Newsflash
Diverse

Switch-ul HER2 în recidiva cancerului de sân

de Dr. Alina SIMACHE - mai 28 2021
Switch-ul HER2 în recidiva cancerului de sân

Multe tumori mamare primare iniţial HER2 negative se transformă, în cazul recidivei, devenind HER2 cu expresie scăzută, ceea ce ar putea oferi noi oportunităţi terapeutice în situaţii dificile.

evenimentPotrivit studiului recent prezentat la ESMO (European Society for Medical Oncology) Breast Cancer Virtual Congress 2021, în aproximativ 30% dintre cazuri s-a constatat conversia tumorilor mamare către HER2 cu expresie scăzută pe parcursul evoluţiei bolii. Studiul a inclus 575 de paciente.

De asemenea, în rândul pacientelor cu neoplasm mamar triplu negativ, 14% dintre acestea au prezentat modificarea statusului HER2, de la HER2 negativ (HER2-0) la HER2 cu expresie scăzută în cazul recidivei.

Retestarea statusului HER2, esenţială

„Expresia HER2 scăzută este deosebit de instabilă pe parcursul evoluţiei bolii. (...) Rezultatele studiului nostru evidenţiază importanţa retestării expresiei HER2 în cazul recidivei tumorale, deoarece ar putea oferi opţiunea unor noi oportunităţi terapeutice – în prezent, în contextul studiilor clinice, și sperăm ca în viitor și în practica clinică – pentru pacientele ale căror tumori se convertesc către HER2 cu expresie scăzută”, a declarat dr. Federica Miglietta, de la Universitatea din Padova, în calitate de autor principal al studiului.

Șeful secţiei de Oncologie medicală din cadrul Spitalului Clinic din Barcelona, dr. Aleix Prat, a declarat pentru Medscape Medical News că este de acord cu autorii studiului în privinţa modificării expresiei HER2 între mostrele de tumoră primară și cele recoltate în cazul recidivei.

Totuși, medicul spaniol susţine că „ar putea exista un raţionament biologic sau unul tehnic pentru acest lucru, având în vedere faptul că nu există în prezent o modalitate standardizată pentru determinarea biomarkerului HER2 în biopsiile metastatice, care pot fi prelevate din piele, ficat sau os”.

În această privinţă, dr. Miglietta a subliniat pentru aceeași sursă că, în cazul acestui studiu, evaluarea expresiei HER2 nu a fost diferită în funcţie de localizările metastatice.

„Trebuie să descoperim modalitatea prin care statusul HER2 determină răspunsul terapeutic – este important statusul HER2 al tumorii primare sau cel stabilit în urma biopsiei leziunii metastatice? (...) Este esenţial să stabilim cine ar putea beneficia de tratamentul tumorilor HER2 cu expresie scăzută”, a adăugat dr. Prat.

Noi oportunităţi terapeutice

În general, cancerele mamare sunt clasificate astfel: cu receptori hormonali pozitivi (HR+), HER2 negativ (luminal-like), HER2-pozitiv sau triplu negativ (negativ pentru receptorii estrogenici, negativ pentru receptorii progesteronici, HER2 negativ).

Aproximativ jumătate dintre neoplasmele mamare clasificate drept HER2-negative prezintă, totuși, expresie scăzută a HER2
(IHC 1+ sau IHC 2+ și ISH negativ). În cadrul cohortei studiate, 59% dintre paciente aveau tumori luminal-like, cu receptori hormonali pozitivi (HR+), HER2 negative, 25% aveau tumori HER2 pozitive, iar 16% aveau tumori triplu negative.

La momentul diagnosticului, 34% dintre tumorile primare prezentau HER2 cu expresie scăzută, iar după recidivă, 38% prezentau HER2 cu expresie scăzută. De asemenea, 15% dintre tumorile HER2-negative s-au convertit la tumori HER2 cu expresie scăzută, iar 14% dintre tumorile HER2 cu expresie scăzută au devenit HER2-negative.

„Totuși, 15% din numărul total de cazuri s-au convertit de la cancer de sân primar HER2-0 (negativ) la cancer de sân HER2 cu expresie scăzută în cazul recidivei, ceea ce a permis creșterea numărului de pacienţi care ar putea beneficia de noi agenţi terapeutici, precum conjugatele anticorp-medicament”, a subliniat dr. Miglietta pentru Medscape Medical News.

Printre exemplele de conjugate anticorp-medicament precizate de dr. Miglietta se numără trastuzumab deruxtecan și trastuzumab duocarmazine, cu activitate promiţătoare în cadrul studiilor clinice aflate în faze iniţiale, la pacientele cu neoplasm mamar avansat cu HER2 cu expresie scăzută, tratate intensiv anterior.

„Deși până în prezent investigatorii s-au concentrat în special asupra distincţiei dintre HER2 pozitiv și HER2 negativ, rezultatele studiului nostru sprijină includerea (statusului) HER2 cu expresie scăzută în cadrul acestei evaluări”, a evidenţiat dr. Miglietta.



Notă autor:

Bibliografie
1. European Society for Medical Oncology (ESMO) Breast Cancer Virtual Congress 2021: Abstract 4MO. Presented May 8, 2021
2. Primary Breast Tumors Often Switch HER2 Status on Relapse-Medscape-May 11, 2021
3. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-05/esfm-sob050721.php

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe