tratament care să asigure vindecarea în primele 12 săptămâni, efecte secundare minore, menținerea calității vieții, controlul eficient al reacțiilor adverse, o durată mică a terapiei și un mod facil de administrare.
     Un alt poster a făcut referire la asocierea fibrozei hepatice cu boala renală polichistică cu transmitere autozomal dominantă. Cercetătorii au constatat avantajele utilizării FibroScan, metodă non-invazivă de evaluare a fibrozei hepatice.
     Semnificația prevalenței și a prognosticului insuficienței suprarenale relative la pacienți cirotici stabili hemodinamic a fost subiectul unui poster semnat de prof. dr. Anca Trifan și colab., care a stabilit că această afecțiune este mai frecventă la pacienții cu boală hepatică severă, asociată cu o șansă scăzută de supraviețuire pe termen lung, demonstrând rolul de factor de prognostic independent în stabilitatea hemodinamică a pacienților cu ciroză hepatică.
     O echipă din Iași a realizat un poster privind tratamentul anticoagulant în ciroză hepatică decompensată portal ca factor de risc asociat cu hemoragia gastrointestinală la pacienți cu peritonită bacteriană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe